Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. října 2002

Inspirace hledaná na Strahově

Střelecké hody teď zažívají slávističtí fanoušci, ve čtvrtek nasázeli v poháru UEFA fotbalisté do sítě belgického Mouscronu pět branek a o den později je úspěšně napodobili kolegové z hokejových arén. Na vítězství Slavie 5:0 nad Třincem měli lví podíl kanonýři David Hruška a Viktor Ujčík. Naopak třinecká ofenziva v čele s Richardem Králem se vůbec neprosadila.

Hodně sledovaný byl letní příchod Davida Hrušky do Slavie. Ten přišel do Edenu s vizitkou nejlepšího střelce extraligy a tudíž se od něj očekával pořádný brankostroj. Po šesti utkáních však gól stále nepřicházel, na řadu přišel posun v sestavě. Obrat k lepšímu nastal proti jeho bývalému klubu v Havířově, kde vstřelil vítěznou branku sešívaných a první "domácí" branka přišla proti Třinci. "Určitě mám teď dobré pocity, docela jsem se trápil. Snažil jsem se ale na to nemyslet, věděl jsem, že musím být trpělivý a že to musí přijít," svěřoval se David Hruška. V utkání se vrátil do první řady, ze které na nějakou dobu vypadl. "Vždycky se musí nějaká změna udělat, mě to pomohlo a jsem rád, že to trenéři takhle zamíchali." Znovuzrozený kanonýr nám prozradil také část slávistické taktiky. "Tady to všechno stojí na Romanu Málkovi, který chytá výborně a my vlastně vycházíme ze zajištěné obrany. A když přijdou i góly, je to paráda." Na první branku v zápase se čekalo do druhé třetiny, kdy se v přesilovce prosadil právě David Hruška. Jeho akce, kdy se na malém prostoru dokázal uvolnit a ještě přesně zakončit, neměla chybu. "Já jsem toho ani moc neviděl, jestli tam někdo stojí nebo nestojí. Pak jsem vlastně vyjel před bránu a brankář mi tam nechal trochu místa, tak jsem vystřelil," znělo skromné hodnocení z úst šťastného útočníka.

Své první letošní branky v Edenu vstřelil i další vyhlášený střelec Viktor Ujčík, navíc měl o něco větší motivaci, protože nastoupil proti svému bývalému klubu. "Abych řekl pravdu, moc jsem chtěl dneska góla dát, vždycky když hraje člověk proti někomu, kde hrál, tak se chce vytáhnout. Byl jsem motivovaný, před zápasem jsem si říkal, že možná až moc. Já jsme navíc rád, že jsme se vyhrabal z těch zdravotních potížích, co jsem měl. Sice mě pohyb ještě stojí spoustu sil, není v tom taková lehkost a o tom to možná je. Nejdříve se musí hráč nadřít a pak to tam začne padat." První branku vstřelil Viktor z pro něho typické pozice - rychlá střela švihem zpoza obránce a brankář Horčička byl bez šance. "Chtěl jsem to střílet někam na bránu, byl jsem už dlouho na ledě a neměl moc sil, abych zkoušel toho beka nějak obšlapávat. Měl jsem i štěstí, ta střela nebyla tak tvrdá jak bych si představoval a trošku to lízlo nohu beka přede mnou." V řadě Viktora Ujčíka s Josefem Štraubem nahradil Marka Tomicu Michal Sup a nově složený útok si vedl výborně. "Supíno hru naší řady určitě oživil, má skvělý pohyb po ledě. Zřejmě se muselo něco změnit, upravit se útoky, aby to konečně začalo doma padat. Prostě nám tam s Pepou museli dát někoho, komu se daří, aby nás do toho dostal :-)." Po dvou nevýrazných domácích výkonech proti Liberci a Pardubicím se tak snad začíná v Edenu blýskat na lepší časy. "Je to jeden zápas a s Třincem, který venku neudělal ani jeden bod. Nechtěl bych to proto nějak přeceňovat, ale samozřejmě jsme rádi. Včera jsem se díval na fotbal Slavie proti Mouscronu a říkal si, kéž bychom dali taky pět branek. A ono to vyšlo, navíc Roman vychytal nulu, takže spokojenost." Výkon brankářské jedničky Slavie se stává již obehranou písničkou. "Největší rozdíl byl dnes podle mně mezi gólmany. Zbytečně jsme se možná někdy cpali dopředu, hráči Třince nám několikrát odjeli a měli tam jasné gólové šance. Naštěstí tam stál vždy Roman."

Třinečtí oceláři přijeli na Slavii, aby schladili svou žízeň po bodech z venku. Ovšem pokud se domnívali, že Slavii v jejím náporu zastaví nedovolenými zákroky, tak to se přepočítali. Ke konci třetí třetiny se uvolnil Steiner a určitě by rozjásal ochozy v Edenu, nebýt zákroku Mariana Moravy. "První faul na Adama Šafera vznikl tak, že se řítil do šance a mně nezbylo nic jiného než ho zahákovat." Terčem Moravova nedovoleného zákroku se stal i střelec úvodního gólu Slavie David Hruška."Při tom druhém spadl David Hruška, myslím si, že to trochu přifilmoval." Ve třetí části hry hostům za stavu 2:0 nezbývalo, než hrát vabank. Tedy účinný forčeking a kontrola středního pásma. Ovšem Slavia kralovala i v závěru, i když soupeř jí trápil svými občasnými výlety před Málka, který svůj tým v nejtěžších chvílích skvěle podržel. Debaklu nezabránil ani obránce Morava."Do třetí třetiny jsme šli s tím, že musíme dát gól. Nevyšlo to , protože Slavia dobře bránila, dala gól na 3:0 a bylo hotovo." Do slibných šancí se dostával i kapitán hostí Richard Král."Málek je určitě vynikající gólman, my jsme měli v prvních dvou třetinách minimálně 4 vyložený šance, Slavia žádnou a prohrávali jsme 2:0. Kdyby jsme nějakou proměnili tak to byl zcela jiný zápas a dneska jsme tu vyhráli. Co se týče třetí třetiny tak jsme hráli na čtyři lajny a trochu šetřili síly, protože se dneska vracíme do Třince a zítra máme TV zápas s Vítkovicemi, což nás bude stát hodně energie." Holí, jak ukázal v úvodu druhé části, se Richard Král neumí ohánět pouze na ledě, ale i ve výši ramen, což pocítil na vlastní kůži po nepříjemném seknutí především Steiner."Dal mi dva krosčeky do ramene, tak jsem ho prostě přetáhl."
Autor Miroslav Votava & Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více