Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. listopadu 2002

Šest Slávistů v reprezentaci!

Extraliga si teď dala na chvíli volno, do centra dění se opět dostává reprezentace. V pondělí měli všichni vybraní hráči sraz v Plzni, v nadcházejících dnech je čeká přátelské utkání se Slovenskem a poté druhý letošní podnik Euro Hockey Tour, Karjala Cup. Fanoušci Slavie budou utkání českého národního týmu jistě bedlivě pozorovat, protože trenérský triumvirát pod vedením Slavomíra Lenera na akci nominoval rekordní počet borců z Edenu – rovnou šestici. V minulosti nebylo nikdy více hráčů Slavie v reprezentaci!

Jak už bylo zmíněno, Slavia má největší zastoupení v týmu (6 hráčů), poté následují Pardubice se 4 hráči, tři hokejisty mají ve výběru Sparta a Třinec. Trenéři povolali celkem pět nováčků a šest legionářů (všechny z Finska, početná kolonie v Rusku dostala tentokráte volno).

Šestice Slávistů v národním týmu

Roman Málek je už třetím rokem brankářskou jedničkou Slavie, v letošní sezóně má přímo fantastickou formu. V extralize odchytal 17 utkání, v nichž inkasoval 21 branek. Ze všech brankářů má jasně nejlepší statistiky – průměr 1.29 a úspěšnost zákroků 96,10%. K tomu pět shutoutů. Na letošní první reprezentační akci ještě chyběl, pak už však nemohl uniknout pozornosti trenérů. V národním týmu debutoval 7. dubna 2001 v přípravném utkání v Příbrami proti Švýcarsku a premiéra to byla vítězná (5:3). O čtyři dny později nastoupil v další přípravě proti Slovensku v Martinu, kde nastoupil od 36. minuty (porážka 4:8). Další nominace přišla v září téhož roku, nejprve přípravné utkání v Osvětimi proti Polsku (2:2) a pak první velký turnaj – Česká Pojišťovna Cup. Ve Zlíně odchytal dvě utkání – se Švédskem (1:3) a s Finskem (0:3). Poslední zápas přišel 10. dubna 2002 v Martinu proti Slovensku (2:0), kde chytal do 31. minuty a pak byl vystřídán. Celkem má v reprezentaci bilanci 6 utkání, 296 minut a 13 inkasovaných gólů. V nominaci jsou s ním ještě Petr Bříza a Adam Svoboda, v přípravě proti Slovensku by podle slov Slavomíra Lenera měl nastoupit Málek. Každý brankář by měl odchytat jedno utkání, do Helsinek pojedou s největší pravděpodobností už jen dva.

František Kučera je nejzkušenějším hráčem ve výběru, jeho výčet reprezentačních úspěchů je hodně pestrý – zlaté medaile z olympiády v Naganu 1998 a světových šampionátů z Lillehammeru 1999 a Petrohradu 2000. Na MS byl navíc v letech 1998 a 1999 zvolen direktoriátem IIHF nejlepším obráncem turnaje. V národním týmu Československa debutoval 9. září 1988 v Praze proti Švédsku, celkem zatím odehrál 113 utkání, za samostatný tým České republiky 84 zápasů a v nich vstřelil dvanáct branek. Na letošním prvním turnaji Česká Pojišťovna Cup nosil kapitánské céčko a stejnou důvěru od trenérů dostane pravděpodobně i nyní. V extralize v dresu Slavie má bilanci 18 utkání, dvě branky a sedm asistencí.

Petr Kadlec debutoval v národním týmu 11. prosince 1997 v Plzni v přátelském utkání proti Kanadě, souboj se zámořským soupeřem si zopakoval i o den později v Pardubicích. Další nominace přišla v následující sezóně, kdy nastoupil ke dvěma přípravným utkáním se Slovenskem (11.4. 1999 v Liptovském Mikuláši a o den později v Žilině). Nejvíce reprezentačních akcí absolvoval v sezóně 2000/01 – byl na Česká Pojišťovna Cupu, Karjala Cupu a Švédských hrách. Celkem to bylo i s přátelským utkáním proti Slovensku jedenáct duelů, na MS se ale neprobojoval. Loni hrál už “jen“ na turnaji ve Zlíně, kde nechyběl do třetice ani letos. V utkání proti Švédsku vstřelil svojí premiérový reprezentační branku. Zatím má bilanci 22 utkání a 1 gól.

