Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. září 2012

Duel Jágra s Červenkou: Žák v něm zastínil učitele

V utkání, kdy Slavia byla proti Kladnu „doma“ vedena jako hostující tým, se střetli dva reprezentační a dříve kluboví parťáci. Rytíř Jaromír Jágr se slávistou Romanem Červenkou. Jejich výkon jsme podrobně sledovali a zde vám přinášíme výslednou bilanci.

Jaromír Jágr patří do zlaté generace českého hokeje, naproti tomu Roman Červenka je jedním z nejvýraznějších zástupců nové generace. Oba hráči spolu pravidelně nastupují v reprezentaci a jeden rok společně působili v Avangardu Omsk. V kladensko-slávistickém klání si sobě vůbec poprvé byli soupeři.

Roman Červenka

Jeho návrat do extraligy byl noblesní. Ve třetí minutě utkání Vladimír Sobotka najel mezi kruhy, přistrčil puk doleva Červenkovi a ten se střelou nad Cháberův pravý beton nemýlil. Ve zbytku třetiny nebyl tak aktivní jako jeho kladenský soupeř Jaromír Jágr. Přes brzký úspěch byla na Červenkovi vidět nerozehranost. Chyběla mu větší lehkost při bruslení. Čím víc se ale blížil závěr třetiny, byl vidět čím dál víc. V 18. minutě to potvrdil přihrávkou na gól. Za brankou si vzal puk, zmátl soupeřova obránce Procházku trojnásobnou změnou směru a nakonec nahrál Sobotkovi do mezikruží na vedoucí slávistický gól.

V prostřední části Červenka na ledě jasně dominoval. Nenechal se rozhodit ani vyrovnávací brankou Jágrova útočného komanda a ve 25. minutě už zvedal ruce nad hlavu po nastřelení konstrukce Cháberovy branky. V průběhu třetiny tolik vidět nebyl. Stejně jako Jágr se svezl na nepříliš svižném tempu hry. Na to však dal zapomenout, když předložil Jaroslavu Kallovi chytrý puk před prázdnou bránu. Bývalý „Kladeňák“ Kalla logicky vrátil Slavii vedení.

Ve třetí třetině se Červenka dostal opět do útlumu. Připomenul se až na konci zápasu, když v 59. minutě v dobré šanci přestřelil branku soupeře. To ale nebylo všechno. Při bránění Jágra fauloval a po následných protestech dostal osobní desetiminutový trest. Utkání tak pro něj skončilo symbolicky – přímým soubojem s Jágrem.

Jaromír Jágr

Do zápasu sice nevstoupil gólem, jako jeho slávistický protějšek, ale připsal si asistenci před kladenskou vyrovnávací brankou. Jágr opanoval rohy kluziště a z těchto prostorů svou kreativitou brankáře Miroslava Kopřivu zlobil nejvíce. Obránci si s ním málokdy věděli rady. Většina akcí Rytířů klasicky začínala od jeho hole. Přesto na něm byla znát herní pauza. V tom tedy Červenku napodobil.

V prostřední části o sobě Jágr dával vědět svými typickými průniky napříč obranou, avšak slávističtí hráči byli v bránění zpravidla úspěšní. Většinou ho obestupovali ve větším počtu. Málokterý jedenačtyřicetiletý hráč se musí bránit ve čtyřech lidech… Do obrovské šance se pak dostal minutu před koncem periody, kdy si obhodil na levém kruhu Krejčíka a zakončoval těsně před Kopřivou mimo. To bylo těsně po třetí slávistické brance. V této části neměl zdaleka tak „těžké“ nohy.

Ve třetí třetině už nebyl příliš výrazný. Na jeho obranu nutno říct, že o Romanu Červenkovi bylo v poslední části slyšet jen díky zmíněnému osobnímu trestu

Resumé

Oba zámořští legionáři hýřili velkou aktivitou. Jeden výrazně nepřevyšoval druhého. Roman Červenka však mohl být po individuální i týmové stránce spokojenější. Navíc oslavil setkání se slávistickým ledem brankou. Jágr byl u kvanta kladenských šancí, ale ke konci už mu zřejmě docházely síly. Shodně s Červenkou strávil na ledě necelých 23 minut, což je na útočníka hodně velká porce. Jistě mu také moc neprospělo, že Kladno muselo po celý zápas dotahovat. Slavia si tedy s významným příspěvkem Červenky připsala před plnou halou tři body.

FOTO (top): Josef Poláček (hc-kladno.cz)

Autor David Mičke
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video