Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
2.11.2002

Po vítězství v derby jde Slavia na čtvrté místo

18. kolo, sobota 2.11.2002, Slavia - Sparta
Slavia
3:2
1:1, 1:1, 1:0
Sparta

Branky: 14. Dlouhý (Jaroš, Kadlec), 34. Krátoška (Štraub, Šaffer), 43. Sup (Beránek, Kadlec) - 9. Šrek (Broš, P. Martinec), 40. Havelka (Jiruš, Tomík). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:3, navíc Šrek (Sparta) 5 min. a do konce. Využití: 1:2. Diváků: 3837.

Sestavy

Slavia

Málek - Hejda, Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Posmyk - Duda, Beránek, Sup - Hruška, Štraub, Antoš - Krátoška, Steiner, Šaffer - Jaroš, Klepiš, Dlouhý.

Sparta

Bříza - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, Ptáček, Šrek, Hanzlík - Špaňhel, Broš, Kašpařík - Tomík, Leška, Havelka - Zelenka, Martinec, Tomajko - Žemlička, Branda, Vondráček

Slavii se v nové sezóně proti Spartě daří. Po remíze v Holešovicích nyní svého městského rivala ve velmi vyrovnaném zápase porazila 3:2. Vítězství vystříleli Slavii sváteční střelci. Svůj první gól v extralize vstřelil mladík Radek Dlouhý a svůj první gól za Slavii Aleš Krátoška. Vítězný gól obstaral svým druhým gólem sezóny Michal Sup, kterému lahůdkově namazal Josef Beránek.

Drama až do konce, maximální nasazení, šťastný konec pro Slavii - to bylo 35. derby Slavia-Sparta. Co si více přát? 3837 diváků nemohlo návštěvu Edenu litovat. Naopak ti, co zůstali u televizních obrazovek, si mohou škubat vlasy. Slavia porazila svého největšího soka sice nejtěsnějším rozdílem, zato zaslouženě, zejména za výkon ve druhé třetině. Tým z Edenu zároveň nepoznal již 7 zápasů hořkost porážky.

Hned od úvodního vhazování se hrálo ve vysokém tempu. O první nebezpečnou situaci před Břízou se ve 3. minutě postaral dravý útok mladíků, jmenovitě Dlouhý, sparťanský gólman však s jeho pokusem neměl větší potíže. O minutu později krosčekoval Špaňhel Dudu a Slavia měla možnost první přesilovky. Sparta sehrála oslabení velmi dobře. V 5. minutě pálil velmi nebezpečně Hejda, ale Bříza vytlačil střelu s pomocí hokejky vedle. V 8. minutě zapomněli slávisté na Martince a Jan Novák ho musel zastavit jen za cenu faulu. Sparta okamžitě uzamkla domácí v obranném pásmu a tlak přinesl ovoce. V čase 8:06 se nadvakrát prosadil Šrek. Ve 12. minutě opět zatápěla před Břízou juniorská řada, její čas přišel o chvilku později při přesilovce. Richter nedokázal vyhodit puk z pásma a slabá střela Radka Dlouhého se došourala mezi Břízovými betony těsně za brankovou čáru. Slavia, která byla po inkasovaném gólu trochu zakřiknutá, rázem ožila a hra se přelévala ze strany na stranu. V 18. minutě se dostali do přečíslení Beránek se Supem, ale slávistický kapitán místo přihrávky volil střelu a neprosadil se ani z bezprostřední dorážky. První třetinu uzavřelo nepříjemné nastřelení kolena střelce první branky Slavie, Radka Dlouhého.

Druhou část sehráli domácí jako z partesu. Zatímco Málek musel zasahovat jen devětkrát, Bříza si připsal neuvěřitelných 24 zákroků. Výčet šancí zahájili ve 25. minutě Beránek s Hruškou. Ve 28. minutě nezužitkoval dobrou palebnou pozici Sup, o minutu později se pak z blízkosti po Štraubově příhře neprosadil Hruška. Sparta zahrozila až ve 33. minutě, zato velmi výrazně. Brandovu tutovku zlikvidovala rozštěpem "žába Málek" a v řadách fanoušků se začalo opět spekulovat o tom, jak je možné, že Málek může být otcem :o) Spartě se nevyužitá šance vymstila. Hned z protiútoku udeřila Slavia. Štraub našel mezi kruhy Krátošku, který trefil prostor mezi Břízovými betony. Plzeňská akvizice tak mohla oslavovat první trefu v červenobílém dresu. 2 minuty před druhou přestávkou však týž hráč putoval na trestnou lavici. Když se již zdálo, že se Slavia ubrání, přišla studená sprcha. 2 sekundy před naplněním 40 minut tečoval Jirušovu střelu do sítě Havelka.

