Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. února 2003

V Třinci souboj nejlepšího útoku s nejlepší obranou

Šlágrem 47. kola extraligy by mohl být duel druhé Slavie s pátým Třincem. Oceláři mají hlavní sílu v útoku v čele s králem kanadského bodování soutěže Richardem Králem a nejlepším střelcem Janem Markem. Naproti tomu Slavia disponuje nejméně propustnou obranou v lize a podle statistik jasným vládcem všech brankářů, Romanem Málkem. První vzájemné utkání v Třinci vyhráli slávisté 5:3, byla to jedna ze čtyř proher Ocelářů doma v celé sezóně. V Edenu nedali hráči Třince ve dvou zápasech ani jeden gól. Nedělní souboj by mohl být kvalitní prověrkou pro obě mužstva před playoff, narozdíl od Slavie však parta kolem Richarda Krále ještě nemá postupovou jistotu.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach
Největší úspěchy: 2. místo v sezóně 1997/98, 3. místo v sezóně 1998/99
Posledních pět let: 2.> 3.> 6.> 9.> 8.
Internet: www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Libor Procházka, Richard Král, Marek Zadina, Jan Marek

Třinec - nejlepší útok

Severomoravský klub z pomezí česko-polských hranic prahne v letošní sezóně po velkém úspěchu. V extralize působí Třinec osmou sezónu, zlatým písmem do kroniky mužstva jsou zapsány především dva ročníky – 1997/98 s finálová účastí proti Vsetínu a bronzové medaile z následující sezóny. Poslední tři roky Oceláři nedosáhli výraznějšího klubové výsledku, v sezóně 2000/01 dokonce chyběli v playoff a loni skončili na osmé příčce, po strhujícím boji ve čtvrtfinále se Spartou si však vysloužili uznání. Do letošního ročníku angažoval Třinec na trenérský post extraligového nováčka Pavla Marka, ověnčeného úspěchy u juniorského mužstva Pardubic. Zůstaly hlavní opory kolem Krále, Zadiny, Janků a Libora Procházky. Z Ameriky se navíc vrátil útočník Václav Pletka. Bylo jasné, že Třinec bude patřit k předním celkům extraligy a tyto předpoklady mužstvo známé svým ofenzivním stylem od začátku potvrzovalo. Domácí stadión proměnili Oceláři v nedobytnou tvrz, útočnou smršť odnesla řada týmu pořádnou brankovou nadílkou. Jako první si z Třince odvezla tři body až v 21. kole Slavia, která na severu Moravy vyhrála 5:3. Dokonce dvakrát se podařilo napodobit Slavii hokejistům Českých Budějovic a jednou se to povedlo i Vítkovicím. Momentálně se Oceláři nachází na pátém místě, na první nepostupovou příčku do playoff však mají jen šestibodový náskok. Z posledních deseti utkání Třinec prohrál třikrát, z pěti duelů na domácím ledě neuspěl jen proti Českým Budějovicím. Ve 40. kole zajížděl Třinec na led posledního Havířova a nic nemělo bránit získání tří povinných bodů. Ve 45. minutě však svítil na tabuli stav 4:2 pro domácí a hrozící blamáž odvrátil až telefonát anonyma o uložení bomby na stadiónu. Po dohodě obou klubů se nakonec bude utkání opakovat. V prvním utkání po reprezentační pauze pak dokráčeli Oceláři v důležitém souboji o playoff na ledě Vsetína ke třem bodům po jednoduché výhře 4:0. Se 164 vstřelenými brankami je Třinec jasně nejproduktivnějším týmem celé extraligy, na druhou stranu inkasovali brankáři Ocelářů docela dost branek. Na obranné fázi týmu se snažil zapracovat už předchozí trenér a bývalý skvělý obránce Antonín Stavjaňa, o totéž se nyní snaží i Pavel Marek. Jak však zjistil, předělat útočně naladěný tým kolem kapitána Richarda Krále dost dobře nejde a pro fanoušky je to možná dobře. Otázkou čtvrtého letošního vzájemného duelu se Slavií bude, jak si Oceláři poradí s nejpevnější obranou v soutěži. V Edenu se jim to ve dvou zápasech ani jednou nepodařilo a mají z nich hrozivé skóre 0:9. Ve druhém zápase dokonce neproměnil trestné střílení Richard Král. A navíc i v prvním utkání v Třinci Oceláři prohráli, takže se dá očekávat jejich velká motivace a touha po odplatě.

