Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
18. ledna 2014

Čelanský proti svým! Slavia vyzve Jágrovy Rytíře, doma je přehrála už pětkrát v řadě

Poslední domácí zápas na dlouhou dobu čeká v neděli hokejisty Slavie, kteří vyzvou tým Kladna. Středočeši jsou v tabulce až předposlední a potřebují body jako sůl, to ale platí i pro Slavii. Momentálně jí sice patří osmá příčka, na jedenácté Pardubice má však pouze dvoubodový náskok. Dokáže ho po neděli navýšit, nebo se budou radovat Rytíři Jaromíra Jágra?

Náš soupeř

Klub založen: 1924
Trenér: Jiří Čelanský
Největší úspěchy: mistr ligy (1959, 1975, 1976, 1977, 1978, 1980)
Internet: www.rytirikladno.cz
Hvězdy týmu: Jan Chábera, Tomáš Kaberle, Pavel Patera

Ohlasy ze slávistické kabiny

Slávistům se poslední dobou příliš nedaří. Z posledních pěti utkání dokázali vyhrát jediný, když v Karlových Varech přetlačili 2:0 Energii, jinak to ale v defenzivě příliš pevné nebylo. Čtyři góly od Sparty, Třince i Litvínova a pět zásahů Liberce je zkrátka trochu moc. Zvlášť na tým, který staví především na neprostupné defenzivě.

"Musíme se vrátit k naší hře, to je základ. Další ztráty si už nemůžeme dovolit. Dá se říct, že vlastně hrajeme play-off, protože teď už nám jde o všechno," říká útočník Jakub Sklenář v narážce na fakt, že se poslední výsledky samozřejmě projevily i na postavení v tabulce. V ní byla Slavia po úvodních kolech na špici, ty časy jsou už ale minulostí. Aktuálně je Slavia osmá a čeká ji ještě tvrdý boj, aby se do play-off vůbec dostala.

Na zvýšení sebevědomí je však Kladno soupeř téměř ideální. Tedy pokud hraje v 02 areně, kde se mu dlouhodobě moc nedaří. Se Slavií zde prohrálo už pětkrát v řadě a nic na tom nezměnila ani nedávná výluka v NHL, kdy se v týmu Rytířů objevila esa jako Jaromír Jágr, Marek Židlický, Jiří Tlustý nebo Tomáš Kaberle. To všechno jsou skvělí hokejisté, Slavia ale tenkrát měla v kádru pro změnu Romana Červenku s Vladimírem Sobotkou a soupeře pokaždé udolala.

Z těchto hvězdných jmen hraje nyní v extralize jen kladenský Kaberle. Zkušený zadák se vrátil do rodného města dohrát kariéru a zároveň pomoci Kladnu do play-off, to však zatím vypadá jako utopie. Rytířům se totiž probíhající sezona vůbec nedaří. V prosinci třeba vyhráli jen dva zápasy a tabulkou se propadali stále níž a níž, což vyvolalo změnu na střídačce. Protřelého Zdeňka Vojtu nahradil na žádost majitele klubu Jágra mladý Jiří Čelanský, bývalý asistent Vladimíra Růžičky ve Slavii. Využije v neděli svých znalostí k pokoření sešívaných?

Poslední utkání obou nedělních soupeřů

HC Verva Litvínov - HC Slavia Praha 4:2

Na led Vervy jela Slavia s jasným cílem zvítězit, jenže nakonec jí zbyly oči pro pláč. A mohl za to především nepodařený úvod zápasu. Už po 16 minutách se totiž z brány pakoval veterán Adam Svoboda a Slavia prohrála první třetinu jasně 0:3. Sklenář pak sice vsítil kuriózní gól do prázdné brány, na zvrat však hosté nedosáhli a Litvínov došel k triumfu 4:2.

"Nedokázali jsme se vzpamatovat z inkasovaných gólů v první třetině. Sice jsme se dokázali soupeři vyrovnat, Litvínov je ale v obraně velmi dobrý a my jsme se nemohli dostat do většího množství příležitostí," litoval na tiskové konferenci Růžičkův asistent Ondřej Weissmann.

Piráti Chomutov - Rytíři Kladno 1:2 SN

To Kladno dokázalo v pátek zabrat a vybrakovalo poslední Chomutov. Fanoušci si ale příliš hokejové krásy neužili. Na obou týmech bylo vidět, že rozhodně nejsou v optimální pohodě, takže zápas skončil výhrou hostů 2:1 po samostatných nájezdech. Vítěznou penaltu zaznamenal Jan Rudovský.

"Pro oba týmy to byl důležitý zápas. Tato utkání nejsou pro hráče jednoduchá, bylo vidět, že produktivita obou týmů je nízká. Bylo to založeno spíše na obraně, tedy takový úporný hokej. Každý chvilku tahal pilku a nájezdy, to už je sázka do loterie. Jsme rádi za každý bod, který urveme. A když máme jeden bod navíc, to jsme ještě šťastnější," zhodnotil duel Čelanského spolupracovník Josef Zajíc.

poř. tým Z V VP PP P skóre B
8. Slavia 40 13 6 6 15 99:101 57
13. Kladno 39 9 6 2 22 82:107 41

Posledních pět vzájemných zápasů

03. 12. 2013 ELH - 27. kolo Tipsport extraliga 2013/2014 Kladno - Slavia 3:1
20. 10. 2013 ELH - 14. kolo Tipsport extraliga 2013/2014 Slavia - Kladno 1:0
13. 09. 2013 ELH - 1. kolo Tipsport extraliga 2013/2014 Kladno - Slavia 1:3
18. 03. 2013 ELH - čtvrtfinále play-off Tipsport extraliga 2013/2013 Slavia - Kladno 4:0
15. 03. 2013 ELH - čtvrtfinále play-off Tipsport extraliga 2012/2013 Kladno - Slavia 1:5

Statistické okénko

SlaviaKladno
Jaroslav Bednář (19+21)Nejproduktivnější hráčPavel Patera (5+18)
Jaroslav Bednář - 19 gólůNejlepší střelecSacha Treille - 12 gólů
Jaroslav Bednář - 21 asistencíNejlepší nahrávačPavel Patera - 18 asistencí
Petr Kadlec (1+17) Neproduktivnější obránceMilan Doudera (3+7)
Petr Kadlec - 56 trestných minutNejtrestanější hráčDavid Růžička - 62 trestných minut

O zápase

Jak už bylo řečeno hned v úvodu, pro Slavii půjde o poslední domácí utkání na nějaký čas. Konkrétně do 28. února, kdy se střetne s třineckými Oceláři. Do té doby odehraje hned sedm venkovních zápasů, na které je třeba se řádně naladit, nejlépe třemi body! Pomozte k nim i vy a přijďte podpořit Růžičkovu armádu přímo na stadion! Bednář a spol. vyjedou na led přesně v 15:00.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více