Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
9. února 2003

České a slovenské hvězdy bavily Pardubice

O uplynulém víkendu se v Pardubicích uskutečnilo v pořadí 8. Utkání hvězd. Zápasy, kdy se utkávají nejlepší hráči soutěže, se do České republiky dostaly po vzoru kanadsko-americké NHL v roce 1996 – premiéru zažíval Frýdek-Místek. V předešlých letech však začal slábnout zejména zájem fanoušků o toto exhibiční klání, pořadatelé se tedy rozhodli pro oživení. 1. února 2003 se v Pardubicích konalo první Utkání hvězd české a slovenské extraligy. Myšlenka spojit v exhibici výběry obou lig padla na úrodnou půdu a možná tak vznikla nová tradice. V Utkání hvězd se představilo celkem pět slávistů, v dovednostních soutěžích zazářil Roman Málek.

Program Utkání hvězd se na rozdíl od let minulých “smrsknul“ v jeden den, odpoledne byly na pořadu dovednostní soutěže a večer samotné utkání. Pro uskutečnění premiérového Utkání hvězd české a slovenské extraligy snad ani nemohli pořadatelé vybrat lepší místo. Pardubice potvrdily svou pověst hokejové města a možná města s nejlepší diváckou kulisou v extralize. Diváci slušně zaplnili krásnou Arénu už na dovednostní soutěže, na zápas se jich pak sešlo skoro osm tisícovek. Ovací se dostalo všem zúčastněným, fanoušci na proslavené “jižní“ tribuně, kde se sešli fandové z celé republiky, vytvořili skvělou atmosféru. Vrcholem jejich povzbuzování se stala přízeň oběma výběrům. Z tribun se tak třeba ozývalo davové “Československo“ a v momentě, kdy vedl výběr české extraligy, dokonce “Vyrovnat.“ Atmosféru v hledišti si po zápase pochvalovali i hráči na obou stranách. A to nebývalo vždy zvykem, stačí vzpomenout na Utkání z hvězd z roku 1999 v Plzni, kdy domácí fanoušci pískali na všechny kromě svých oblíbenců… První únorový den v roce 2003 se v Pardubicích povedl po všech stránkách, na novou tradici by v příštím roce mělo navázat další Utkání hvězd české a slovenské extraligy, které by se mělo pravděpodobně konat v Bratislavě.

Utkání

Ve výběru české extraligy měly největší zastoupení týmy Třince a Slavie, které dodaly po pěti hráčích. Tři borce ve výběru měly domácí Pardubice a Vítkovice. První pětky tradičně zvolili v anketě diváci, druhou pětku novináři a hráče do třetí a čtvrté nominovali trenéři. Neplatilo už pravidlo, že každé mužstvo v extralize musí mít ve výběru alespoň jednoho zástupce. V první pětce výběru české extraligy se objevil ze Slavie obránce František Kučera. Zajímavostí utkání byla účast českých hokejistů na straně výběru slovenské extraligy a naopak. V “českých“ barvách se tak objevila slovenská hokejová dvojčata ze Znojma Marek Uram a Peter Pucher, ve “slovenských“ barvách zase Češi Jiří Heš, Pavel Kowalczyk a nejproduktivnější hráč slovenské extraligy Petr Kořínek. Novinkou utkání byla také účast Jiřího Hudlera, momentálně hráče ruské Kazaně. Hudler byl nominován do první pětky za své výkony v dresu Vsetína a v účasti na Utkání hvězd mu nezabránil ani odchod na hostování do konce sezóny v Kazani. Na první gól čekali diváci až do 19. minuty, kdy se poprvé v zápase trefil Marek Uram. Do kabin o první přestávce se šlo za stavu 1:1. Nejvíce branek padlo ve druhém dějství, celkem šest. O první tři branky “českého“ výběru se postarala útočná řada Uram-Hudler-Pucher, na které bylo vidět, že se utkáním baví nejvíce. Trojice hračičků předváděla oku lahodící kombinace a potěšila tak diváky. Až do třetí třetiny bylo skóre utkání na vážkách, měnilo se na obě strany a rozdíl branek nebyl větší než o jeden. Za stavu 4:4 se ale trefili Burger a Kratěna, výběru slovenské extraligy se pak povedlo už jen snížit zásluhou lotyšského obránce Sejejse. Poslední slovo měl symbolicky nejlepší střelec české extraligy Jan Marek. Dohromady padlo 12 branek, což je v historii českého Utkání hvězd nejméně. Ani to však nebránilo hokejovým fanouškům, aby odcházeli z překrásné pardubické arény spokojeni.

Výběr Český Telecom extraligy – Výběr Slovenské Telekomunikácie extraligy 7:5 (1:1, 3:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 19. Uram (Hudler, L. Procházka), 23. Hudler (Uram), 26. Uram, 28. SUP (HEJDA), 48. Burger (P. Sýkora), 55. Kratěna (KADLEC), 59. Marek (Kratěna, SUP) – 20. Kroták (Vantroba, Škovíra), 23. Cíger (Kolník), 25. Kapuš (Heš, Kořínek), 37. Ivičič (Jánoš, Cíger), 56. Sejejs (Hanzal)
Rozhodčí: Mihálik (SR) – Český, Rouspetr (oba ČR). Bez vyloučení. Diváci: 7 856.

