Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. září 2013

Nová sezóna, noví mladí, nová perspektiva

S prvním týmem Slavie v přípravě trénovalo několik zelenáčů, kteří v minulých sezónách k „áčku" maximálně přičuchli. Letos se ale zřejmě do O2 areny podívají vícekrát. Mezi nimi třeba Chalupa s Knotem nebo T. Doležal. Záleží jen na nich, jak se ke své šanci postaví. Od jiných mladíků se v rozbíhající extralize naopak čeká víc. Například od Žejdla a Klhůfka.

Z nových mladých tváří velkou pozornost zasluhuje především ta Ronalda Knota. Hráč, který bude nosit v sezóně dres s číslem 94, dlouho patřil mezi poklady slávistické juniorky. Kromě toho i pravidelně objížděl mládežnické šampionáty. Za Slavii už jednou loni nastoupil, letos však může počítat s větším prostorem. S prvním týmem absolvoval celou přípravu

Přes 190 cm vysoký obránce byl v loňské sezóně zřejmě nejlepším obráncem mezi juniory sešívaných. Dařilo se mu v přesilovkách a jeho přehled obecně dodával týmu jistotu. Knot v přípravě nastoupil k pěti zápasům z osmi. Bod si nepřipsal. Přesto měl ze své adaptace dobrý pocit. „Čekal jsem, že to bude pro mě určitě o dost těžší, ale po tom, co už jsem odehrál i nějaké zápasy, tak jsem byl docela překvapený, jelikož to zatím zvládám,“ míní devatenáctiletý obránce.

Knota chválil i slávistický trenér Vladimír Růžička, připomínal však, že mladý bek musí na sobě stále pracovat. „Je to talentovaný hráč, má i tak nějaké nedostatky. Z mladších hráčů patří samozřejmě k těm lepším. Má dobrou střelu, je vysoký, musí na sobě ale stále pracovat. Nedostatky u něho vidím v obranné fázi, ale je mladý, tak to má všechno před sebou, záleží na něm,“ vzkázal trenér hráči. V úvodních dvou ligových zápasech se Knot ve třetí obranné dvojici teprve rozkoukával. Na ledě strávil v průměru tři a půl minuty.

Devatenáctiletý obránce Lukáš Chalupa přišel do týmu před sezónou jako část záplaty, která má letos zacelit díru, jež po loňském ročníku vznikla odchodem několika defenzivních hráčů.

Hokejista, který strávil převážnou část svých juniorských a dorosteneckých let v Mladé Boleslavi, poslední dva roky nastupoval v juniorské ruské lize MHL, kde hrál sezónu v Popradu, druhou v Karlových Varech. Loni vynikal především spolehlivým bráněním a vysokou disciplinovaností. „Vidíme v něm určitou perspektivu, tak jsme s ním podepsali tříletý kontrakt, řekl o Chalupovi kouč Růžička.

V přípravě před nadcházejícím extraligovým ročníkem nastoupil v šesti z osmi přípravných utkání a připsal si jednu asistenci. V lize na svou šanci zatím čeká.

Jako třetí brankář se na letošní soupisce objevil čahoun Václav Mouček, který v převážné části loňského ročníku kryl v juniorce záda Janu Dlouhému, loňské gólmanské trojce Slavie. Vladimír Růžička naznačil, že letos se zmínění brankáři o tento post budou dělit. „Vedle Václava Moučka máme Honzu Dlouhého, který je na hostování v Ústí n. Labem. Je těžké říct, jak se dostanou v sezóně do hry, uvidíme,“ řekl trenér s tím, že Slavia má momentálně o první brankářské dvojici, Furch-Svoboda, jasno.

Doležal se Šenkeříkem se budou o místo rvát v 1. lize

O sestavu budou v sezóně zápolit také útočník Tomáš Doležal, mladší bratr Jiřího Doležala, který za Slavii několik let nastupoval, a obránce Petr Šenkeřík. Doležalovi se v loňské sezóně hodně dařilo v prvoligovém Berouně, kde ve 42 zápasech nastřílel 16 gólů a přidal 16 asistencí. Přesto se dá čekat, že podstatnou část roku odehraje na hostování v Litoměřicích.

