Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. října 2002

Udobřila si Slavia své fanoušky?

Po třech prohrách v řadě vypadla Slavia z první osmičky a potřebovala na ledě Litvínova nutně bodovat. Nakonec si veze ze severu Čech body všechny a to díky výborně takticky zvládnutému utkání. Na góly Pavla Kolaříka a Davida Hrušky dokázal odpovědět pouze Michal Trávníček. Slavia spoléhající na zajištěnou obranu a účinné napadání již domácím více nedovolila.

Lví podíl na důležitém vítězství měl Roman Málek, který si nadále drží úctyhodný průměr pod 1,5 gólů na zápas a procento úspěšnosti nad 95% a důrazně si tak říká o další reprezentační šanci. Po třech prohrách v řadě jela Slavia na sever Čech s jednoznačným cílem. "Potřebovali jsme vyhrát, protože jsme se potáceli zase někde na 9. místě. Dobře bránit a čekat na nějaké protiútoky, abychom z nich dali góla," to byl podle slávistické brankářské opory recept, jak uspět proti druhému týmu tabulky.
Na začátku prostřední části, kdy poslal probudivší se kanonýr Hruška Slavii do dvoubrankového vedení, se Slavia však trochu stáhla a začla strachovat o výsledek. "Měli jsme z toho zápasu strach. Jak jsme dali ten druhý gól, trošku jsme polevili. Bylo důležitý, že jsme dali ten první gól." Pro Slavii bude po předchozích klopýtnutích zisk 3 bodů určitě psychickou vzpruhou. Ani předtím však podle Romana Málka nespočíval problém v psychice. "My jsme všichni na tom psychicky velice dobře. Měli jsme vždycky trochu smůlu, že jsme prohráli o gól nebo nedali žádný gól."
Největší nebezpečí představoval pro slávistického brankáře první litvínovský útok Klíma, Alinč, Klobouček. Slavia proti němu nasadila "checking line" Klepiš, Steiner, Sup. Nějaký speciální záměr v tom však Málek nespatřoval. "Myslím si, že jsme na všechny hráli stejně, protože všechny jejich pětky jsou nebezpečné," upřesnil.
I přes předchozí neúspěchy měli slávisté v hledišti slušnou podporu. "Byli jsme rádi, že přijeli. Já bych chtěl říct, že všichni tady chceme vyhrávat. Bohužel někdy se nedaří a i když chceme, tak se třeba nevyhraje," vzkázal příznivcům červenobílých barev jejich oblíbenec.

Nejlepším slávistou utkání byl vyhlášen obránce Pavel Kolařík, jenž si připsal už třetí gól v této sezóně. I on hned od začátku věřil, že si Slavia jede pro 3 body, i když proti ní stojí nelehký soupeř. "My jsme v to doufali, my taky nehrajeme špatně, herní projev je myslím dobrý. Ve Varech jsme měli navrch, akorát jsme měli smůlu. Nepadaj tam góly, ale dneska se nám to podařilo ubránit." Obrana Slavie dnes skutečně zasloužila výborné vysvědčení. Zvlášť závěr zvládla po taktické stránce skvěle a i když sáhli domácí k odvolání brankáře, slávističtí beci je na dostřel k Málkovi již nepustili. "Určitě dobré vysvědčení," souhlasí navrátilec z Bostonu. "Ve Varech to byla pětiminutovka, kdy nám to tam nasázeli, byla to smůla," vrací se k divokému průběhu třetí třetiny pátečního utkání na ledě Energie.
I přes dobře zvládnuté poslední dvě minuty utkání mohl být závěr pro Slavii o něco klidnější, neboť měla ještě několik dalších slibných šancí. "Nemůžeme dát góla. Já věřím, že až to tam začne padat, že půjdeme nahoru. I herně se to zlepší, i když teď to zase tak špatný taky není," odhaluje plány do dalších zápasů. V úterý se hraje pouze dohrávka Českých Budějovic se Spartou, a tak bude mít Slavia po náročném programu příležitost k regeneraci. "Nabereme síly, potom trošku potrénujeme. Musíme se připravit zase na pátek. Není to jednoduchý s nikým." Vítězstvím si snad Slavia alespoň částečně udobřila své fanoušky a dala tak pozvánku na víkendová utkání se Vsetínem a Vítkovicemi. "Chtěl bych se za celý manšaft omluvit, já doufám, že zase přijdou a podpořej nás a že snad dneska už se to zlomilo." Fanoušky, kteří přijeli do Litvínova stejně jako Roman Málek pochválil: "Byli tam vidět i slyšet před zápasem i v zápase, bylo to super od nich."

