Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. března 2015

Boje o přežití v extralize jsou tu! Slavia na úvod vyzve Piráty

Pro sešívané to bude nejdůležitější část sezóny. Ve středu startuje baráž, v níž se rozhodne, které dva celky si v příštím roce zahrají českou nejvyšší soutěž. Hned na začátku čeká slávisty těžká prověrka, doma v Edenu se utkají s chomutovskými Piráty. Kdo si připíše první výhru v prolínací soutěži?

Král 1. ligy

Slavia se s Chomutovem naposledy utkala v sezóně 2013/2014, a to 2. 2. 2014. Sešívaní tehdy vyhráli na ledě Pirátů 4:3.

Chomutov prošel letošním ročníkem 1. ligy jako nůž máslem. Severočeši jednoznačně ovládli základní část, po níž se v tabulce umístili na první příčce. Během dvaapadesáti kol nasbírali celkem 119 bodů a druhým Českým Budějovicím odskočili na rozdíl 24 bodů.

Ve čtvrtfinále play-off narazili Piráti na Ústí nad Labem, které si před touto sérií muselo projít nejprve předkolem play-off. Ač byli chomutovští hokejisté favority, Slovan dokázal sérii vyrovnat na 1:1 a pak ještě následně snížit na 2:3. Chomutov ale nakonec roli favorita potvrdil a napodruhé už mečbol zužitkoval.

Semifinále už mělo pro Severočechy hladší průběh. Jejich soupeř – Dukla Jihlava – je dokázal zdolat pouze v jediném utkání, a to ve třetím vzájemném klání vyřazovacích bojů na Vysočině. To ale Piráty nezlomilo a svou spanilou jízdou dokráčeli až do samotné baráže.

Statistické okénko Chomutova

1. liga (52 kol)
celková bilance
33-7-6-6
postavení v tabulce
1.
skóre
200:102
získané body
119
trestné minuty
723
nejproduktivnější hráč
Marek Hovorka (26+28) – 54 b.
nejlepší střelec
Marek Hovorka – 26 gólů
nejvíce asistencí
Nikola Gajovský – 34
úspěšnost brankářů
Miroslav Kopřiva – 93,67 %
Miroslav Hanuljak – 92,72 %

Barážový specialista

Chomutovští si prolínací soutěž zahrají již počtvrté za sebou. V letech 2013/2014 a 2012/2013 se jí zúčastnili jako extraligový celek, přičemž napoprvé ji zvládli, ale v loňském roce o extraligovou příslušnost přišli. Nyní mají další pokus na návrat do nejvyšší soutěže.

Svou osmou baráž v řadě absolvuje chomutovský útočník Nikola Gajovský, třikrát si ji zahrál v dresu Pirátů a čtyřikrát v dresu Mladé Boleslavi.

Naopak červenobílí hokejisté si zahrají baráž vůbec poprvé za celé jejich působení v extralize.

Piráti v číslech

  • 5. Toto číslo je pro chomutovské Piráty charakteristické. Za posledních 5 let si Severočeši zahrají barž již popáté (2009/2010, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 a nyní).
  • Chomutov inkasoval ve vlastních oslabeních pouze 32 branek, nikdo jiný v první lize už tak málo gólů v oslabeních nedostal.
  • Chomutovský útočník Nikola Gajovský si baráž zahraje již poosmé za sebou. Zkušeností tak bude mít více než dost.
  • S průměrem 4 318 diváků na zápas jsou Piráti druhým nejnavštěvovanějším celkem 1. ligy.
  • Brankář Miroslav Kopřiva je s úspěšností 92,98 % druhým nejlepším gólmanem 1. ligy. Během základní části vychytal hned čtyřikrát čisté konto.

V dubnu bude jasno

Tomáš Vlasák: „Zatím jsem na 95 % rozhodnutý, že mě čekají poslední zápasy mojí kariéry“.

Boje o samotné přežití v nejvyšší soutěži odstartují ve středu 25. března a skončí až 19. dubna. V tomto období se spolu budou potkávat čtyři celky: HC Slavia Praha, HC Olomouc, Piráti Chomutov a ČEZ Motor České Budějovice. Ve dvanácti kolech odehraje každý tým šest utkání doma a šest venku, se stejných soupeřem vždy dva zápasy doma a dva venku.

„Musíme si věřit, ale musíme na ledě nechat všechno. Všichni víme, že nás čeká těžká práce,“ hlásí před baráží Tomáš Vlasák. „Myslím si, že to nebude hezký hokej. Bude to zarputilé a rozhodne bojovnost a přesilové hry,“ předesílá červenobílý útočník.

Vlasák také ví, že největší hrozbou budou nejspíše Piráti. „Nejtěžší bude asi Chomutov. Ten je na tom finančně dobře a do extraligy moc chce. Jinak to ale bude samozřejmě těžké. Budějovice nemají co ztratit. Nejsou pod žádným tlakem, takže se jim bude hrát asi trochu jinak,“ přemýšlí čtyřicetiletý forvard.

Přijďte Slavii podpořit do Edenu 25. března, kdy nastoupí k prvnímu klání prolínací soutěže. Svěřenci trenéra Beránka vás budou potřebovat víc než kdykoliv jindy. Zápas začíná v 18:00 a veškeré informace o vstupenkách naleznete ZDE.

Autor Šárka Kulhánková
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více