Výběr Český Telecom extraligy: A. Svoboda (Pardubice), od 30. Málek (Slavia) – M. Sýkora (Pardubice), Kučera (Slavia) – L. Procházka (Třinec), Hlavačka (K. Vary) – Výtisk (Vítkovice), F. Ptáček (Sparta) – Kadlec (Slavia), Hejda (Slavia) – R. Král (Třinec), Hudler (Vsetín/Kazaň), Moravec (Vítkovice) – P. Sýkora (Pardubice), P. Pucher (Znojmo), Uram (Znojmo) – Zadina (Třinec), Burger (Vítkovice), Marek (Třinec) – Kratěna (Sparta), Sup (Slavia), Pletka (Třinec).
Změny: původně nominované Marušáka (Zlín), Vyhlídala (Pardubice) a Broše (Sparta) nahradili Ptáček, Hejda a Sup.
Trenéři: Václav Sýkora a Alois Hadamczik.

Výběr Slovenské Telekomunikácie extraligy: Šimonovič (Košice), od 30. Križan (L. Mikuláš) – Sejejs (Trenčín), Heš (Trenčín) – Starosta (Trenčín), Kledrowetz (Košice) – Kowalczyk (Zvolen), Ivičič (Skalica) – Vantroba (Košice), Nádaždi (Košice) – Hanzal (Trenčín), Kukumberg (Trenčín), Kroták (Košice) – Škovíra (Košice), Kmiť (Košice), Kolník (Zvolen) – Jánoš (Zvolejn), Cíger (Slovan Bratislava), Kořínek (Zvolen) – Rataj (Slovan Bratislava), Kapuš (Slovan Bratislava), Weissmann (Zvolen).
Trenéři: Gregor a Spišák.

Slávisté v exhibici

Slavia měla na Utkání hvězd v Pardubicích největší zastoupení v klubové historii. Na východě Čech se představilo celkem pět borců z Edenu. V brance dostal důvěru vedle pardubického Adama Svobody slávistický fantom letošní sezóny Roman Málek, který byl zvolen do “novinářské“ pětky. Do první zahajovací pětky si diváci vybrali obránce Františka Kučeru. Trenéři poté do týmu nominovali ještě obránce Petra Kadlece. Z pozice náhradníků se do výběru dostali místo Vyhlídala a Broše Jan Hejda a nejlepší slávistický kanonýr Michal Sup.

Ve svém prvním Utkání hvězd se parádně předvedl Roman Málek. Do utkání nastoupil ve 30. minutě a inkasoval dvě branky, vrcholné číslo si však nechal do dovednostních soutěží. Ve štafetě nájezdů nedostal v odpolední kvalifikaci ani ve finále o druhé přestávce utkání ze 12 nájezdů ani jeden gól a dostal tak cenu pro nejlepšího brankáře. V utkání se pak střelecky prosadil Michal Sup po asistenci Jana Hejdy.

Dovednostní soutěže

Nejrychlejší bruslař:
Semifinále: Erik Weissmann (14,905) – Igor Rataj (15,442), Petr Sýkora (14,204) - Václav Pletka (15,360)
Finále: Petr Sýkora (14,228) – Erik Weissmann (14,624)

Soutěž brankářů – štafeta nájezdů:
Finále: 1. Roman Málek (0 gólů/6 pokusů – neproměnili Kroták, Kukumberg, Kolník, Cíger, Škovíra, Jánoš), 2. Miroslav Šimonovič (2/6 – proměnili Uram, Hudler, neproměnili Burger, R. Král, P. Sýkora, Kratěna)

Nejdelší střela – střela po mantinelu:
1. Martin Hlavačka (po rozstřelu s M. Sýkorou), 2. Michal Sýkora, 3. Jiří Heš, 4. Juraj Kledrowetz

HISTORIE UTKÁNÍ HVĚZD

21. ledna 1996, Frýdek – Místek: VÝCHOD – ZÁPAD 10:9
ze Slavie: Miloslav Hořava (2. pětka – novinářská), Vladimír Růžička 1+0 (2. pětka – novinářská), Viktor Ujčík 0+2

2. února 1997, Liberec: ZÁPAD – VÝCHOD 9:6 (7 000 diváků)
ze Slavie: Viktor Ujčík 1+0 (1. pětka – divácká), Vladimír Růžička 0+3 (2. pětka)

1. února 1998, Vítkovice: VÝCHOD – ZÁPAD 10:9 (9 200 diváků – vyprodáno)
ze Slavie: Vladimír Růžička 2+1 (1. pětka), Marian Kacíř

31. ledna 1999, Plzeň: ZÁPAD – VÝCHOD 13:4 (7 500 diváků)
ze Slavie: Tomáš Kucharčík 1+1 (2. pětka)

30. ledna 2000, Zlín: VÝCHOD – ZÁPAD 8:6 (6 000 diváků)
ze Slavie: Michal Sup 0+1, Jan Kopecký 1+0

28. ledna 2001, Karlovy Vary: ZÁPAD – VÝCHOD 7:8 p ( 3 000 dváků)
ze Slavie: Petr Kadlec, Daniel Branda 0+1

27. ledna 2002, Havířov: VÝCHOD – ZÁPAD 11:12 p ( 4 000 diváků)
ze Slavie: Viktor Ujčík 2+2 (1. pětka), Petr Kadlec (2. pětka), Daniel Branda 1+0 (2. pětka)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video