Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. listopadu 2012

REPORTÁŽ: Jak fanklub v Edenu chystal velkolepý návrat

Zápas s Vítkovicemi nebyl jedním z těch, o kterých by se vyprávěly legendy a mluvilo se o něm déle než v pozápasové hospodě. Na co se ale vzpomínat bude, je zase ona pověstná atmosféra Edenu, ke které notným dílem přispěl i slávistický fanklub, který se na toto utkání připravoval speciálně několik dní dopředu.

Do promrzlého Edenu mířím už tři hodiny před plánovaným začátkem večerního zápasu a ani takto brzo rozhodně nepřicházím první. Pomineme-li obvyklý inventář arény, v čele s ochrankou, kustody a řidičem rolby, je tu už přibližně dvacet lidí ze sešívaného fanklubu. I předseda Michael Tomeš tu už evidentně nějakou dobu kolem ledu pobíhá a řeší problémy, které se postupně objevují.

Záhada výroby plachty

Já však nejprve mířím za skupinkou fanoušků, kteří dávají dohromady velkou plachtu, již plánují rozvinout během jedné z komerčních přestávek. „Doufám, že se bude líbit, protože nakreslený je to fakt pěkně, máme šikovné fanoušky,“ pochválil svoje kolegy mladý slávista Martin.

„Jde o klasické malování štětečkem a když je člověk aspoň trochu zručný, tak to rozhodně zvládne,“ říká k výrobě plachty Tomeš. „Počet lidí, kteří na tom pracují, se různí. Někdy je potřeba minimum, ale jindy, když jsme třeba v časovém presu, tak se jich sejde i dvacet.“ Ale když se zeptám, jak vlastně celý výrobní proces funguje, je jinak upovídaný předseda nezvykle nesdílný. „Výrobu nechci moc specifikovat, protože jde tak trochu o naše výrobní tajemství,“ mlží zdařile.

Fanklub vítá hokejisty

Přípravy v plném proudu

Karel Košťál, místopředseda a hlavní kreativec, mi přibližuje celý dnešní plán. „Plánujeme provést kartoniádu přes všechny sektory, přirozeně vyjma sektoru hostů. Bude to kombinace barev bílé a červené rozdělených po sektorech. Na krátké straně u restaurace spustíme během komerční přestávky plachtu s logem fanklubu. Věříme, že bude plno a že se všichni zapojí, zvlášť tribuny na sezení, kde na to lidé nejsou moc zvyklí.“

Na straně se sektory k sezení se opravdu už nějakou dobu přilepují papíry k sedačkám. „Papíry jsou spotřební zboží. Lidi je pošlapou potrhají se. Po každém zápase je v podstatě musíme vytřídit a vyřadit ty špatné,“ upozorní mě předseda na největší položku zápasového rozpočtu. Dívky asi neměly moc velkou radost, když se nakonec vedení rozhodlo, že se papíry musí barevně střídat po sektorech a ony začaly práci předělávat. To však nevadí, do zápasu stále zbývá víc jak hodina.

Problematické prskavky

Michael Tomeš je nucen s ohledem na pyrotechniku řešit také otázku bezpečnosti. Je jasné, že pyro bude oddělené tak, aby se k ní fanoušci nemohli dostat, když nemají. Z čeho ale moc velkou radost nemá je informace, že si po zápase vysbírá prskavky, které se plánují na začátek zápasu a jež s velkou pravděpodobností skončí mnohdy na zemi. „No, snad tu nebudu do půlnoci,“ povzdychne si. Na Popelku se mu nejspíše moc hrát nechce.

Tak jako v loňském play-out tak i na dnešní zápas zapůjčila fotbalová Tribuna Sever našemu fanklubu vlajky. Z těch mají během zápasu největší radost především děti, které s nimi vydrží mávat v podstatě všechny třetiny v kuse.

Do zápasu nyní zbývá hodina a přípravy finišují. Papíry jsou rozdány, vlajky rozmístěny, ty hnusné vyřazeny, plachta slepená, bubny přikurtované. V Edenu po dvouhodinovém shonu najednou panuje klid. Po ledu jezdí rolba, za brankami si hokejisti kopou s míčem, ale hostům v restauraci je výhled na to všechno odepřen, protože akorát probíhá úspěšná zkouška spuštění plachty, která jim absolutně zakryje výhled.

Závěrečná choreo

A co dnešní návštěvnost?

Přemístím se s předsedou do restaurace a netrpělivě sledujeme, jak se Eden plní. „Nevidím to dobře, je tu málo lidí,“ je skeptický Michael Tomeš. Pak si však uvědomí, že aréna ještě nebyla otevřena pro veřejnost a poprvé za dnešek vypadá aspoň na chvíli zrelaxovaně. „Hostů čekáme nanejvýš padesát a i to by bylo hodně,“ odhaduje příspěvek Vítkovic do dnešní návštěvnosti Karel Košťál.

Nakonec se ještě rychle připraví kelímky do kterých se bude před arénou vybírat příspěvek na dnešní choreografii tak jako v loňském play-out. „Minule se to opravdu povedlo, vybralo se téměř devět tisíc korun a to jsme tam stáli sotva půl hodiny. Buďto měli všichni zrovna po výplatě a nebo mají Slavii opravdu rádi,“ zakončuje Michael Tomeš optimisticky dnešní ukázku práce fanklubu.

Autor Betty Mufová
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více