Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
28. května 2015

Hylák: První liga má svoji kvalitu, bude na nás obrovský tlak

Slavia našla po odchodu Dominika Furcha do ruské KHL novou jedničku v jedenatřicetiletém Alexandru Hylákovi. V posledních dvou letech vychytal mistrovský titul slovenským Košicím, teď stojí před novou výzvou vrátit Slavii do extraligy.

Po čtyřech úspěšných letech na Slovensku jste zamířil do Slavie, co bylo hlavním důvodem vašeho návratu do Česka?
Cítil jsem, že je čas na změnu. Končila mi smlouva, tak jsem si začal hledat něco nového a nabídku od Slavie jsem bral jako správnou výzvu. Slavii se loňská sezona nevydařila, tak tady určitě budou ambice vrátit se tam, kde posledních asi dvacet let byla. Mám z toho dobrý pocit, v klubu všechno funguje jak má a já doufám, že se nám podaří zabojovat o postup zpátky.

Alexandr Hylák

2014/15 Košice

  • Z: 24 zákl. část / 17 play-off
  • GAA: 1.82 / 1.80
  • SVS: 93,3% / 93,3%

S Košicemi jste po dvou druhých místech získal dva tituly, cítil jste, že už se na Slovensku nemáte kam dále posunout?
Ano, dvě stříbra, dvě zlata, dá se říct, že člověk už tam dokázal prakticky všechno. Ale těch faktorů bylo samozřejmě víc, velkou roli hrály také rodinné důvody. Košice jsou z pohledu Čecha bohužel strašně daleko, měl jsem to nějakých pět set kilometrů od domova. Člověk se dostane párkrát do roka domů na otočku a to je hrozně málo. Ale jsem za tu štaci rád, já si myslím, že se nám jak týmově, tak i mně osobně velice vydařila a vyzkoušel jsem si něco nového.

Nelákalo vás při návratu do Česka spíše extraligové angažmá?
Na jednu stranu se dá říct, že hodně klubů to tady už má rozebrané, a na druhou musím říct, že angažmá ve Slavii vnímám pozitivně. Myslím si, že šanci na postup máme, vedení chce udělat všechno pro to a uvidíme, třeba za rok budeme zpátky a já v extralize budu. Ano, je to teď návrat do první ligy, ale já tu soutěž znám a chci Slavii pomoci dostat se zpět.

Můžete porovnat kvalitu slovenské extraligy s českou extraligou a první ligou?
Je to hrozně těžké srovnávat. Top týmy české extraligy jsou určitě výš, než ty slovenské, ale zas si myslím, že top týmy slovenské extraligy, jako třeba Košice, by se v české extralize neztratily a hrály by třeba ve středu tabulky. A zase top týmy první ligy by se neztratily ve slovenské extralize. Řekl bych, že slovenská extraliga je takový přelom mezi českou extraligou a první ligou. Na Slovensku jsou velké rozdíly v týmech, například Košice byly výborně fungující tým s ambicemi, kvalitním zázemím, ale potom jsou tam týmy, kde to tak nefunguje. Na Slovensku je asi hlavní problém ekonomická síla některých týmů, které pak dluží, nemají na to a na soutěž to má neblahý vliv.

První českou ligu ze svého předchozího působení dobře znáte, co od ní očekáváte?
Už jsem dlouho mimo, ale dá se říct, že tam jsou hodně mladí kluci, kteří hrají rychlý hokej se spoustou osobních soubojů. Na druhou stranu jsou tam ale zase i starší hráči, kteří mají něco odehráno, a ti to hrajou chytře. Takže uvidíme, sám jsem zvědavý kam se první liga posunula, přeci jen i týmy se hodně obměnily. Věřím, že se s tím popereme dobře a budeme se držet nahoře, ale určitě to nebude jednoduché. První liga má svoji kvalitu a hlavně ten tlak na týmy jako budeme my je obrovský. Když spadnete, tak se vždycky čeká rychlý postup zpět a ono to mnohdy není jednoduché, koneckonců je to vidět i na příkladu Kladna.

Zapojíte se do suché letní přípravy s týmem?
Jsme domluveni na tom, že budu mít individuální plán a přijdu až v červenci na led.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video