Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. ledna 2003

Derby bez Žemličky, Ujčíka i Dudy

Pražské derby láká diváky už samo o sobě, teď však na sebe narazí druhý a třetí tým extraligy. Sparta i Slavia se sice momentálně trápí v koncovce, v pořadí 36. utkání v historii vzájemných soubojů obou rivalů by i tak mělo přinést kvalitní podívanou. O ještě větší příchuť derby se měl postarat Viktor Ujčík. Bývalý slávista se však v Edenu v dresu Sparty kvůli zranění bohužel nepředstaví. Hrát nebudou ani potrestaný Radek Duda a bývalý kapitán Sparty Richard Žemlička, jenž byl vyměněn do Litvínova. Úterní derby začíná od 18:00 a určitě by si zasloužilo důstojnou diváckou kulisu. Proto jste všichni na zápas zváni!
Před derby také odpovídali tři hráči Slavie v menší anketě na pár otázek.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje, 1909 založen hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 4.> 4.> 1.> 2.> 1.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: zkušený brankář Petr Bříza, skvělý útok - největší hvězdy Michal Broš, Petr Leška, Viktor Ujčík

Začátek sezóny

Sparta vstupovala do sezóny jako úřadující mistr extraligy a jako obhájce titulu měla patřit k největším favoritům soutěže. Největší ztrátu představovaly odchody Jaroslava Hlinky (švýcarský Kloten), Martina Chabady (NY Islanders) a Radka Hamra (švédský Farjestad). Klub se navíc nedomluvil s obráncem Františkem Kučerou, vracejícím se ze zámoří a zkušeného beka "ulovila" konkurence z Edenu. Sparta však na uvolněná místa v sestavě získala kvalitní náhradu - ze Zlína přišel nejproduktivnější hráč extraligy loňské sezóny Petr Leška, z ruské Kazaně se vrátil Patrik Martinec, ze Slavie dorazil Daniel Branda a z Columbusu Martin Špaňhel. Sparta však neměla pod vedením "mistrovské" dvojice Václav Sýkora a Pavel Hynek úplně přesvědčivý vstup do sezóny. Remízu v T-Mobile Aréně vybojovaly Pardubice, Vsetín a Slavia, všechny tři body si odvezl Třinec. Venku Sparta třikrát prohrála. Zlom přišel s remízou v Karlových Varech ve 13. kole, poté Sparta vyhrála ve Zlíně, v Plzni a v Havířově. Sérii pěti utkání v řadě bez prohry utnula Spartě v derby Slavia. V rozmezí 24.-26. kola Sparta třikrát v řadě prohrála - venku v Pardubicích a v Třinci, doma s Karlovými Vary (2:3). Ani výhra v následujícím 27. kole doma nad Zlínem pak nepomohla trenérům k setrvání u týmu. Nepříliš uspokojivé výsledky (Sparta dokonce na chvíli vypadla z první čtyřky) a hlavně předváděná hra přiměla vedení klubu k výměně trenérů.

Výměna trenérů - za Sýkoru Hadamczik

Od týmu byli odvoláni oba trenéři Václav Sýkora a Pavel Hynek, sparťanského kormidla se ujal Alois Hadamczik. Charismatický kouč si udělal jméno svým působením v Třinci a ve Vítkovicích, k titulu mu vždy chyběl kousek. Pro někoho bylo možná překvapením, že podle mnohých moravský patriot odešel do Prahy. Alois Hadamczik však bral nabídku Sparty jako velkou poctu a zároveň výzvu, navíc v tu dobu byl volným koučem, protože před začátkem sezóny se rozhodl vzít si na čas od hokeje oddech. Loni v létě navíc jen těsně neuspěl v souboji se Slavomírem Lenerem o post kouče národní týmu a to asi také trochu přispělo k jeho rozhodnutí vzít angažmá ve Spartě. Kromě pozvednutí herního projevu mužstva byl před ním postaven nelehký úkol: obhájit se Spartou mistrovský titul, jiný cíl ani hokejový gigant z Holešovic s největším rozpočtem v extralize a s hvědným kádrem mít nemůže. Jako asistenta si k sobě Hadamczik vzal Kamila Konečného, s nímž spolupracoval už v Třinci a ve Vítkovicích. Premiérový zápas na střídačce Sparty odkoučoval Alois Hadamczik v Českých Budějovicích v 28. kole - Sparta vyhrála 2:1. Novému trenérovi se skutečně podařilo zvednout tápající tým, své soupeře sice Sparta nedrtila (víc než o jeden gól vyhrála ve Znojmě a doma s Třincem), ale hlavně pravidelně bodovala. Pod vedením Aloise Hadamczika Sparta deset utkání v řadě neprohrála, první skalp "nové" Sparty získaly až doma Karlovy Vary (4:0) ve 39. kole. Není bez zajímavostí, že i druhou porážku si Sparta připsala na západě Čech - ve 42. kole v Plzni 1:3. V posledním kole sparťané zklamali, když doma nedokázali porazit beznadějně poslední Havířov (1:1). Dobré rozpoložení Aloise Hadamczika vylepšilo i jmenování novým trenérem reprezentace do 20 let z minulého týdne.

