Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. října 2002

Quo vadis, Slavia?

Od startu extraligy uplynulo již 13 kol. Utkáním se Vsetínem se tedy naplnila první čtvrtina tohoto ročníku. To je vhodný čas pro první hodnocení a analýzy. Slovy klasika: "Kam kráčíš, Slavie?"

Zatímco v předchozích sezónách byla Slavia pasováná do role černého koně, v tomto ročníku je považována dokonce za spolufavorita soutěže. Tým z Edenu se během dvou let, ve kterých dvakrát okusil semifinále, propracoval na samou špičku. Během léta výrazně posílil, zejména v obranných řadách, a tak očekávání jsou letos ještě větší. Své působení na lavičce Slavie by trenér Vladimír Růžička chtěl završit metou nejvyšší, finálem a ve skrytu duše titulem. Úloha favorita však přináší i mnohá úskalí. Tlak médií, sponzorů a fanoušků, s tím vším se musí hráči vyrovnat.

Po první čtvrtině zůstává potenciál týmu, přiznejme si to, nenaplněn. Slavii se nedaří především v domácím prostředí. Hned první utkání s extraligovým nováčkem z Liberce přineslo nepříjemné překvapení. Po výhře nad Zlínem přišla smolná porážka s Pardubicemi. Naději na obrat k lepšímu dalo jednoznačné vítězství nad Třincem 5:0. Pak ale přijely do Vršovic České Budějovice a to, co oba týmy předvedly, nemělo s extraligovým hokejem nic společného. Ti, co do Edenu chodí déle, se shodli na tom, že to bylo jedno z nejhorších utkání za několik posledních let. I v deníku Sport bylo "oceněno" titulem hokej šmejd. Ani v posledním zápase se Vsetínem Slavia nepřesvědčila a vytěžila opět pouze bod za hubenou remízu 1:1. Sečteno a podtrženo, v tabulce utkání na domácím ledě je Slavia po 2 vítězstvích, 2 prohrách, 1 remíze a 1 prohře v prodloužení až jedenáctá.

Na hřištích soupeřů si slávisté vedou o mnoho lépe. Do sezóny vstoupili výhrou v Ostravě 5:2. Ve Znojmě i na Spartě remizovali, v Havířově potvrdili roli favorita, a i když zde vyhráli pouze o gól, získali všechny body. Další vítězství si odvezli z malého derby v Litvínově. Bodově naprázdno vyšla Slavia venku pouze v Karlových Varech a v Plzni, kdy v obou případech prohrála nejtěsnějším rozdílem. V tabulce venku patří borcům z Edenu třetí pozice.

V součtu to znamená osmé místo, které příliš důvodu ke spokojenosti nedává. Kamenem úrazu je tradičně koncovka. V počtu vstřelených gólů (30) se dělí Slavia s Českými Budějovicemi o předposlední místo! Prvního slávistu v kanadském bodování, Milana Antoše, najdeme až na 43. místě. Zakončení je dlouhodobý problém Slavie. Jedním z kroků, který ho měl vyřešit, bylo angažování Davida Hrušky, který se stál v minulé sezóně se 31 góly králem střelců. Zatím si připsal na své konto 4 góly a 2 přihrávky, i on by se tedy potřeboval střelecky probudit, stejně jako hvězdy Beránek s Ujčíkem.

Protipólem k útoku je obrana, která je nejsilnější od doby, co Slavia vstoupila do extraligy. Trenér a manažer v jedné osobě Vladimír Růžička si mohl před startem soutěže dokonce dovolit luxus poslat tři obránce (Horáček, Chatrnúch, Pojkar) na hostování či střídavý start. Slávističtí beci inkasovali doposud pouze 24 gólů. Lépe jsou na tom jen Pardubice. Z obránců se zatím v nejlepším světle ukázali zkušení František Kučera s Pavlem Kolaříkem. Své ofenzivní pověsti zatím zůstává trochu dlužen Petr Kadlec. Kapitolou pro sebe je Roman Málek. Průměr 1,41 obdržených branek na zápas a více než 95% úspěšnost zásahů je vynikající brankářské vysvědčení. Spolu s Adamem Svobodou jsou ozdobou extraligy a přidělávají trenérům reprezentace příjemné starosti.

Sezóna je dlouhá, a tak dělat závěry by bylo unáhlené. Ani Sparta a Vítkovice své ambice zatím nenaplňují. Slavia potřebuje především zlepšit kombinaci a přesilovky a více střílet. Jak řekl Pavel Kolařík po zápase v Litvínově: "Nemůžeme dát góla. Já věřím, že až to tam začne padat, že půjdeme nahoru. I herně se to zlepší, i když teď to zase tak špatný taky není." Zda se jeho slova naplní, uvidíme po dalších 13 kolech.
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video