V litvínovském táboře pochopitelně moc důvodů ke spokojenosti nebylo. "Nálada určitě není dobrá. Věděli jsme, že se Slavií to bude těžké utkání. Její ambice míří vysoko a začíná se to potvrzovat. Byli jsme zakřiknutí a předčila nás," zhodnotil výstižně trenér Severočechů, František Výborný.

O své dojmy z utkání se s námi podělil i bývalý slávista, nyní v dresu Litvínova, univerzální Jan Klobouček. V obou týmech nastoupilo několik hráčů, kteří před tím oblékali dres soupeře, a tak dnešní malé derby mělo pro ně prestižní charakter. Ani Jan Klobouček nebyl výjimkou. "Bylo to trošku prestižnější, protože ty kluky všechny znám, včetně trenérů a o to víc to pro mě znamenalo." Na nějaké vzájemné hecování však podle jeho slov nebyl čas.
Litvínovu se nepodařil vstup do zápasu a i to poznamenalo jeho průběh. "Začátek jsme nechytli, pak už jsme tlačili, ale bohužel nám to teď nějak nelepí a nepadají góly," snaží se najít hlavní příčinu neúspěchu. Opticky to vypadalo, že Slavia na svého soupeře vyrukovala s ofenzivní taktikou, což u ní na ledě soupeřů není zvykem. "To nebyla ofenzivní taktika, my jsme je k tomu pouštěli, a proto tak hráli," řekl k inkriminované první třetině. V 8. minutě druhé části měl za stavu 2:1 pro Slavii na holi vyrovnání. "Moc jsem to neviděl, chtěl jsem trefit puk a bránu, to se podařilo a doufal jsem že to tam spadne, ale nespadlo, trefil jsem helmu,", dodal k situaci, která mohla ještě výrazně ovlivnit průběh utkání. Po 12 zápasech tak stále čeká na svou premiérovou trefu za Chemiky. Na otázku, zda mu dlouhé čekání nesvazuje ruce a nohy, však s úsměvem a stručně odpovídá: "Nesvazuje." (Po rozhovoru odešel skutečně po svých - poz. autora :o))
Gól Davida Hrušky ze 22. minuty se tedy nakonec ukázal jako klíčový moment zápasu. "Kdyby tam ten gól nespadl, tak se hrálo úplně jinak a klepali se o výsledek jak oni, tak my." Na kdyby se však nehraje, a tak svěřenci trenéra Františka Výborného vyšli potřetí v řadě bodově naprázdno. Po počáteční euforii nyní nadšení na severu Čech mírně opadlo. "Měli jsme 3 silné soupeře za sebou a třikrát se prohrálo. Teď přijedou Budějovice a další soupeři, které by jsme měli porážet. První asi nebudeme, ale v té osmičce bychom se měli udržet," neztácí optimismus sympatický útočník. V Litvínově dostává více příležitostí než v době, kdy odcházel z Edenu. Nastupuje v prvím útoku vedle zkušených Jana Alinče a Petra Klímy. "Jsem zde spokojený." A co se týče hráčské party? "Party jsou asi tak stejný, jako byla na Slávce, tak je tady."
Autor Lukáš Hykš, Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více