Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
3.4.2013

Slávisté nezvládli poslední třetinu, do finále míří Plzeň

SF6, středa 3.4.2013, Plzeň - Slavia
Plzeň
4:2
1:1, 1:1, 2:0
Slavia

Branky a nahrávky: 7. Hanzlík (Kovář, Kratěna), 30. Kovář (Dvořák, Straka), 47. St.Pierre (Vlasák, Straka), 59. Straka – 20. Kadlec (Růžička), 32. Růžička (Hertl). Rozhodčí: Hribik, Pešina – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:2. Diváci: 8 236 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.

Sestavy

Plzeň

Mazanec – St.Pierre, Hanzlík, Poživil, Slovák, Růžička, Mozík, Boháč – Schleiss, Vampola, Sýkora, KKratěna, Vlasák, Straka, Kašpařík, Lev, Kovář, Hollweg, Dvořák, Petruška, Pletka

Slavia

Furch – Kempný, Dresler, Kadlec, Kuboš, Kučný, Šenkeřík, Kolařík – Skokan, Vrdlovec, Jelínek, Krenželok, Poletín, Micka, Žejdl, Alinč, Sklenář, Růžička, Stránský, Hertl, Tomica

Konec sezony. Smutnou tečku za sebou zanechal šestý semifinálový duel v Plzni, který byl velmi dlouhou dobu vyrovnaný. Díky přesilovkovým trefám Kadlece a Růžičky drželi slávisté se soupeřem krok, v posledním dějství ale udeřil St. Pierre, na jehož trefu už nenašli odpověď. Postupovou radost umocnil do prázdné branky Martin Straka, plzeňští hokejisté míří do finále poprvé ve své extraligové historii.

Šesté utkání semifinálové série začala z obou stran velmi opatrně, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu a dostat branku. Spíše se tedy v úvodních minutách vycházelo ze zabezpečené obrany, sem tam byla na jednoho či druhého gólmana vyslána lehká střela. Hru mohla rozproudit až přesilová hra Slavie v 6. minutě, ale ta netrvala příliš dlouho, jelikož Skokan fauloval v útočném pásmu Straku. Hned po buly ve hře čtyři na čtyři pálil od modré čáry Slovák a pro tu chvíli to byla největší šance zápasu. Ovšem v 7. minutě našel Jan Kovář krásně Jiřího Hanzlíka, ten si sjel na hranici pravého kruhu a prostřelil vše, co mu stálo v cestě, včetně Furcha, kterému lehce clonil ve výhledu Kratěna - 1:0. V desáté minutě mohl plzeňské vedení navýšit Vlasák, ale puk jen těsně minul brankovou konstrukci. Plzeň vstřelený gól nakopl, létala po ledě a z toho plynuly slavistické tresty.

V polovině třetiny dostal Kolařík za faul vysokou holí čtyři minuty. Největší šanci v celé plzeňské početní převaze měl ale slavistický Sklenář, který vystihl Vampolovu rozehrávku a najížděl zcela sám na Mazance. Plzeňský gólman však zkušeně slavistického útočníka vybruslil a dostal ho ze střeleckého úhlu. Dlouhá přesilová hra však domácím nevyšla. Až když už se dávno v plném počtu na obou stranách, měl Straka společně s Mozíkem další obrovské šance domácích. Ale ani jeden pokus neskončil za brankovou čarou. V 18. minutě mohl srovnat Žejdl, ale Mazanec proti jeho pokusu fantasticky zasáhl svou širokou holí. Slavia se z gólu radovala až 43 vteřin před první sirénou v přesilové hře. Autorem byl Petr Kadlec, jehož ránu od modré tečoval mezi Mazancovy betony bránící Hollweg - 1:1.

Osudové selhání v přesilovce 5 na 3

Plzeň si snažila od první minuty druhé třetiny vytvářet tlak. Ten byl ještě znásoben přesilovou hrou, ale ani tentokrát ji domácí nedokázali využít. Ihned poté se do tlaku dostala pro změnu Slavia a svírala svého soupeře v obranném pásmu. Žádnou šanci si ale hostující tým připravit nedokázal. Ve 26. minutě Hollweg zvedl hlavu, dobře přečetl situaci a nahrál přesně na hůl Kovářovi. Ten střílenou přihrávkou posílal puk Strakovi před Furcha, ale plzeňský kapitán na něj nedosáhl. Poté šel na trestnou lavici Dvořák a hostující červenobílý tým sehrál svoji početní výhodu o poznání lépe než domácí. Ale ani oni ji nakonec neproměnili, i když těsně před jejím koncem pláchl po křídle Jelínek. Mazanec jeho pokus utlumil na své hrudi. Plzeň ubráněné oslabení nakoplo.

