Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
25. dubna 2015

Budeme nervóznější než na ledě, shodují se sešívaní maturanti

Hokejová sezona je za námi a na hráče čeká několik týdnů bez bruslí a ledu. Pro mnohé slávisty ale ten pravý boj začíná teprve teď. Mladí junioři, z nichž někteří už letos i úspěšně nakoukli do A týmu Slavie, se připravují na maturitní zkoušky. Jak se na ukončení středoškolského studia těší Tomáš Andres, David Novák a Josef Saňa?

První dva jmenovaní mají mnoho společného. Chodí na stejnou školu, do stejné třídy. Tomáš Andres i brankář David Novák si dokonce už letos zkusili zahrát i za áčko Slavie. Skloubit přípravu áčka se školou jde ale velice těžko, proto oba mladí slávisté budou maturovat až na podzim. „Museli jsme nabrat spoustu známek a já jsem to vzhledem k sezoně nestihl. Do konce června musím dohnat známky, co mi chybí a pak se začnu učit na maturitu.“ říká odhodlaně David Novák.

Tomáš Andres a David Novák v únoru na společném maturitním plese

Obdobně je na tom i jeho parťák ze třídy Tomáš Andres: „Když chodíte hrát a trénovat s A týmem, tak se nestíháte do školy připravit. Můžete si to pak doma otevřít nebo sehnat informace od spolužáků. Špatné ale je, že ty věci neslyšíte přímo ve škole. V létě se vrhnu na knížky a pořádně se na to připravím.“ Oba mladí slávisté se potkávají v jedné třídě na Střední škole elektrotechniky a strojírenství - obor finanční specialista.

Hokej nás baví, škola moc ne

Kapitán juniorky Josef Saňa stihne ukončit studium na škole se zaměřením na počítačovou grafiku v řádném termínu. „Za sebou už mám praktickou část maturity, kdy jsem vlastně vyráběl knížku. Musel jsem udělat autorský přebal a asi 10 ilustrací do knížky,“ popisuje Josef Saňa nejvíce stresující část maturitní zkoušky, kterou zvládl skvěle. Teď už ho čekají jen méně náročné písemné testy.

To jeho spoluhráče z juniorky nejtěžší zkouška čeká až na podzim a už teď vědí, z čeho budou mít největší strach. „Dělá mi problém angličtina, té se bojím, těžko se dohání. Slovíčka se doučím, ale gramatika mi chybí,“ říká Tomáš Andres, který letos místo učení pomohl Slavii v bojích o extraligu i několika brankami. Co na to jeho spolužák David Novák? „Jazyky mi problém nedělají. Nejtěžší bude praktická část, kde nás čeká účetnictví,“ obává se mladý brankář finančních částek.

Maturitní zkoušky jsou veřejně přístupné a mladým slávistům by se tak mohlo dostat psychické opory ze strany blízkých. Moc o ní ale nestojí. „Doufám, že nikdo nepřijde,“ směje se David Novák a ostatní téměř jednohlasně přikyvují. „To bych byl nervozní. Je to přece něco jiného než když mě podpoří fanklub v kotli,“ přemítá Tomáš Andres. „Akorát by mě rozesmívali a rozptylovali,“ souhlasí se svými kolegy kapitán juniorky Josef Saňa. Neměli by ale hokejisté být na zájem publika zvyklí? „Je to úplně něco jiného - hokej mě baví, škola ne,“ vysvětluje Tomáš Andres.

Kapitán juniorky Josef Saňa má o budoucnosti jasno

A po maturitě?

Pro slávistické maturanty je momentálně pochopitelně na první místě hokej a další studium ještě tolik neřeší. Přesto cítí, že maturitou se vzdělání ukončit nedá. „Hlavně bych se chtěl věnovat hokeji, to je základ. Ale nikdy nevíte, co se může stát. Takže je potřeba nějakou školu mít, abych mohl fungovat v normálním životě,“ uvědomuje si Tomáš Andres. Konkrétní představu ale nemá, stejně jako David Novák. Oba budou mít kvůli posunuté maturitě rok navíc na rozmyšlenou.

To Josef Saňa už má představu jasnou a připravuje se na přijímací zkoušky. Už v září by tak mohl pokračovat se studiem na vysoké škole: „Směřuji na Fakultu tělovýchovy a sportu, kam jsem si v únoru podal přihlášku. Trénuji na talentovky, kde bude nejtěžší zvládnout plavání. Limitní čas je docela přísný, ale snad to nějak zvládnu,“ říká kapitán juniorky.

I Tomáš Andres po chvilce přemýšlení konstatuje, že svoji budoucnost si bez sportu asi představit neumí: „Hlavně zůstat u hokeje... mohl bych dělat třeba agenta. To je můj životní styl, pro hokej žiju,“ uzavírá.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více