Pavel Kolařík je nejstarším z pěti nováčků ve výběru, debutu v nejcennějším dresu se dočká ve třiceti letech. Kouč Lener k tomu, proč si ho vybral, podotknul: “má stabilní výkonnost a má vyváženou hru dopředu i dozadu.“ Kolařík se letos v létě vrátil po dvou letech v zámoří, které většinou strávil na farmě. V dresu Boston Bruins odehrál v NHL 23 utkání. V letošním ročníku extraligy má bilanci osmnáct zápasů, tři vstřelené branky a jedna asistence.

Slávistický kapitán Josef Beránek se letos po dlouhé době vrátil do reprezentace, předtím hrál naposledy za národní tým na MS 1998 ve Švýcarsku, kde získal bronz. Sezóna 1997/98 byla asi také zatím jeho nejvydařenějším rokem v reprezentaci, nechyběl totiž u triumfu na olympiádě v Naganu a za sezónu odehrál 29 utkání (6+11). Dres národního týmu poprvé oblékl 16. prosince 1989 proti Finsku. Za Československo odehrál 36 zápasů a vstřelil deset branek, v dresu České republiky 63 utkání s bilancí třinácti branek. Návratu po čtyřech letech se dočkal letos v přípravném utkání proti Rusku, poté absolvoval i Česká Pojišťovna Cup ve Zlíně. Se třemi góly a jednou asistencí se stal nejproduktivnějším hráčem turnaje. Skvěle si rozuměl v jednom útoku s Radkem Dudou, který je nyní i jeho klubovým spoluhráčem. Na jejich osvědčenou spolupráci chtějí trenéři sázet i na Karjala Cupu.

Radek Duda vlétl do reprezentace jako kometa, už po dvou minutách svého debutu 4. dubna 2002 v Mladé Boleslavi proti Švýcarsku vstřelil svojí premiérovou branku v národním týmu. Hned o den později v Táboře proti stejnému soupeři přidal druhou branku. Třetí gól si připsal ve čtvrtém zápase proti Slovensku a dobře zahrál na Karjala Cupu (3 zápasy – 1 branka). Nominaci dostal i na letošní Česká Pojišťovna Cup, kde se mu dařilo v útoku po boku Beránka a bývalého slávisty, Tomáše Kucharčíka. Radek Duda si připsal dvě branky a dvě nahrávky, byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje a dostal se i do All stars. Jeho celková bilance za národní tým je 11 utkání – 7 branek.

Sestava reprezentace na prvním tréninku

Brankáři: Málek (Slavia, 6 utkání), Bříza (Sparta, 37), A. Svoboda (Pardubice, 8)
Obranné dvojice: L. Procházka (Třinec, 93 utkání/ 8 branek), Richter (Sparta, 28/2) - Kadlec (Slavia, 22/1), Čáslava (Pardubice, 0) – Kolařík (Slavia, 0), Kučera (Slavia, 84/12) – Židlický (IFK Helsinky, 25/1), M. Sýkora (Pardubice, 59/8)
Útočné trojice: Ujčík (Plzeň, 163/57), Marha (Davos, 0), Čaloun (Blues Espoo, 51/17) – P. Sýkora (Pardubice, 7/3), Broš (Sparta, 34/1), J. Hlinka (Kloten, 43/8) – Tenkrát (Kärpät Oulu, 26/1), R. Král (Třinec, 18/1), Pletka (Třinec, 17/2) – Duda (Slavia, 11/7), Kucharčík (Hämeenlinna, 47/9), Beránek (Slavia, 63/13) – V. Polák (K. Vary, 0), Hudler (Vsetín, 0), Michálek (Č. Budějovice, 3/1).
Trenéři: Slavomír Lener a Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa.

Program reprezentace:

úterý 5.11. 17:00 – ČR-Slovensko (Plzeň)
čtvrtek 7.11. 17:00 – ČR-Švédsko (Pardubice), Karjala Cup
sobota 9.11. 17:30 – ČR-Finsko (Helsinky), Karjala cup
neděle 10.11. 14:00 – ČR-Rusko (Helsinky), Karjala Cup

Pozn: Viktor Ujčík po prvním tréninku opustil tým, zraněný stehenní sval mu neumožní absolvovat zápasy. O tom, kdo ho nahradí, se rozhodne později.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více