Sparta vedená Hadamczikem: 15 - 8 2 3 0 2 - 44:31

Změny v kádru - s Ujčíkem, ale už bez Žemličky

Po příchodu Aloise Hadamczika doznal kádr Sparty řady změn. Bombastický přestup se povedl Spartě začátkem ledna. Ve výměně dvou bývalých slávistů získala z Plzně ostříleného reprezentanta a vyhlášeného kanonýra Viktora Ujčíka. Za něj putoval na západ Čech Daniel Branda, který se necítil v Holešovicích dostatečně využitý. Sparta tak vrátila svému pražskému rivalovi "ránu" z loňského léta, kdy do Edenu zamířil dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz František Kučera, jenž byl předtím dlouhé léta spjat se sparťanským klubem a dal se považovat jako jakýsi "symbol" Sparty. Viktor Ujčík byl zase oblíbencem a modlou slávistických fanoušků, v úvodu soutěže se mu však nedařilo a po 14 kolech byl vyměněn do Plzně za Dudu s Krátoškou. Na západě Čech střelecky pookřál, ke 4 brankám ze Slavie přidal dalších dvanáct. Idylka však netrvalo dlouho, týmu se nedařilo a pohyboval se na hraně postupu do playoff. Ujčíkovi se přestalo střelecky dařit a také toužil po návratu do Prahy, odkud do Plzně neustále dojížděl autem. Už v prosinci se spekulovalo o jeho výměně do Sparty, vedení Plzně však odchod Viktora Ujčíka rázně popřelo a vyloučilo. Po nějakém čase ale změnilo názor a Ujčík se objevil opět v Praze, ale tentokráte v dresu Sparty. Premiéru si odbyl doma ve 38. kole proti Třinci a vydařila se mu skvěle - na vítězství 6:4 se podílel dvěma góly a k nim přidal dvě nahrávky. Perfektně si porozuměl především s Petrem Leškou a ještě spolu s Bělohlavem vytvořili první údernou lajnu. V následujícím utkání v K. Varech se Ujčík jako celá Sparta neprosadil, v dalších třech utkáních skóroval vždy jednou - ve Zlíně, doma s Č. Budějovicemi a ve Vsetíně. Ve 42. kole se vrátil do Plzně (porážka 1:3), ale další návrat na místo činu - do Edenu - mu není přán. Po celou sezónu ho trápí zranění a kvůli zdravotním problém bude chybět i v derby. Fanoušci tak přijdou o velkou "atrakci" už tak zajímavého derby. Diagnóza zranění z utkání s Havířovem zní - natržený mezižeberní sval, do hry by měl zasáhnout Ujčík až po reprezentační přestávce. První zápas po výměně s Plzní Viktoru Ujčíkovi na Slavii v dresu "keramiků" nevyšel, v dresu Sparty bude mít další možnost k návratu do Edenu nejdříve v letošním playoff.

Další "bombu" na přestupovém trhu způsobila Sparta koncem minulého týdne. Do Litvínova vyměnila svého kapitána Richarda Žemličku za útočníka Jana Alinče. Žemlička do té doby působil v extralize jen v dresu Sparty, za níž odehrál 14 sezón a stal se nenahraditelnou osobností mužstva. Letos se mu sice nedařilo, ale jeho síla spočívala především v přínosu pro tým v playoff a v letech 2000, 2002 také dovedl Spartu ke dvěma titulům. Hráčská rošáda se ukázala ještě překvapivější, když vyšlo najevo, že nová posila Jan Alinč vůbec dres Sparty neoblékne. O jeho novém působišti se zatím spekuluje, nejpravděpodobněji vypadá varianta s jeho návratem do Karlových Varů. V prvním domácím utkání proti Havířovu dali fanoušci Sparty najevo svůj nesouhlas s krokem vedení klubu a vyjádřili tak podporu Richardu Žemličkovi. Něco podobného se dělo i na podzim loňského roku v Edenu - známý "jedenáctkový protest" po výměně Ujčíka do Plzně. Na Spartě to bylo v provedení třináctek.