Hráčský kádr

O porci utkání se v brankovišti zatím dá se říct rovnoměrně podělili dva muži – Vlastimil Lakosil a Luboš Horčička. Není to však proto, že by nebyla určena jasná jednička týmu. Naprostou důvěru trenérů má Lakosil, ale kvůli zranění byl delší dobu mimo hru a v brance za něj zaskakoval Horčička. Chvíli byl v Třinci na hostování i Michal Mařík. Třinec disponuje asi nejmladší brankářskou dvojicí v lize, oběma je teprve třiadvacet let, ale i tak už mají řadu zkušeností. Vždyť Lakosil měl na svém kontě před začátkem sezóny 143 startů v nejvyšší soutěži, Horčička 66. Přesto řada hokejových expertů pochybuje o kvalitách třineckých brankářů a jako největší slabinu týmu většinou označují právě post brankáře. Pádnou odpověď jim může podat Lakosil v playoff a pokud bude chytat v podobné formě jako v loňských čtvrtfinálových duelech proti Spartě, mohl by Třinec dojít hodně daleko. Na největším počtu obdržených branek (132) z elitních týmu extraligy má však podíl i obrana, která je přesně v duchu hry týmu útočně naladěna. Největší hvězdou je Libor Procházka, který letos slavil návrat do reprezentace a opět zažívá skvělé období. Do Třince se vrátil před loňskou sezónu po neúspěšné anabázi po farmách v zámoří a po roce stráveném v barvách Karlových Varů, jenž zakončil v baráži. Letos patří k nejproduktivnějším obráncům extraligy, na svém kontě má zatím 19 bodů (3+16). Oporami jsou zkušení beci Jiří Malinský (4+15) a Petr Jančařík (7+8). Před playoff se Třinec na defenzivních postech posílil o dva kvalitní obránce – slovenského reprezentanta Martina Čakajíka a Petra Gřegořka, jenž v dresu Ocelářů odehrál už šest sezón, ale před letošním ročníkem přestoupil do Českých Budějovic. Tam se mu však moc nevedlo a přes Liberec se vrátil na sever Moravy. Naopak na hostování do Havířova byl uvolněn David Nosek, stejným směrem putoval už dříve Mario Cartelli výměnou za Filipa Štefanku.

Třinec – to je především skvělý útok a ofenzivní hvězdy. Pavel Marek má k dispozici dvě kvalitní a vyrovnané řady. V první dvanáctce kanadského bodování je celkem pět útočníků Ocelářů. První lajnu vede kapitán týmu a nejproduktivnější hráč ligy, Richard Král. Na křídlech má dlouholetého spoluhráče Marka Zadinu a navrátilce z Ameriky Václava Pletku. Sehraná trojka předvádí skvělé kombinace a dohromady nastřádali už 146 bodů (65 branek+81 asistencí). Jestliže Richard Král je králem třineckého hokeje, pak centr druhé řady Jan Marek je jeho korunním princem. Třiadvacetiletý mladík prožívá svou nejlepší sezónu kariéry, se 27 brankami je nejlepším střelcem ligy a debutoval už i v reprezentaci. V útoku spolupracuje se zkušeným Pavlem Jankům a Zdeňkem Pavelkem, který přišel před sezónou z Vítkovic. Pavelek platil vždy za velkého bojovníka a skvělé bránící levé křídlo, letos ale přidává na svou osobu nebývalou produktivitu a v kanadském bodování celé soutěže je na šestém místě. Naopak lepší sezóny už jistě zažil Roman Meluzín. Novými tvářemi v týmu jsou mladíci Rostislav Martynek a slovinský reprezentant Gregor Polončič. Patřičnou tvrdost třineckému útoku dodává bijec Marek Ivan. Před playoff posílil tým Zdeněk Skořepa. V Třinci působil už v minulé sezóně, ale pak se vrátil do svého mateřského klubu Litvínova. V rozjezdu ho však zbrzdilo zranění, po návratu na led se mu moc nedařilo a tak návrat do známých míst uvítal. V prvním utkání ve Vsetíně vstřelil jednu branku a další připravil.

