Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. února 2013

Fantom z Vysočan vládne extralize. Co dostalo Slavii až na vrchol?

Nikdo jim nevěřil, ale oni všem vytřeli zrak. Slávističtí hokejisté se dokonale vzbouřili letním skeptickým prognózám a dvě kola před koncem základní části extraligy se vyšvihli na čelo tabulky o dva body před Plzeň. Prezidentský pohár je tak na dosah a my jsme pro vás vybrali pět základních kamenů, které dláždily červenobílou cestu k prvnímu místu.

1, Faktor Růžička

Takového trenéra závidí Slavii celá extraliga! Známý bouřlivák a milovník psů mohl po nezdařilé minulé sezoně odejít za rubly do Ruska a nikdo by nemohl říct ani popel, na podzim ho navíc intenzivně lákal i Lev Praha. Vladimír Růžička ale znovu odolal. Jeho srdce je zkrátka červenobílé a on zůstal u podceňovaného týmu, který fantasticky vycepoval a po 50 kolech s ním vystoupal až na špici.

"Růžička dokáže z hráčů vyždímat úplné maximum toho, co potřebuje. Ti kluci za ním jdou," prohlásil pro Českou televizi hokejový expert Josef Zajíc. "Vláďa by do play-off přivedl i partu tučňáků," řekl kdysi pro změnu Milan Antoš. A co na to sám kouč? Velká slova od něj nečekejte. Ve slovníku olympijského hrdiny z Nagana jsou spíš výrazy jako tvrdá práce, pokora či odhodlání.

2, Uzamčené brankoviště

Jsou to ale paradoxy. Zatímco před pár lety Slavia brankářskou jedničku hledala, nyní má nejlepší dvojici v lize. Neskutečně vyzrál teprve dvaadvacetiletý Dominik Furch, jenž svým ledovým klidem zastiňuje i mnohem zkušenější gólmany. Pro tým je obrovskou oporou, statisticky je lepší pouze českobudějovický Jakub Kovář.

Kromě "Domina" se slávisté mohou plně spolehnout také na Miroslava Kopřivu. Ten se zvolna vrací do reprezentační formy a v posledních zápasech několikrát doslova čaroval. Trenéru Růžičkovi tím možná trochu zamotal hlavu, koho má vyslat mezi tyče ve čtvrtfinále play-off. Oba gólmani se poslední dobou střídají, jasná jednička určená není. Jisté ale je, že ať ve vyřazovacích bojích začne kdokoli z nich, mančaft podrží.

3, Jeden za všechny, všichni za Slavii!

Slávisté nejsou mužstvem, které by pravidelně poráželo soupeře rozdílem třídy. Velké množství bodů sešívaní bojovníci spíše vydřeli. Ze všech celků inkasovali suverénně nejméně branek - a to i díky svému nasazení, disciplíně, obětavosti či týmové soudržnosti. O té svědčí dobré vztahy v kabině, kde každým rokem přibývá mladších hráčů a pod výchovou mazáků z nich vždy někdo vyletí nahoru.

Vždyť největší hvězdou Slavie je aktuálně vedle kapitána Petra Kadlece teprve devatenáctiletý Tomáš Hertl, jasný lídr týmu. Talentovaný útočník se už prostřílel i do národního týmu dospělých, přitom až teď ho čeká vůbec první extraligové play-off. Jak v něm asi obstojí?

4, Návrat tří ztracených synů

Za současným postavením Slavie stojí také tři hokejisté, kteří si s ní play-off nezahrají. Výluka v NHL přívála do kádru eso Calgary Flames Romana Červenku s dříčem ze St. Louis Vladimírem Sobotkou, ze Švýcarska si domů odskočil Jaroslav Bednář.

Dohromady nasbírali v sešívaném dresu 53 bodů. Nejaktivnější byl tomto směru Sobotka (25 b.), jemuž patří bronzová příčka v týmovém bodování, z trojice zvučných posil ale odehrál nejvíc zápasů. Působivé jsou i statistiky Bednáře. Rozený kanonýr tu stihnul odehrát 13 utkání a připsal si hned 12 gólů!

5, Mizérie Indiánů

Když jeden tým stoupá vzhůru, musí někdo další zákonitě klesat. Řeč je o ambiciózní Plzni, která ještě 7. ledna měla na tehdy čtvrtou Slavii luxusní náskok 16 bodů. Jenže ho zcela promrhala. Přišla na ni deka a s ní sedm proher v řadě. Potom se sice Indiáni na chvíli zvedli, ale teď už zase klesají dolů. Páteční prohra na Kladně byla už čtvrtým nezdarem za sebou, který znamenal definitivní pád z první příčky.

To mašina Vladimíra Růžičky je na tom úplně opačně. Třináctého ledna najela na vítěznou vlnu v souboji se Zlínem a až na dva výpadky ji neopustila. Výsledkem je 11 výher z posledních 13 zápasů a nejnovější šňůra sedmi triumfů. Nezbývá než doufat, že si tuto pohodu vezmou hráči také do play-off.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video