Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. července 2014

Suchá příprava je u konce, Lubina byl spokojený hlavně se staršími hráči

Hokejisté Slavie mají za sebou devět týdnů náročné letní přípravy pod vedením trenérské dvojice Ladislav Lubina - Josef Beránek, která si mimo jiné hodně pochvaluje tréninky na kolečkových bruslích Marsblade. „Jsem přesvědčený o tom, že jejich silový přínos hráči později na ledě ocení,“ tvrdí Lubina.

Pane Lubino, jak jste spokojený s průběhem letní přípravy?
Převážnou většinu práce, kterou jsme si naplánovali, tak jsme udělali, bohužel jsme byli donuceni také k několika ústupkům. Určité tréninky jsme nemohli absolvovat, protože hráči nebyli připraveni na typ tohoto zatížení a začala se nám objevovat zranění. Proto jsme museli tréninky trochu redukovat, ale myslím si, že jsme to zvládli.

Během přípravy jste hodně využívali speciální kolečkové brusle Marsblade, jak hodnotíte jejich přínos?

"Silová složka švédských kolečkových bruslí je hodně specifická, maximálně přizpůsobená bruslení na ledě."
S odstupem času musím ocenit, že to byl velmi dobrý experiment a rozhodně to bylo pro nás velmi pozitivní. Tyto švédské kolečkové brusle jsou určeny speciálně pro trénink hokejistů a jejich hlavní předností je houpající dvojité chassi, které dává jízdě na Marsblade skutečný pocit hokejového pohybu na bruslích. Silová složka je hodně specifická, maximálně přizpůsobená bruslení na ledě a věřím, že i sami hráči to později ocení. Kdybychom měli odběhat to, co jsme odjezdili na bruslích, tak jsem přesvědčený o tom, že by nás trénovalo podstatně méně.

Jak hráči v průběhu uplynulých devíti týdnů pracovali?
S přístupem hráčů k přípravě jsem víceméně spokojený. Paradoxně jsem více spokojený se staršími hráči, kteří se k letní přípravě postavili lépe než někteří mladší, na čemž budeme muset dále pracovat. Na mladých hráčích ale je, aby si sami uvědomili, proč hokej vlastně hrají, a jestli ho vůbec hrát chtějí. Ale v globálu jsem spokojený.

Hokejisty nyní čekají dva týdny volna. Obdrželi individuální tréninkový plán, nebo je na nich samotných, jak se budou připravovat?
Někteří hráči budou léčit zranění a postupně se připravovat na trénink na ledě. Hráči, kteří jsou zdraví a jsou ve standardní kondici, tak budou mít trénink dle vlastního zvážení. Vždycky záleží na hráči, jestli chce něco dělat, nebo nechce. Volno není dlouhé a určitě je na místě odpočinek, poté postupné zapracování do přípravy v předsoutěžním období... Žádné plány dávat nebudeme, ale dáme nějaké pokyny, co by hráči měli dělat a co neměli. Jsou tu ale i hráči, kteří mají kondiční rezervy, a s nimi probereme nadcházejících 14 dní osobně. Dostanou přísnější pokyny a budou muset přinést výsledky tréninků na sporttesteru.

"Ihned po volnu absolvujeme druhé testy VO2max. Ukáží nám stav fyzické připravenosti hráčů."
Hráči absolvovali na začátku letní přípravy testy, čeká je něco podobného i před nástupem na led?
Druhé testy VO2max absolvujeme ve dnech 21. a 22. července, tedy ihned po volnu. Kontrolní testy Wingate pak v prvním týdnu měsíce září. Doufám, že výsledky ukážou zlepšení a byl bych rád, kdyby to zlepšení bylo podstatné oproti vstupním testům. Testy VO2max nám ukáží stav fyzické připravenosti před závěrečným přípravným obdobím a na základě výsledků můžeme upravit či některým hráčům přizpůsobit tréninkový plán pro srpen.

Na led by s vámi měli jít také hokejisté, kteří se budou snažit prosadit do týmu, kolik by jich mělo být a jaké s nimi máte plány?
Mělo by jít o čtyři až šest hráčů, kteří dostanou prostor první tři týdny včetně úvodních přípravných utkání. Vytvoří přirozenou konkurenci pro hráče, kteří tady jsou, a třeba nás někdo překvapí a místo v kádru si vybojuje.

Autor Redakce
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více