Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
12. prosince 2002

Červenobílá lahůdka

Poslední předvánoční duel Slavie nabízí skutečně hodně kvalitní hokejové menu. Do Edenu přijede suverénní lídr extraligy, tým HC IPB Pojišťovna Pardubice. Zápas druhého s prvním je jasným šlágrem 32. kola a možná by mu slušel také přívlastek “utkání podzimu”. Východočechům se zatím daří odplata za vyřazení ve čtvrtfinále playoff poslední sezóny – oba letošní zápasy skončily výhrou Pardubic. Nejvíce sledovanými muži pátečního večera budou brankářské hvězdy obou týmů – Roman Málek a Adam Svoboda.

Letošní sezóna

Pardubice už od začátku sezóny opanovaly čelo extraligové tabulky, po 31 kolech mají na svém kontě 75 bodů a s velkou pravděpodobností překonají stobodovou hranici. Perníkáři zatím prohráli jen pětkrát, v domácím prostředí v moderní aréně na ně našel recept jen Litvínov. Těsné porážky si odvezli z Třince, Plzně a Vítkovic. Nejvyšší porážku Pardubicím letos připravily České Budějovice, které vyhrály na jihu Čech 7:3. V jedenatřiceti zápasech si připsaly Pardubice na své konto 24 vítězství v normální hrací době a jedno v prodloužení – netřeba asi dalšího komentáře! Se 115 vstřelenými brankami mají Východočeši nejlepší útok v extralize, k tomu navíc mají skvělou defenzivu - méně branek než Pardubice inkasovala už jen Slavia. Na Pardubice v čele jsme si už v posledních letech zvykli, během Vánoc však vždy přišla na tým krize. Herní nepohoda se posléze přesunula i do playoff, kde klub dvakrát po sobě vypadl ve čtvrtfinále a nenaplnil tak své velké ambice. Otázkou je, jak tomu bude letos – zdá se však, že by mohlo platit do třetice všeho dobrého a klub si vzal z posledních dvou sezón ponaučení. Nedochází také už tolik k excesům s rozhodčími, jimiž poslední dobou Pardubice “prosluly“ a získaly si přívlastek “ubrečené“. Výjimkou byl jen Petr Sýkora, jenž po utkání v Plzni slovně napadl čárové rozhodčí a vyfasoval pak tři utkání nepodmíněně. Určitě je zná tvrdá ruka trenéra Miloše Říhy, který se do Pardubic v létě vrátil ověnčen titulem ze slovenské extraligy a v podobný úspěch doufají i pardubičtí fanoušci.

Hráčský kádr

Kouč Miloš Říha má k dispozici pořádně našlapanou sestavu, pravidelně nasazuje do hry čtyři útoky a někdy i čtyři kompletní pětky. Jasnou jedničkou týmu je brankář a reprezentant Adam Svoboda. Podle statistických čísel patří k extraligové elitě a skutečně podává skvělé výkony. Osobností obrany je urostlý Michal Sýkora, jehož přínos týmu je nejvíce vidět v bodování +/- účasti na ledě – s 29 plusovými body je nejlepší v celé extralize. Nejzkušenější bek Pardubic k tomu přidává i skvělou produktivitu. Jeho partnerem z obrany je většinou Petr Mudroch, spolu se objevili i v reprezentaci. Starty za národní tým poslední dobou sbírá i Slovák Andrej Novotný, mládí v obraně zastupuje Petr Čáslava, jenž si před Karjala Cupem také už odbyl premiéru v reprezentaci. K tomu přidejme zkušené Vyhlídala a Pácala. Defenzíva patří k velkým přednostem týmu, Pardubicím se letos strašně těžko střílejí góly. Kvalitní tým, jenž to chce někam dotáhnout, však musí mít všechny své řady na vysoké úrovni. Východočeši to bohatě splňují – skvělý brankář, výborná obrana a produktivní útok. V Pardubicích bývalo zvykem, že se hraje na tři lajny. To se však s příchodem Říhy změnilo a do utkání nastupují pravidelně čtyři vyrovnané řady. Ofenzivní síla je tak rozložena rovnoměrně, soupeři se nemůžou soustředit jen na jeden elitní útok, rozhodnout může totiž za Pardubice kdokoli. Z klubu tak nikdo nefiguruje v první desítce kanadského bodování extraligy, nejlepší je Tomáš Blažek se 26 body (na celkovém 13. místě). Nejlepším střelcem Pardubic je zatím “rychlík“ Petr Sýkora, pře hranici deseti branek se už dostali i Rolínek, Lubina a exslávista Tomáš Divíšek. Formu chytil i David Pospíšil, důrazem se prosazují Mikeska a slovenský forvard Lubomír Pištek. Kapitolou samou pro sebe je kapitán Pardubic a nejstarší hráč extraligy (brzy dvaačtyřicetiletý) Otakar Janecký. Letos s ním trenéři slušně “zametají“ a pardubická živá legenda si tak už vyzkoušela snad všechny posty kromě brankáře. Janecký tradičně nedává moc branek, svými zkušenostmi však své spoluhráče usměrňuje a k tomu přidává báječné přihrávky. Právě kompletní čtvrtou pardubickou řadu tvoří mladé naděje – “junioři“ Petr Průcha, Petr Koukal a Jan Kolář.

Letošní vzájemné duely

Oba zápasy se vyznačovaly velkou vyrovnaností a malým počtem vstřelených branek. Na tom mají podíl asi nejlepší současní gólmani extraligy, slávista Roman Málek a pardubický Adam Svoboda. Oba reprezentanti mají nejlepší statistická čísla v extralize a dominují v počtech utkání s nulou – Málek jich má 7, Svoboda 6. Předhánějí se tak, komu dřív se podaří vyrovnat rekord v počtu shutoutů. Ten drží trojlístek Čechmánek, Salfický, Prusek a jejich zápis má číslo osm. V 6. kole v Edenu se v první třetině ujala Slavia vedení šťastnou trefou Pavla Kolaříka, Pardubice vyrovnaly v závěru druhé Mikeskou. Rozhodující branku vstřelil Mudroch, na konečných 3:1 pečetil střelou do prázdné brány Lubina. V odvetě na pardubickém ledě v dohrávaném 19. kole padl jen jeden gól – po pár vteřinách od záhájení druhé třetiny se trefil Tomáš Blažek.

Kanadské bodování týmu: 1. Blažek 26 (9+17), 2. Lubina 25 (11+14), 3. P. Sýkora 24 (13+11), 4. Rolínek 21 (12+9), 5. D. Pospíšil 19 (7+12), 6. M. Sýkora 19 (5+14), 7. T. Divíšek 17 (10+7)

Sestava z posledního kola: A. Svoboda – M. Sýkora, Pácal, Vyhlídal, Čáslava, A. Novotný, Duben, Mudroch, Janecký – J. Kudrna, T. Blažek, Lubina – P.Sýkora, T. Divíšek, D. Pospíšil – Rolínek, Mikeska, Pištek – Kolář, Koukal, Průcha

SLAVIA vs PARDUBICE
Historická bilance v extralize: 38, 15 – 6 – 17, 94:107
Letošní zápasy:SLA-PAR 1:3 (Kolařík – Mikeska, Mudroch, Lubina), PAR-SLA 1:0 (T. Blažek)
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více