Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
1. února 2003

Marek Tomica chtěl více klidu

Vyprodaná pardubická hala viděla souboj dvou vedoucích celků tabulky. Po zápase nakonec odcházeli spokojenější domácí, ovšem mohlo tomu být možná i jinak. Dvě vyložené šance v krátkém sledu za sebou totiž neproměnil Marek Tomica. Nejprve se řítil na Adama Svobodu v samostatném nájezdu. "Vystřelil jsem tam, kam jsem chtěl, pod vyrážečku dolů. Měl jsem ale asi zachovat více klidu."

Do samostatného úniku se dostal i předchozím zápase se Spartou, tehdy volil blafák. "Taky mně to nevyšlo, tak jsem se rozhodl zkusit něco jiného," říkal nešťatně u autobusu. O pár minut později dostal přihrávku zpoza branky do ideální pozice, jeho střela však mířila těsně vedle. "Bylo tam víc hráčů před brankou, měl jsem pocit, že se to odrazilo od brusle jednoho obránce a skončilo to vedle," popisuje svou druhou příležitost juniorský mistr světa Marek Tomica.

Za stavu 1:2 přišla velmi sporná situace. Slávisté se po střele Kolaříka už radovali z gólu. Rozhodčí se šel poradit s videem. Slávistický kotel se mezitím radoval z gólu, pardubický křičel: "Byl to ofsajd!" Rozhodčí nakonec branku neuznal, protože z videa nebylo jasné, že puk překročil brankovou čáru. "Kluci říkali, že to byl gól. Já sice byl při té situaci na ledě, ale úplně jsem to neviděl. Byla tam taková bílá pěna. Kdyby byla o dvacet centimetrů dál, nebylo o čem diskutovat. Ovšem i takhle si myslím, že to gól byl," vidí situaci ze svého pohledu Tomica.

Marek Tomica však nepředpokládá, že by neuznaný gól byl klíčovým momentem v porážce Slavie. "Možná ano, ale ty moje šance to byly určitě taky. Navíc jsme všichni až do konce věřili, že to dokážeme zvrátit. Poslední zápas jsme taky doma otočili, takže jsme věřili, že to dokážeme i tady."

Zápas se divákům musel líbit. Oba týmy vzali utkání velmi vážně, připomínalo bitvu v play-off. "Hrálo se ve vysokém nasazení, rozhodčí hodně vylučoval. Řada odpískaných faulů byla tak trochu komedie," myslí si Tomica. Podle postavení v tabulce je možné, že pokud se oba týmy střetnou v play-off, tak to bude až ve finále. Byla to už předzvěst vyřazovacích bojů? "Ono se to říká pořád, že play-off je jiná soutěž. Nemůžeme kalkulovat, koho v play off dostaneme, musíme porazit každého. Hlavně chceme teď ještě v základní části vyhrávat, abychom byli před play-off v klidu. Kdybychom třeba byli na konci první, ale poslední tři zápasy bychom prohráli, tak by to nebylo dobré pro psychiku."

Při absenci několika zkušených útočníků dostali více prostoru mladí hráči Slavie. Jedním z nich je i Petr Jaroš. V zápase v Pardubicích několikrát nahradil na postu středního útočíka svého kolegu Milana Kopeckého. "Dřív jsem hrával centra, takže jsem na to zvyklý. Gól z toho nebyl, takže jsem to asi zvládl," komentuje s úsměvem.

Podle Petra Jaroše Slavii neuznaný gól docela rozhodil. "Celý zápas jsme bojovali, hráli jsme naplno. Ten náš neuznaný gól asi rozhodl, celá naše střídačka ale viděla, že to gól byl. Co se dá dělat."

Zápas v Pardubicích byl rozhodující v boji o první místo, v případě úspěchu by se domácí mohli ještě strachovat o svou vedoucí příčku v tabulce. "Já myslím, že už to bylo jasné předem, že si to Pardubice nenechají ujít," tušil Petr Jaroš. "My se teď budeme soustředit na to, abychom uhájili druhé místo a v klidu vkročili do play-off," dodal.

Autor David Schlegel, Jaroslav Andrle, Michal Berg
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více