Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. dubna 2014

Děkuji fanouškům za obrovskou podporu, vzkazuje Růžička

Po málo uvěřitelných 14 letech skončil na střídačce Slavie charismatický a úspěšný trenér Vladimír Růžička, který už potřetí povede národní tým. V červeno-bílém klubu ale bude působit i dál, zodpovídat bude za koncepci mládežnických výběrů a A-týmu může být prospěšný svým poradním hlasem. Přečtěte si, co ho táhlo zpět k národnímu mužstvu či jak jeho odchod vnímají samotní hráči.

Už jste si naplno uvědomil, že ta dlouholetá mise v roli kouče Slavie je aspoň na čas ukončena?
Samozřejmě si to nějak uvědomuji. Chci si na rok zkusit vést národní mužstvo, to je pro mě víc než jakákoli KHL a podobně. Nijak ani neskrývám, že velkou motivací je pro mě v tomhle směru domácí mistrovství světa 2014 v Praze, což je velká událost.

Jak dlouho jste se rozhodoval?
Nikdo nevěděl, co bude. Vždycky jsem říkal, že ta chvíle, kdy odsud odejdu, může jednou nastat. Teď se to však seběhlo hrozně rychle. Přijel za mnou Tomáš Král s tím, že stávající trenér odstoupil a jestli bych to po něm nevzal já. Taková nabídka se nedá odmítnout. Během chvíle jsme byli na všem domluvení.

Varianta, že byste stejně jako v minulosti vedl s nároďákem současně i Slavii, tentokrát neexistovala?
Takhle jsem to nechtěl. Na práci u reprezentace musí mít člověk svůj klid, aby se jí mohl plně věnovat. Chci si na rok vyzkoušet, jaké to je trénovat pouze národní mužstvo.

Ve Slavii zůstáváte u mládeže. Jaká bude přesně vaše role?
Situace se má tak, že zůstávám předsedou občanského sdružení, které má mládež na starosti. Tam mám tedy stále hlavní slovo já a mým úkolem je vytvořit spolu s trenéry sportovní koncepci, aby mladí hráči z líhně Slavie byli co nejlépe připraveni na přechod mezi dospělé, navíc budu trenér mladšího dorostu. To je pořád stejné. No a co se týče áčka, tam už budu mít hlas pouze poradní, to už si musí řešit hlavně noví trenéři. Tak jsme spolu domluveni.

Určitě jste rád, že ve Slavii zůstanete aspoň v nějaké roli.
No jasně. Už nebudu stát na střídačce, což je trochu zvláštní, ale mám nějakou představu, jak s klubem dál spolupracovat. S majiteli jsem domluvený, že budu mít poradní hlas třeba při výběru nových hráčů. Přece jen jsem tu strávil významnou dobu a mám jistý přehled. Něco se tu vybudovalo a já věřím, že Slavia bude pokračovat dál.

230

Jak to vzali hráči Slavie?
To je dobrá otázka spíš pro ně. Samozřejmě se mě na to hodně ptali, řešili jsme to spolu. Chtěl jsem je uklidnit, že jednou zkrátka něco končí a něco dalšího začíná. Některé kluky jako Máru Tomicu, Péťu Kadlece, Pavla Kolaříka nebo Jardu Bednáře znám už dlouhý čas a záleželo mi na tom, aby o všem věděli. Sice si přáli, abych dál trénoval i Slavii, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo. A jak už jsem řekl, trénovat klub spolu s nároďákem nepřicházelo v úvahu.

Na střídačku Slavie se postaví Ladislav Lubina s Josefem Beránkem, jak by jim to podle vás mohlo sedět?
Láďa Lubina je impulzivní typ, naopak Pepa zase klidnější, podle mě by si tak mohli celkem vyhovovat. Oba mají s hokejem své zkušenosti, hráli v národním mužstvu, Pepa se dostal i do NHL. Nechme se překvapit, jak jim to půjde. Teď by to byly pouze spekulace.

Lubina má díky své minulosti horší startovací pozici, než by asi měli jiní trenéři. Nebyl to při rozhodování, kde povede mužstvo, trochu problém?
To je strašně těžké. To, co se stalo, se stát samozřejmě nikdy nemělo. Reakci lidí chápu, ale počkejme si, jakou práci Lubina pro Slavii odvede.

Už jste se s oběma kouči bavil o hráčích a podobných věcech?
Pepu potkávám tady v Edenu, s Láďou Lubinou jsme už něco probrali po telefonu a sešli jsme se.

Na co nejvíc budete za těch 14 let ve Slavii vzpomínat?
Těch vzpomínek je strašně moc, ale nejvíc mi utkvěly v paměti oba tituly. Po tom prvním jsme přijeli z Pardubic sem do Edenu, tady tu na nás čekalo spoustu fanoušků a jezdilo se autem po zimáku, to bylo něco úžasného… No a pak ten druhý, v O2 areně, kde se chodili hráči představovat s pohárem. To jsou momenty, kvůli kterým hokej děláte. A někdy na ně marně čekáte celý život.

Co byste vzkázal na rozloučenou fanouškům?
Určitě bych jim poděkoval za obrovskou podporu. I když se nám zrovna nedařilo, oni vždycky stáli při nás, což u jiných klubů možná až tak nebývá. Já si jejich podpory moc vážím, třeba slávistická chorea jsou nejlepší v celé lize. I ve vypjatých chvílích jsou naši fanoušci slušní, což také velmi oceňuji. Na úspěších Slavie mají její příznivci samozřejmě velký podíl.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více