Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. prosince 2002

Slavia je hodně dobrá škola, ale předmět zákulisní diplomacie tady nemáme

Na pondělním zasedání Valné hromady APK v Lánech bylo rozhodnuto o zrušení kontumace nedohraného utkání Sparta - Slavia a jeho opakování. Toto rozhodnutí vyvolalo mezi hokejovou veřejností nebývalý ohlas. Podle odborníků je totiž verdikt v rozporu s pravidly české extraligy. “Ředitel extraligy Stanislav Šulc, kterého do funkce zvolily samy kluby, zápas kontumoval v souladu s platným Soutěžním a disciplinárním řádem,” uvádí obchodní manažer Slavie Praha Ladislav Blažek.

Sportovní novináři v nezávislém denním tisku, ale i článek 403 Soutěžního a disciplinárního řádu mu dávají jednoznačně za pravdu:

Článek 403
O výsledku utkání, které nebylo odehráno nebo bylo předčasně ukončeno nebo bylo zahájeno po čekací době nebo v něm došlo k závažnému provinění některého z družstev, rozhodne sportovně technická (soutěžní apod.) komise řídícího orgánu. Při provinění některého družstev posoudí tato komise závažnost provinění a může: a, vynést kontumační výsledek (viz čl. 402)
b, odečíst družstvu, které se provinilo, 2 body bez zvýhodnění jiného družstva.

“Ředitel extraligy rozhodl o variantě A. Sparta se proti rozhodnutí odvolala, v úvahu tedy připadala možnost B. Podle Soutěžního a disciplinárního řádu jiné řešení nepřipadalo v úvahu. Šéfové klubu řád dobře znají, ale tentokrát byl přizpůsoben dle potřeby,” vysvětluje podstatu problému Ladislav Blažek.

Rozhodnutí Valné hromady APK bylo zdůvodňováno tím, že se případnou kontumací vytváří nebezpečný precedens. Každý klub se při schválení kontumace vystavuje nebezpečí, že při vhození dýmovnice na led na domácím ledě bude zápas za jakéhokoliv stavu ukončen a kontumován. Ovšem ani zrušení kontumace problém zdaleka neřeší. Jak se bude rozhodnutí Valné hromady APK lišit, dopadne-li dýmovnice na led např. za stavu 3:2 pro domácí od podobné situace, která nastane za stavu řekněme 2:5? “Je to dvojsečné rozhodnutí. Lze ho zneužít na obě strany, ale všechna předešlá utkání, která byla ukončena pro porušení povinností pořadatele, byla kontumována ve prospěch hostů. A těch utkání nebylo málo… Když to má postihnout Spartu, je najednou Soutěžní a disciplinární řád jen cárem papíru,” říká Blažek.

Sparta své odvolání postavila na argumentu, že pořadatelská služba v T-Mobile Areně byla zajištěna naprosto dostatečně. Vyjádření ředitele klubu Luboše Koželuha však ostře kontrastuje se skutečností, kterou na zápase získalo velké množství návštěvníků tohoto utkání. “Přestože pan Koželuh tvrdil, že kontroly jsou až nepříjemné, dobrých padesát lidí mně potvrdilo, že prošlo na stadion bez jakékoliv kontroly.” S témto názorem se ztotožňují i redaktoři slávistických stránek, kteří se zakoupenou vstupenkou na utkání bez problémů pronesli v batozích bez kontroly dvě PET lahve s minerální vodou.

Vedení Sparty Praha podpořilo šest dalších extraligových klubů. Kromě jiných také Keramika Plzeň, jejíž prezident klubu Zdeněk Haber prohlásil před celým národem v nědělním televizním pořadu Dohráno, že není důvod rozhodnutí o kontumaci měnit. O tom, co pana Habera přimělo změnit přes noc jeho rozhodnutí, nemíní Blažek spekulovat. “To ví asi jen pan Haber sám. Doporučoval bych odstranit všechna zrcadla na Zimním stadionu v Plzni i u pana Habera doma, protože kdyby se v nich pan Haber zahlédl, mohlo by se mu udělat špatně. Tedy, slušnému člověku by se alespoň udělalo špatně.”

Generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech se zase nechal slyšet, že rozhodčí nevyužil všechny možnosti k tomu, aby se zápas dohrál. Rozhodčí měl podle něj čekat 60 minut. Večer po utkání však tento názor nemělo ani vedení pražské Sparty, které uznalo, že zápas musel zůstat nedohrán. “Pan Jech na tom utkání nebyl. Byl tam předseda komise rozhodčích, přítomen by ředitel extraligy. Všichni se shodli na tom, že utkání v ten den dohrát nešlo,” uvádí fakta Blažek.

Překvapením pro vedení Slavie nebyl ani postoj moravských klubů Třince, Vítkovic a Havířova, o nichž Ladislav Blažek již v pondělí večer prohlásil, že měli ruku nahoře už hodinu před hlasováním. “Dnes mi osobně telefonoval trenér Sparty pan Hadamczik a v rozhovoru mi přiznal, že se na nedělním utkání s Vítkovicemi byli podívat pánové Husička z Třince, Čech z Havírova a Černík s Falterem z Vítkovic a pan Hadamczik jim “vysvětloval”, že se jim stejná věc může stát taky. Nedělám si iluze o tom, proč výše zmínění manažeři hlasovali tak, jak hlasovali.”

Je veřejným tajemstvím, že za úspěchem v odvolacím řízení stojí sparťanské lobbování. “Nemáme ve zvyku lobbovat. Snažíme si to uhrát na ledě a respektovat pravidla hry. Slavia je hodně dobrá škola, ale předmět zákulisní diplomacie tady nemáme,” říká pevně obchodní manažer.

Zbývá vyřešit otázku, zda je situace, která nastala, chybou systému. “Stávající systém samozřejmě nepředpokládá, že by jeden klub ve spojení s několika dalšími dokázal zvrátit rozhodnutí proti platnému řádu,” uvažuje Blažek, který jinak souhlasí s tím, že by se klub měl mít možnost odvolat po rozhodnutí ředitele extraligy k Valné hromadě APK. I přesto, že generální a obchodní manažeři či prezidenti klubů mají často své jiné vlastní zájmy, které při hlasování Valné hromady APK zohledňují. “Rozhodnutí ředitele extraligy je rozhodnutí jediného člověka, proto by taková pojistka měla asi existovat. V každém případě se ovšem i Valná hromada APK musí řídit Soutěžním a disciplinárním řádem,” vysvětluje Blažek. Proti pondělnímu rozhodnutí už není odvolání. Slavia už také ani neplánuje žádné kroky, kterými by rozhodnutí zvrátila. “Vidíme, že soutěžní řád je k ničemu. Je rozehraná soutěž a těžko se dá něco dělat. Je to ostuda českého hokeje.”

Zatímco český fotbal v posledních letech prožívá jeden skandál za druhým a jeho prestiž ve společnosti tím značně trpí, hokeji se vážné problémy dlouho vyhýbaly a běžný fanoušek nabýval dojmu, že v hokeji většina věcí funguje tak, jak má. Ještě před rokem a půl vyhlásil prestižní kanadský týdeník The Hockey News českou extraligu za nejprestižnější hokejovou soutěž v Evropě… V poslední době se však pod vlivem skandálů a chybných rozhodnutích řídících orgánů začíná situace měnit. “Jsme z celé situace velice zklamaní, protože chceme dělat hokej tak, jak se dělat má. Bez skrupulí, kliček, intrik, ale podle řádů a pravidel. Pokud toto nebude fungovat i jinde, nemusí to s hokejem u nás dopadnout dobře,” dodává obchodní manažer Slavie Ladislav Blažek.

Autor redakce
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více