Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. ledna 2003

Vsetín už bez Hudlera, Slavia zase bez Beránka a Dudy

Třetí čtvrtinu základní části uzavřou hokejisté Slavie domácím soubojem s týmem HC Vsetín, se kterým zatím hráli dvakrát 1:1. Po neděli však nebudou mít na svém kontě plných odehraných 39 kol, ale o jedno méně – dohrávku derby na Spartě. Do Edenu přijede mužstvo šestinásobného mistra extraligy, které na slavná léta nyní už jen vzpomíná. Valaši ale rozhodně boj o playoff nevzdávají, nerozhodila je ani kontumace utkání v Českých Budějovicích, kde kvůli administrativní chybě přišli o tři body vybojované na ledě. A v neposlední řadě – Vsetín už se musí do konce sezóny obejít bez své největší hvězdy Jiřího Hudlera. Slavii bude zase chybět kapitán Beránek, který přijel z Litvínova s pohmožděným kolenem. Nenastoupí ani Radek Duda, který v Litvínově dostal sekeru přes zápěstí. Slavia tak bude hrát na 11 útočníků.

Ztráta tří bodů v Českých Budějovicích

Vsetín se momentálně nachází na desáté příčce extraligové tabulky a nebýt administrativní chyby svých funkcionářů, mohl být výše a na místech zaručujících playoff. V utkání 36. kola Vsetín vyhrál v Českých Budějovicích 4:2, z bodů se však neradoval dlouho. Kvůli neoprávněnému startu útočníka Tomáše Vaka (v duelu vstřelil dokonce jeden gól), jenž inkasoval v předchozím utkání s Havířovem trest ve hře a automaticky tak měl mít stop na jeden zápas, následovala kontumace ve prospěch Jihočechů. Pochybení se dopustil vedoucí mužstva Petr Andrýsek. Hráči i trenéři se však za něj postavili a slíbili ztracené body vybojovat jinde, bez nějakého klubové trestu se to ale asi neobejde.

Další ztráta –odchod Jiří Hudlera do Ruska

Další rána zasáhla Vsetín během vánoční přestávky. Na hostování do konce sezóny byl uvolněn do elitního ruské klubu Ak Bars Kazaň zázračný mladík a obrovský talent českého hokeje, Jiří Hudler. Ten se o svém novém působišti dozvěděl na juniorském šampionátu “dvacítek“ v Kanadě. Klub si nedovolil odmítnout lukrativní nabídku Kazaně, vsetínské pokladně se finanční injekce hodila. Zájem na působení Hudlera v ruské lize měl i jeho hráčský agent Petr Svoboda a poslední vítěz Stanley Cupu, Detroit Red Wings. “Rudá křídla“ Jiří Hudlera loni draftovaly a ruskou ligu pro něj považují za dobrou zkušenost, která by ho mohla lépe připravit na přechod do zámoří. Česká extraliga tak přišla o jednu ze svých největších hvězd, Hudler sice nastoupil v barvách Vsetína naposledy ve 30. kole doma proti Liberci (v němž dal možná nadlouho svůj poslední gól v naší soutěži), stále však figuruje na druhém místě kanadského bodování extraligy – 19 branek a 27 asistencí. Jediný on dokázal konkurovat v produktivitě třineckému Richardu Královi, oba se chvílemi přetahovali o trůn bodového krále extraligy. V závěru sezóny tak bude český fanoušek bohužel o jejich vzájemný souboj ochuzen.

Vsetín boj o playoff nevzdává

Na Lapači i přes všechny nástrahy posledních dní boj o playoff nevzdávají a ukazují, že dovedou hrát i bez Jiřího Hudlera. Odehráli bez něj zatím sedm zápasů, vysloveně propadli jen v Třinci, kde inkasovali potupnou “desítku“. Prohráli i na ledě lídra extraligy, Pardubic. K tomu ještě ta nechvalně “proslulá“ záležitost v Českých Budějovicích. Naopak v prestižním valašském derby ve Zlíně vyhráli borci ze Vsetína 5:4. Dobré výkony předvádí Vsetín hlavně doma, z posledních tří duelů vzešel vždy vítězně a navíc v nich Radovan Biegl vychytal tři ze čtyř svých letošních shut – outů.