Čakajík versus Duda

19. ledna 2003: běžela 41. minuta 41. kola utkání Liberec – Slavia. Slávisté právě vstřelili Milanem Antošem gól na 3:2 a radují se z vedení. Mezi libereckým obráncem Martinem Čakajíkem a slávistou Radkem Dudou se strhává rvačka. Jasně aktivnějším je Čakajík, ležící Duda se ani moc nebrání. Trest na 5+TDKU však dostávají od rozhodčího Husičky oba. Konflikt má pak dohru mimo ledovou plochu. Duda navštěvuje Čakajíka v liberecké kabině a podle pozápasové výpovědi libereckého útočníka Václava Nováka ho tam má udeřit pěstí do obličeje. Duda se nařčení brání a tvrdí, že v liberecké kabině nebyl. Videozáznam kamery ho však usvědčuje z opaku, za lež dostává čtyřzápasový trest, ale fyzické napadení Čakajíka mu nelze dokázat a jak to vše bylo, ví jen oni dva. Duda pak slibuje Čakajíkovi při nejbližší příležitosti pomstu, Liberec však se Slavií odehrál už všechna čtyři vzájemná utkání. Liberec pomalu ztrácí šance na postup do playoff (i když teoretická možnost ještě existuje) a umožňuje několika svým hráčům dohrát sezónu v jiném klubu. To je i případ slovenského beka Martina Čakajíka, jenž přichází na hostování do Třince. V utkání 47. kola mezi Třincem a Slavií tak bude hodně sledovaný i souboj Čakajík – Duda. Útočník Slavie k tomu poznamenal: “Vyhýbat se mu nebudu, strach nemám.“ Dá se však očekávat, že spíše k ničemu nedojde a vyřizování účtů přijde na řadu až v nějakém přátelském utkání, jestli vůbec k tomu někdy dojde?!

Historická bilance v extralize
Třinec - Slavia 36 - 17 4 15 - 110:108 
Postavení v tabulce
2. Slavia   45 - 25 4 7 2 7  - 135:68   89
5. Třinec   45 - 21 2 3 2 17 - 164:132  72 
Co mají oba týmy společného
Ze současného týmu Slavie nehrál nikdo za Třinec, z týmu Ocelářů působili v Edenu obránce Filip Štefanka a útočník Zdeněk Skořepa.
Poslední zápasy
Třinec - Zlín 5:4
K. Vary - Třinec 3:1
Třinec - Plzeň 6:3
Litvínov - Třinec 1:1
Třinec - Č. Budějovice 3:4
Vsetín - Třinec 0:4
Liberec - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 2:1p
Zlín - Slavia 2:1
Slavia - Sparta 3:1
Pardubice - Slavia 3:1
Slavia - Havířov 4:2
Sestavy v minulém kole
Lakosil - Gřegořek, Malinský, L. Procházka, Jančařík, Čakajík, Žabka, Houdek, F. Štefanka - Zadina, Martynek, Pletka - Janků, J. Marek, Pavelek - Bordowski, Meluzín, Zbořil - Ivan, Skořepa (kapitán R. Král nehrál pro nemoc) Málek - J. Novák, Graňák, Kadlec, Hejda, Kolařík, O. Staněk, Špelda - Duda, J. Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer, Fadrný, Tomica - Klepiš
Nejproduktivnější hráči
1. Richard Král 43-22+45-67
2. Jan Marek 44-27+25-52
3. Zdeněk Pavelek 45-15+30-45
1. Radek Duda 38-13+22-35
2. Michal Sup 44-22+12-34
3. David Hruška 36-13+13-26
Brankáři
Vlastimil Lakosil 27-2.69-91,93
Luboš Horčička 23-2.90-91,55
Roman Málek 43-1.44-95,37
Lukáš Hronek 5-2.20-92,86
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více