Gól do šatny nedával příliš optimismu. Navíc hned ve 23. sekundě závěrečného dějství se řítil na Málka Kašpařík. Jenže skóre se měnilo opět na druhé straně. V čase 42:27 předložil překrásnou přihrávku na zlatém podnose Supovi Beránek a slávistický dravec zavěsil do poloprázdné brány. Bříza neměl nárok. Vzápětí mohla Slavia uniknout na dvoubrankový rozdíl, když za faul na Krátošku, po němž zůstal na tváři slávisty krvavý šrám, musel pod sprchy Šrek. V pětiminutové přesilovce byli blízko gólu Kučera s Antošem, ale Sparta dlouhé oslabení nakonec přežila. V 53. minutě si vymodlil odpískání faulu Žemlička a vzhledem k předchozím dvoum využitým přesilovkách měli hosté velkou šancí na vyrovnání. Před Málkem to sice pořádně vřelo, slávistický brankář si však se všemi pokusy soupeře poradil. Naopak po návratu Kučery na led ujel Štraub a kdyby neměl puk na dlouhou hůl, mohlo být rozhodnuto. Slavii tak čekaly ještě horké chvilky. V 58. minutě byla ve všech malá dušička, když Martincova střela orazítkovala tyčku. 53 sekund před koncem sáhli hosté k odvolání Břízy. Před Málkem bylo sice horko jak v kotli Míši Jílkové, ale domácí si již tři body vzít nenechali.

Fotoreportáž (Jan Čekal)

Dnešní utkání se odehrávalo za účasti televizních kamer.

A vše vypadalo spíše jako při playoff, včetně "padajících rukavic", zde v podání kapitána Beránka.

Ačkoliv šli hosté do vedení, podařilo se vyrovnat - Bříza mezi svými betony neudržel střelu Radka Dlouhého, a byl z toho jeho premiérový gól v extralize.

Ten samý hráč se však stal ve druhé třetině také terčem pro puk a evidentně to bylo bolestivé...

Josef Štraub a jeho klasický postoj.

Gólman hostí Bříza musel mnohokrát na led, aby zabránil našim střelám, zde za asistence obránce Ptáčka.

A mnohokrát bylo před ním hodně husto.

Tato střela si také cestu za jeho záda nenašla.

Další šanci Krátošky a tím druhému gólu ve své síti však už zabránit nemohl.

Také náš druhý střelec se po nějaké době ocitl v nezáviděníhodné pozici na ledě. Zde však po hrubém faulu sparťana Šreka.

Sparta ke konci zápasu sáhla i k odvolání brankáře.

Ani tato "přesilovka" k vyrovnání nevedla a tak radost slávistického kotle mohla vypuknout naplno.

Kvalitní podporu ochozů v průběhu celého zápasu ocenili i hráči závěrečnou děkovačkou.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): "Bylo to velmi atraktivní utkání s mnoha šancemi na obou stranách. Nasazení celého týmu bylo obrovské a vynikající výkon vyústil v naše vítězství. Vyrovnávací gól dvě vteřiny před koncem druhé třetiny byl dost nešťastný. Druhou třetinu jsme ale sehráli dobře a tým jsme o přestávce za předvedenou hru pochválili. Věděli jsme, že když budeme hrát pořád stejně, máme šanci vyhrát."

Pavel Hynek (Sparta): "My jsme odehráli pouze dobrou první třetinu. Dvanáct až patnáct minut v druhé části bylo z naší strany špatných, hráli jsme pasívně a vyrovnali jen díky šťastnému gólu v závěru. V úvodu třetí části jsme inkasovali a už nedokázali vyrovnat. Slavia nám toho totiž moc nedovolila."
Autor Lukáš Hykš, Radek Vokál
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více