Vsetín bez Hudlera: Pardubice – VSE 5:1, VSE – Znojmo 2:0, Třinec – VSE 10:4, Zlín – VSE 4:5, VSE – Havířov 5:0, Č. Budějovice – VSE 5:0 kontumace, VSE – K. Vary 4:0

Boj o postupovou osmičku – tabulka po 38. kole:
7. Č. Budějovice 54 bodů, 8. Litvínov 53, 9. K. Vary 53, 10. VSETÍN 52, 11. Plzeň 50

Hráčský kádr Vsetína

Zkušenou oporu má tým v brance, je jí třiatřicetiletý Radovan Biegl. V obraně se vedle jednoho z posledních “mohykánů” pamatujících mistrovské tažení Vsetína, Alexeje Jaškina, výrazně prosazuje ofenzivní bek Petr Kuboš. Produktivní je i Patrik Luža, stabilní místo si v sestavě získali mladíci Ondřej Němec a Tomáš Frolo. Po odchodu výrazné osobnosti týmu, Jiřího Hudlera, vedení klubu nelenilo a získalo dva ostřílené útočníky. Z Hvězdy Brno si vytáhlo někdejšího reprezentanta Mariána Kacíře. Bývalý slávista a držitel bronzové medaile z MS 1998 ze Švýcarska v posledních letech tak trochu upadl v pozapomnění, vystřídal řadu klubů. U nás působil v Litvínově, vyzkoušel si švédskou, finskou i slovenskou ligu. V dresu Vsetína však šikovný technik dokazuje, že hokej hrát nezapomněl. Další posilou se stal kladenský centr Radek Gardoň, který na Lapač přišel na střídavý start. Prvoligové Kladno jej na Valašsko uvolnilo na patnáct utkání. Obě posily v posledním utkání proti Karlovým Varům utvořily první údernou lajnu spolu s Tomášem Demelem a náramně si rozuměly. Gardoň zaznamenal při své domácí premiéře jeden gól a asistenci, stejně tak Demel a Kacíř přidal jednu nahrávku. Po odchodu Hudlera se rozložila zátěž na více hráčů, devatenáctiletý talent nejen českého hokeje byl zvyklý hrát takřka všechny přesilovky a oslabení, na ledě strávil spoustu času. Jeho odchodem určitě Vsetín dost ztratil, na druhou stranu se oslabený tým více semkne a prostor k vyniknutí dostanou i ostatní hráči. Proti Havířovu zazářil zkušený Roman Stantien, který v utkání vstřelil hattrick a navrch přidal jednu nahrávku. V jedné řadě mu na křídlech momentálně hrají mladí dravci Radim Kucharczyk a Petr Vampola. Když bychom nepočítali body Hudlera, tak nejproduktivnějším hráčem Vsetína v letošní sezóně je zatím Tomáš Vak, hlavní postava “budějovické kauzy”. Ta měla dohru i v utkání proti Karlovým Varům, kdy Vak nesměl nastoupit. Trenéři Zdislav Tabara a Jan Neliba mají v útoku docela široký výběr, třetí řadu pak tvoří extraligou už dostatečně prověření Kotásek, Ambruz a Streit.

Sestava z posledního utkání (VSE-KVA 4:0): Biegl – Luža, Frolo, Kuboš, Němec, Jaškin, J. Polák – Kacíř, Gardoň, Demel – Kucharczyk, Stantien, Vampola – Kotásek, Ambruz, Streit
Kanadské bodování týmu: 1. Hudler 46 (19+27), 2. Vak 25 (10+15), 3. Kucharczyk 24 (12+12), 4. Stantien 18 (6+12), 5. Demel 16 (9+7), 6. Ambruz 15 (10+5), 7. Kuboš 15 (6+9), 8. Vampola 14 (6+8), 9. Luža 12 (3+9)

Extraligová bilance Slavie se Vsetínem

Celková bilance: 39, 12 – 8 – 19, 95:119
Letošní sezóna: 13. kolo SLA-VSE 1:1 (Antoš – Sochor), 26. kolo VSE-SLA 1:1 (Demel – Hejda)
V Edenu (základní část): 16, 10 – 2 – 4
V playoff: čtvrtfinále 1996/97 SLA-VSE 0:3, semifinále 2000/01 SLA-VSE 1:3

Co mají oba týmy společného?

Ze současného kádru Slavie dříve hráli za Vsetín Josef Beránek, David Hruška a letos na Lapači hostoval Jan Horáček. Z opačné strany působili ve Slavii Marián Kacíř, Martin Kotásek a Jiří Polák.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více