Bez výrazné posily však Sparta nezůstala, trenér Hadamczik si ve finském klubu IFK Helsinky vyhlédl urostlého útočníka Romana Šimíčka. Přáním Aloise Hadamczika bylo získat do týmu vysokého, silného útočníka s buldočí povahou, šikovných technických centrů už měl v týmu dost. Příchodem Šimíčka se mu jeho tužby splnily. Mistr světa z Lillehammmeru 1999 se do extraligy vrátil po pěti letech, debut ve sparťanském dresu si bývalý kapitán Vítkovic odbyl v zápase s Havířovem. Nahrávkou připravil jediný gól Sparty v utkání, které skončilo remízou 1:1. Kromě touhy vrátit se domů přivedlo Šimíčka do Sparty i to, že se dobře zná ze společného působení ve Vítkovicích s trenérem Aloisem Hadamczikem a ten si ho také do týmu vybral.

Tím však výčet sparťanských posil nekončí - hostování v ruském týmu Lada Togliatti předčasně ukončil útočník Radek Bělohlav, po dvou týdnech zkušební doby Spartu posílil rychlý křídelní útočník Martin Paroulek. Ten ukončil své potloukání se po farmě týmu Columbus Blue Jackets a poté co se Sparta dohodla se Vsetínem, který vlastnil Paroulkova hráčská práva, a trenéři Sparty o něj projevili zájem, zamířil do Holešovic.

Současná soupiska Sparty

Kromě výměny trenérů se Sparta musela a stále ještě musí vyrovnat s obrovskou marodkou. Nebylo nic neobvyklého, když mužstvu scházelo osm hráčů základní sestavy a ani teď to není o moc lepší. Ve stavu zraněných jsou obránci Martin Richter, Pavel Šrek a útočníci Jiří Zelenka, Martin Špaňhel. Nově přibyl na marodku Viktor Ujčík, nejistý je start Michala Broše.

Hlavní opora však Spartě nechybí, po několikazápasovém výpadku způsobeném zraněním se do branky vrátil Petr Bříza, podle statistik třetí nejlepší brankář extraligy. O tom, jak těžké je překonat osmatřicetiletého matadora mezi třemi tyčemi, se "bohatě" přesvědčili v loňském semifinále playoff i slávisté. Bříza navíc v právě probíhající sezóně slavil návrat do reprezentace a stal se jasnou jedničkou Lenerova výběru. V době jeho nepřítomnosti ho v brance Sparty docela zdatně nahradil věčný náhradník Petr Přikryl. Nejproduktivnějším obráncem je možná trochu překvapivě Valdemar Jiruš (5+16), který je skvělý i při hře dozadu. Po výměně Žemličky do Litvínova připadlo kapitánské céčko Jaroslavu Nedvědovi, nejstaršímu hráči Sparty v poli. Jistotou zadních řad je už pěkných pár let František Ptáček, posilou se stal Milan Nedoma, který přišel do Sparty po "vyhazovu" z Českých Budějovic. Své šance se chopil mladý bek Jan Hanzlík, ke třem zápasům nastoupil také už i další mladík Ondřej Malinský. I v letošní sezóně trápila zranění sehraný útok Kratěna - Broš - Tomajko, v poslední době jsou však opět všichni v dobré formě. Nejproduktivnějším hráčem Sparty je Petr Leška, který hodně ožil po příchodu Ujčíka a Bělohlava. Spolu vytvořili sehraný útok: Ujčík - střelec, Leška - tvůrce hry a nahrávač, Bělohlav - typické bránicí levé křídlo, nebezpečné z druhé vlny. Nová elitní lajna Sparty se však v derby na ledě nesejde, chybět bude zraněný Ujčík. Roman Šimíček zaujal post třetího centra, na křídlech měl proti Havířovu dravé rychlíky Róberta Tomíka a Vojtěcha Kubinčáka. V derby by se měl po zranění do sestavy Sparty vrátit Patrik Martinec.

Historická bilance v extralize
Slavia - Sparta  35 - 10 4 21 - 87:118 
Postavení v tabulce
2. Slavia   42  22 4 7 2 7   123:65  83
3. Sparta   42  19 3 9 1 10  119:97  73 
Co mají oba týmy společného
Letošní sezóna přinesla dva bombastické přestupy mezi oběma rivaly. Co bylo dříve nemyslitelné, stalo se - dlouholetý sparťan František Kučera oblékl dres Slavie, ještě nedávno útočník Slavie Viktor Ujčík přešel přes Plzeň do Sparty. V obou pražských klubech si zahráli i nynější sparťan František Ptáček a slávisté Michal Sup a Radek Duda.
Poslední zápasy
Litvínov - Slavia 2:3p
Slavia - Vsetín 4:1
Slavia - Vítkovice 1:1
Liberec - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 2:1p
Zlín - Slavia 2:1
Karlovy Vary - Sparta 4:0
Zlín - Sparta 1:3
Sparta - České Budějovice 6:1
Vsetín - Sparta 2:3
Plzeň - Sparta 3:1
Sparta - Havířov 1:1
Sestavy v minulém kole
Málek - J. Novák, Kučera, Kadlec, Hejda, Posmyk, Kolařík - Šaffer, J. Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Klepiš, Z. Novák, Tomica Bříza - Nedoma, Jiruš, Nedvěd, Srdínko, Ptáček, Jan Hanzlík - Ujčík, Leška, Bělohlav - Kratěna, Broš, Tomajko - Tomík, Šimíček, Kubinčák - Vondráček, Dragoun, Paroulek
Nejproduktivnější hráči
1. Radek Duda 37 - 12+22 = 34
2. Michal Sup 42 - 19+12 = 31
3. David Hruška 37 - 13+13 = 26
1. Petr Leška 42 - 9+22 = 31
2. Viktor Ujčík 43 - 21+8 = 29
3. Patrik Martinec 39 - 8+20 = 28
Brankáři
Roman Málek 41 - 1.41 - 95,48
Lukáš Musil ještě nenastoupil
Petr Bříza 34 - 1.94 - 94,07
Petr Přikryl 10 - 2.86 - 91,89