Navrátilec z trestné lavice Dvořák vybojoval kotouč na vlastní modré čáře a vyslal do úniku Slováka. Tomu dojížděl Straka, ale příhru plzeňského beka do branky neusměrnil. Přenechal však puk Dvořákovi, který z otočky před brankou nahrál z otočky Janu Kovářovi, který zasunul uk do nehlídané poloviny Furchovy branky - 2:1! Poté Plzeň opět odešla pykat na trestnou lavici. V oslabení ujížděli Kovář se St. Pierrem na jediného obránce, ale pokus plzeňského beka lapil Furch. Téměř ihned z protiútoku tak Slavie trestala. Hertl krásně našel před brankou zcela volného Vladimíra Růžičku, který puk usměrňoval také téměř do prázdné branky - 2:2! Slavia v šestém semifinále byla v přesilových výborná. Obrovskou šanci měl v plzeňské přesilové hře Tomáš Vlasák. Svou střelou z první ale trefil pouze horní tyčku Furchovy branky. Poslední minuty druhé třetiny odehrála Slavia téměř celé v pěti proti třem Plzeňákům. Tuto velkou výhodu však hosté nevyužili.

Slávistická sezóna dostal svou "tečku"

Rychle po začátku třetí dvacetiminutovky velmi přísně vyloučili rozhodčí Kučného a Plzeň mohla zaútočit na vedení v utkání. Jak už ale bylo v tomto zápase obvyklé, svou možnost nevyužila, i když Kovář měl dobrou šanci. Hra se začala velmi přiostřovat, tvrdé údery byly k vidění na obou stranách. Svůj metr zpřísnili i rozhodčí. Plzeň je ale vylučovat nedonutila. V ponechané výhodě zužitkoval Vlasákovu přihrávku Nicolas St.Pierre a bombou od modré vrátil domácím vedení - 3:2! Následně už Kučný na trestnou lavici usedl, sedm vteřin před vypršením jeho trestu ho doplnil ještě Růžička mladší. Ale Plzeň tuto dlouho výhodu nevyužila, a to i přestože držela téměř celou dobu Slavii v jejím pásmu.

Po dlouhé době bez přerušení, kdy hra rychle plynula a přelévala se ze strany na stranu, rozhodčí foukli do píšťalky až v 54. minutě, když vylučovali plzeňského Mozíka. To byla pro Slavii velká možnost na vyrovnání skóre. Plzeňští ale oslabení ubránili, na slavistické hokejky se vloudila nervozita. Obrovskou příležitost měl tři minuty před koncem základní hrací doby Hollweg, ale Furch jeho pokus vytěsnil. Stejně tak o chvíli později ten Kašpaříkův. Plzeňští bránili jako o život, ztěžovali slávistům jejich boj o vyrovnání. Ale nutno podotknout, že hosté se rozhodně nevzdávali. Dvě minuty před sirénou odvolali gólmana a hrnuli se do útoku. N modré čáře ale přišli o kotouč a Martin Straka pečetil plzeňský postup do finále - 4:2!

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha: Jako klíčové vidím to, že jsme neproměnili přesilovku pět na tři, tu jsme hráli hodně staticky. Plzeň byla dravější, více se do nás tlačila a měli jsme velké problémy ji v našem obranném pásmu uhlídat. Zvítězila zaslouženě. Všechny zápasy v sérii byly vyrovnané, nás bude asi mrzet druhé utkání a výsledek 0:1 doma. Samozřejmě pak i to minulé, kdy jsme dali čtyři branky, ale pět inkasovali. Dvakrát jsme inkasovali v samém závěru třetiny, což by se nemělo stát. Jsou to pak rozhodující okamžiky celé série.

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): Dvakrát jsme vedli a Slavia vyrovnala z přesilových her. Zlomovým momentem bylo, když hosté nevyužili téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři. Potvrdilo se to nepsané pravidlo, že kdo nepromění pět na tři, neměl by vyhrát. Nás to do poslední třetiny nakoplo, snažili jsme utkání rozhodnout a nechtěli dojít až k prodloužení nebo nájezdům. Podařilo se nám vstřelit třetí branku a přestože potom měla Slavia ještě výhodu jedné přesilovky, přestáli jsme ji bez větších šancí hostů. Pak jsem začal věřit, že zápas dotáhneme do vítězného konce, a tím i celou sérii.

Autor Jan Salajka
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více