Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
11. července 2013

Junior Tomek je blízko premiéře v A-týmu. Zatím na to nemyslím, říká

Jedním z hráčů, který si letos možná odbude premiéru ve slávistickém áčku, je Václav Tomek. Sešívaný odchovanec patřil minulý rok k nejlepším hráčům juniorského týmu a díky novému pravidlu, kdy musí v extralize nastoupit v každém zápasu určitý počet mladých hráčů, se najde prostor třeba i na Tomka. „Bylo by to pěkné, zahrát si už letos za A-tým,“ říká devatenáctiletá naděje.

Tomka přivedli k hokeji jeho rodiče a po celou jeho hokejovou kariéru ho podporovali, což potvrdil sám junior. Během kariéry nastali situace, kdy se Tomkovi zase až tak tolik nedařilo, např. při přechodu z deváté třídy do tehdy ještě nerozděleného dorostu. Tehdy byl slávistický mladík zvyklý na časté zisky kanadských bodů, to se ovšem rázem změnilo a v prvním roce mezi dorostenci posbíral všehovšudy jen čtyři body za jeden gól a tři asistence. „Samozřejmě jsou situace, kdy se nedaří, ale je potřeba vydržet a trochu zabojovat. Většinou se to pak zase obrátí k lepšímu,“ tvrdí Tomek.

V příští extraligové sezóně vstoupí v platnost pravidlo, které na jaře posvětilo vedení extraligy. Týmy musí nastoupit do každého zápasu s určitým počtem mladých hráčů a Tomek je právě jeden z juniorů, který by mohl z této povinnosti profitovat. „Bylo by to pěkné, ale nad tím teď moc nepřemýšlím. Sezónu začnu v juniorce a nejdůležitější je, abychom letos hráli lepší hokej než v minulé sezóně,“ věří slávistický mladík. Na konci srpna začíná série přípravných duelů áčka, ve kterých si určitě trenéři budou chtít vyzkoušet některé juniory. „Zatím mě nikdo nenaznačoval, že bych si měl zahrát za A-tým a nijak zvlášť na to nemyslím,“ říká skromně Tomek.

V letní přípravě se připojil k juniorce, a tak mohl znovu potkat spoluhráče, se kterými válel v play-out juniorské extraligy. „Během roku se to hodně točilo, ke konci jsme si ale sedli s Moravcem a Babkou. S oběma hráči jsem si rozuměl a hrálo se mi s nimi dobře,“ vzpomíná. Letní příprava bývá pro většinu hokejistů nejnepříjemnější částí celého roku a podobně je to i u Tomka. „Každá příprava je nepříjemná, ale bez toho to prostě nejde. Asi jako každý nemám příliš rád běhání, jinak mi ostatní nevadí,“ říká.

Přes všechny nevole je letošní fyzický nápor pro Tomka ze dvou důvodů o trochu jiný než dříve. Junioři loni nedokázali postoupit do play-off a zbyly na ně pouze boje o udržení. Ty ovšem měli od začátku ve svých rukou a v pohodě je zvládli. „Minulou sezónu se nám nevydařil začátek a pak už se to těžko dohání. Také jsme zbytečně ztráceli body s týmy ze spodu tabulky. Jelikož jsme nepostoupili do vyřazovacích bojů, tak to pro nás byl samozřejmě neúspěch,“ hodnotí minulou sezónu.

Z druhého pohledu čeká Tomka v září maturita na prestižním pražském Gymnázium Budějovická. Vedle zvyšování svých hokejových dovedností se tedy přes léto připravuje na zkoušku z dospělosti. Tu bude skládat ve státní části z češtiny a angličtiny a ve školní na něj čeká čeština a biologie. „Měl jsem individuální studijní plán a posunutou klasifikaci, proto se mi i odložila maturita až na září. Nejméně se těším na češtinu,“ přemýšlí nad volbou předmětů. A jak vlastně vůbec stíhal studium gymnázia s hokejem ve Slavii? „Nebylo to nic moc, ale profesoři mi naštěstí vycházeli vstříc. Mohl jsem si domlouvat zkoušky, jak jsem potřeboval,“ dodal.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více