Anketa před derby

Před utkání jsme se zeptali tří hráčů Slavie - brankáře, obránce, útočníka - na tři otázky s tématem vztahujícím se k derby. Na závěr jsme je požádali o tip na výsledek utkání a střelce gólů.

1. Atmosféra derby, rivalita Sparta vs Slavia.
2. Ohlasy po událostech po předchozím derby na Spartě - kvůli dýmovnici nedohráno > kontumace ve prospěch Slavie > opakování zápasu.
3. Přednosti a slabiny soupeře.
4. Tip na výsledek a střelce gólů.

MICHAL SUP (bývalý útočník Sparty)
1. "Já si myslím, že atmosféra je teď dobrá, i ze strany diváků a proti Spartě to bude ještě asi lepší. Jsou to dva pražské kluby, takže rivalita tam určitě je. Já už své působení ve Spartě hodil za hlavu, bylo to hodně dávno, teď už to beru jako každý jiný zápas."
2. "Je rozhodnuto a není nad čím přemýšlet. Musíme teď vyhrát a toho 18.února také."
3. "Mají velmi dobrý útok, je tam hodně střelců. Chce to rozhodit jejich obranu a dát jim prostě více gólů než oni nám.
4. "Já radši netipuji."

JAN HEJDA
1. "Možná to takový dojem v šatně budí, že je to derby, bude to asi trošku vyhecovanější. A trochu tomu asi teď přidává, že je tam Viktor Ujčík. Na druhou stranu ale z toho určitě nemáme nervy a nebudeme se na zápas připravovat nějak jinak."
2. "Myslím, že to nebylo šťastné rozhodnutí. Já nebudu hodnotit jen tu naší kontumaci, ale všechny zápasy, co vlastně byli letos anulovány a hrají se znovu - to asi být nemělo, protože se toho dá dost zneužít."
3. "Jestli bude chytat Petr Bříza, tak to je jejich velká přednost. Ale my zase máme Máliče a ten je ještě lepší, takže to je zase naše velká přednost. Mně přijde vždycky zápas se Spartou, že nejsou moc vidět a najednou udělají brejky nebo nebezpečné situace, ze kterých dají góly. To je jejich asi největší přednost. Můžou třeba vystřelit desetkrát na branku a z toho dají tři góly."
4. "Vyhrajeme 4:2. A střelci branek? Honza Novák, Pepa Beránek, Petr Jaroš a ...(po malé nápovědě) já samozřejmě :-). A za Spartu? Tak Ujča nedá určitě (v době rozhovoru ještě Ujčík zraněn nebyl - pozn.aut.)."

ROMAN MÁLEK
1. "Dříve jsem to určitě bral víc osobně, že jsem byl i víc na zápas vyhecovaný. Ale teď už ne, hlavně se snažím to tak nebrat, protože když člověk moc chce, tak to pak nestojí za nic. Já to beru jako každý jiný zápas, kde se hraje o tři body."
2. "V úterý to je normální zápas co měl být, ale určitě ten další dohrávaný, to je trošku postavené na hlavu. Když se jednou rozhodne a rozhodne o tom ředitel extraligy, tak se to pak najednou změní? My vlastně budeme hrát v základní části třiapadesátý zápas, takže si myslím, že to není úplně správné."
3. "Sparta má výborného brankáře. Ale jinak myslím, že Sparta nehraje tak jak hrávala dříve a nehraje moc hezký hokej."
4. "Vyhrajeme 4:2. Góly? Adam Šaffer, Honza Novák, Bery,....teď mě nikdo nenapadá :-)...třeba Supíno. A za Spartu? Když to bude 4:2 pro nás a vyhrajeme, tak je mi jedno, kdo je tam dá."
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více