Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. května 2013

Vladimír Růžička si pochvaluje nové posily. Mrzí ho jen odchod Kempného

Hned čtyři nové tváře představila tento týden Slavia na tiskové konferenci. Do ofenzivy přišel gólostroj Jaroslav Bednář, zadní řady vyztuží David Štich s Jurajem Valachem a o místo v brankovišti se bude ucházet navrátilec Adam Svoboda. Co na tyto příchody říká trenér a sportovní manažer Vladimír Růžička a co si od nich slibuje?

Nejvýraznější posilou je bezesporu útočník Jaroslav Bednář. Jak moc bylo těžké ho získat?
Jarouše jsem se zeptal už v průběhu Vánoc, jak to vidí s další sezonou. Řekl jsem mu, že bych o něj měl eminentní zájem, ale myslel jsem si, že bude chtít ještě zůstat ve Švýcarsku. Spletl jsem se. Odpověděl, že pokud neodejdu někam do Ruska, tak se sem vrátí už natrvalo. Slavia pro něj byla jediná volba, což nás samozřejmě moc těší.

Bern na něj chtěl uplatnit opci, ale nepochodil. Vstoupila do těch jednání i Slavia?
Přímo s Bernem jsem nic neřešil, byl jsem v kontaktu s Jardou a jeho agentem. Jarda chtěl dlouhodobější smlouvu, chápu to. Je to slávista a výborný hráč. Podle mě nám hodně pomůže.

Dá se říct, že právě Bednář by měl spolu s Petrem Kadlecem a Dominikem Furchem vytvořit novou osu mužstva?
Tak Petr s Jardou jsou jasní, ale Domino je ještě hodně mladý a nerad bych na něj vytvářel zbytečný tlak. Je to naše jasná jednička, ovšem nějaké zápasy určitě odchytá i Adam Svoboda. Je to kvalitní brankář, který tady už působil a mám s ním skvělé zkušenosti.

Roli druhého brankáře zastával už v Plzni, takže s tím asi nemá žádný problém.
Jeho přístup mě potěšil, je připraven krýt Dominovi záda. Kdo mě ale zná, dobře ví, že u mě bude chytat ten s lepší aktuální formou. Tak to bylo vždycky.

Svoboda s Bednářem jsou také vyhlášení šprýmaři. Nebudete je muset v tomto směru trochu krotit?
Oba to jsou super kluci. Známe je a víme, co od nich čekat, jakou mají kvalitu. Jejich přínos je i v tom, že spolu s dalšími zkušenými hráči, jako jsou Petr Kadlec, Mára Tomica nebo Pavel Kolařík, budou usměrňovat ty mladé a trochu si je korigovat. Je potřeba, aby to v kabině klapalo i po téhle stránce. Zatím se nám to dařilo a třeba Bednářův příchod je zárukou, že to tak bude i dál.

Do Slavie přišli i dva obránci - David Štich s Jurajem Valachem. Byli to vytipovaní hráči?
Co se týče Jury, ten tady už hrál a celkem se mi líbil. Teď naskytla možnost získat ho znovu. V Brně už být nechtěl a rychle jsme se domluvili. Je to pracovitý kluk, dá se na něm dělat. Věřím, že v kádru nahradí Petra Kuboše.

A David Štich?
Davida znám ještě z mládežnických soutěží. Je to ročník 89 a jeho hra se mi vždycky zamlouvala. Jedná se o urostlého, silného beka, který budí respekt už svou figurou.

Čtyři obránci odešli, jen dva přišli. Vzhledem k novým svazovým regulím k tomu ale nejspíš dojít muselo, mám pravdu?
No, ty změny by zřejmě přišly tak jako tak. Kuboš tady byl tři roky a chtěl odejít jinam, Jirkovi Kučnému jsme novou smlouvu nenabídli. Byl tu pouze na hostování stejně jako Jarda Koma nebo Michal Kempný. O toho jsem stál, ale bylo to složité. Má platnou smlouvu v Brně, což musíme respektovat. Tyto hráče tak zastoupí Štich s Valachem, více prostoru dostane i Petr Šenkeřík či Ronald Knot z juniorky.

Miroslava Kopřivu s Janem Alinčem jste udržet nechtěl?
Honza Alinč tady odehrál super zápasy a patří mu náš velký dík, věk se ale zastavit nedá. A co se týče Míry, tomu skončila smlouva a na další jsme se nedohodli. Nešlo o finance, prostě chceme čím dál více sázet na Dominika Furcha. A pravdou je, že Míra měl kontrakt postavený jako gólmanská jednička.

Poslední věc se týká Tomáše Hertla. Dá se z aktuálního vývoje kolem smlouvy, na jejímž základě by hokejisté z Česka odcházeli do NHL i přes platný kontrakt v tuzemsku, usuzovat, že hrozba jeho odchodu je stále reálnější?
Stále platí to, co zaznělo na tiskové konferenci. My jako Slavia budeme bojovat do poslední chvíle za to, aby tu Tomáš odehrál ještě jednu sezonu. Jestli nastanou věci, které klub nebude moci ovlivnit, budeme mít zkrátka smůlu.

A do letní přípravy se zapojí kdy?
Po mistrovství dostal Tomáš měsíc volno, hlásit se bude někdy okolo 25. června.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více