Podobně to bude podle trenéra Růžičky i se Šenkeříkem. „Patří k těm mladším hráčům, tolik prostoru zatím dostávat nebude. Základní obranu máme danou, v ní zatím není. Bude nastupovat v Berouně,“ prozradil kouč o mladém obránci. Šenkeřík v přípravě nastoupil ke třem utkáním. Doležal musel v létě na operaci kvůli zlomenině v ruce, a tak v přípravě hrál jen dvě utkání – vstřelil v nich jeden gól. Do zápasů na Kladně a v Brně ani jeden z nich nezasáhl.

Vedle hokejistů, kteří jsou jednou nohou v kádru nebo někde na cestě do něho, budou na šanci čekat i někteří junioři. Mezi nimi útočníci Tomáš Moravec, Václav Tomek a bek Antonín Růžička. „Tito hráči jsou i zapsaní na soupisku. Těžké předvídat, jak to s nimi v sezóně bude. Není jednoduché říct, jestli dostanou prostor. Budeme s nimi ale pracovat,“ řekl o nich Růžička.

Břemeno druhé sezóny

Loňské výsledky pražské Slavie udivily nejednoho hokejového fanouška, ale i odborníka. Na druhém místě v základní části a bronzu v play-off měli velký podíl i další mladí hokejisté, kteří se při zápasech A týmu proháněli na ledě O2 areny. Mezi ně patří útočníci Lukáš Žejdl, Michal Poletín, Pavel Klhůfek nebo Daniel Vrdlovec. „Očekávám od nich to co loni. Nebudou to mít jednoduché, hráli totiž velice slušně a vždy, když se to má potvrdit, není to jednoduché,“ myslí si Vladimír Růžička.

Po přípravě to vypadá, že by se „syndrom druhé sezóny“ mohl vyhnout Lukáši Žejdlovi s Pavlem Klhůfkem. Klhůfek nasbíral totiž v osmi zápasech pět bodů, Žejdl byl dokonce druhým nejproduktivnějším hráčem sešívaných. Odehrál všech osm zápasů a získal sedm bodů za gól a šest asistencí.

Dvaadvacetiletý Žejdl loni ve své první sezóně v ELH ve 37 střetnutích nasbíral 15 bodů (8+7), což byl nejlepší výkon mezi hráči jeho věku. „Dostal velký prostor a dokázal ho využít. Je jen na něm se ukázat, jestli na to má. Druhá sezóna bývá těžší,“ připomněl trenér. Oba hráči nastoupili ve dvou úvodních mistrovských duelech. Klhůfek na centru třetí formace, Žejdl na stejném postu ve čtvrté. Klhůfkův průměrný ice time na utkání byl 12 minut, Žejdlův pět minut.

S revolučním pravidlem nové pořádky

Kromě zavedení komplexních statistik potkala hokejovou extraligu i jiná významná změna. Vedení ligy totiž zavedlo nová pravidla pro nasazování mladých hráčů. Na zápasové soupisce tak může být maximálně 15 hokejistů od 23 let výš (nevztahuje se na brankáře). Osmnáctku tvořící klasické složení 12 forvardů a šest obránců musí doplnit hráči ročníků 1991-93. Nad tento rámec můžou do zápasu nastoupit jen junioři ve věku 19 let a mladší.

Vladimír Růžička je známý tím, že dává prostor mladým, načež z toho Slavia profituje, zastává ale názor, že nic by nemělo být zadarmo. „I mladý hráč by si měl své místo zasloužit, a ne aby mu k tomu pomáhalo pravidlo – to je na prvním místě. Na druhou stranu souhlasím s tím, že prostor pro mladíky by měl být větší.“

Slavia by při své hráčské politice na nové pravidlo doplatit neměla.

Autor David Mičke
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více