Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. února 2003

V derby se potkají sousedé v tabulce

Pátý přídavek budou moci shlédnout fanoušci Sparty a Slavie v úterý v holešovické T-Mobile Aréně. Derby v 31. kole zůstalo totiž 10. prosince loňského roku kvůli vhozené dýmovnici z řad sparťanských rádobyfanoušků nedohráno a bude se opakovat. První rozhodnutí ředitele extraligy pana Stanislava Šulce sice znělo kontumace 5:0 ve prospěch Slavie, zasedání APK však vše změnilo a hráči obou klubů tak v letošní sezóně v základní části nastoupí už k pátému derby. V historické bilanci vzájemných zápasů jsou jasně lepší sparťané, v právě probíhajícím ročníku extraligy ale vládne Slavia – v Edenu dvakrát vyhrála a na Spartě skončil duel remízou.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 bandy hokej, 1909 hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 4.> 4.> 1.> 2.> 1.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Viktor Ujčík, Petr Leška, útok Kratěna - Broš - Tomajko

Nová éra Sparty - Aloise Hadamczika

Úřadující mistr extraligy prožívá hodně bouřlivou sezónu – změnili se trenéři, do Litvínova byl vyměněn dlouholetý kapitán týmu Richard Žemlička a naopak do Sparty přišel člen Klubu ligových kanonýrů a trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík. To vše provází nepřesvědčivé výkony i výsledky v některých zápasech. Tým prošel jako už tradičně každoroční podzimní krizí (i když na Spartě se tomuto označení brání), kterou odnesli “vyhazovem“ trenéři Václav Sýkora a Pavel Hynek. Od vedení klubu dostal nabídku vést mužstvo charismatický a nesmírně ambiciózní kouč Alois Hadamczik, jehož nejlepším doporučením byla úspěšná a na medaile bohatá léta v moravských klubech – v Třinci a ve Vítkovicích. Loni v létě navíc kandidoval na post reprezentačního kouče, v hlasování nakonec jen těsně neuspěl v souboji se Slavomírem Lenerem. Přesto ale povede národní výběr – stal se koučem juniorů do 20 let, na tomto postu nahradil Jaroslava Holíka. Na Spartu si Hadamczik vzal sebou jako asistenta bývalého parťáka z Třince a Vítkovic, Kamila Konečného. Ve své premiéře uspěl Hadamczik se Spartou na ledě Českých Budějovic (3. prosince – vítězství 2:1), pod vedením nového kouče neprohrála Sparta deset utkání v řadě a usídlila se v první čtyřce tabulky soutěže. Celkem má Alois Hadamczik se Spartou bilanci 19 – 12 3 4 . Prohry si tým z Holešovic připsal na západě Čech v Karlových Varech (0:4) a v Plzni (1:3), v derby v Edenu (1:3). Po reprezentační pauze sparťané prohráli v Ostravě s Vítkovicemi 2:3 po prodloužení. Duel byl prestižní pro trenéry Hadamczika, Konečného a útočníka Romana Šimíčka, kteří tentokráte stáli na opačné straně než byli v minulosti zvyklí. V posledním utkání před derby si Sparta poradila doma se Vsetínem a vyhrála 4:1. Sparta bude určitě i letos patřit k největším aspirantům na titul, nejednou už hokejisté z Holešovic prokázali, že jejich forma v playoff stoupá.

Hráčský kádr

Největší osobnost má Sparta v brance, je jí osmatřicetiletý Petr Bříza. Ve statistikách patří mezi nejlepší tři brankáře extraligy a řada hokejových expertů, trenérů či hráčů ho považuje za českou jedničku mezi tyčemi v Evropě. Bříza navíc slavil návrat do reprezentace a na jeho umění bude Sparta v playoff hodně spoléhat. V obraně má Sparta k dispozici osm kvalitních beků, tím nejproduktivnějším je zatím Valdemar Jiruš. Tradičními opory jsou František Ptáček a Pavel Šrek, jediným reprezentantem ze sparťanských defenzivních řad v letošní sezóně je Martin Richter – tvrdý bek skvělý především dozadu. Méně výrazným je narozdíl od minulé sezóny Nejproduktivnější a Nejlepší obránce extraligy 2001/02 Jaroslav Nedvěd. Dostatek zkušeností mají bývalí beci Vsetína Jan Srdínko a Milan Nedoma, jenž do týmu přišel během sezóny po vyhazovu z Českých Budějovic.

Do formy se dostává nejsehranější útočná trojka Sparty, Kratěna – Broš – Tomajko. Bývalý skvělý juniorský útok z Olomouce si i letos prošel zdravotními peripetiemi, nyní už však zase trápí obrany soupeře. Důkazem toho bylo třeba poslední kolo – na vítězství 4:1 nad Vsetínem se útok K-T-B podílel třemi brankami, o které se postarali rovnoměrně všichni tři. Přetlak je ve Spartě především na postu středního útočníka, k dispozici má skvělé čtyři centry, z nichž každý z nich by hrál v kterémkoliv jiném klubu první “housle“. Kromě Broše je v Holešovicích ještě Nejproduktivnější hráč loňské sezóny Petr Leška, šikovný technik Patrik Martinec a urostlý bijec Roman Šimíček. Bývalého kapitána Vítkovic si do týmu moc přál trenér Alois Hadamczik, přání mu vedení klubu splnilo a Šimíčka z finského IFK Helsinky získalo. Ve výměně s Plzní získala Sparta Viktora Ujčíka, za kterého na západ Čech putoval Daniel Branda. Ještě na začátku sezóny byl Ujčík slávistou, po čtrnácti kolech byl však poslán na hostování do Plzně a koncem ledna pak zamířil zpátky do Prahy. S 21 brankami patří k nejlepším kanonýrům extraligy. Před playoff získala Sparta ještě další dvě kvalitní posily do útoku – Radka Bělohlava (ukončil hostování v ruském týmu Lada Togliatti) a Martina Paroulka (návrat z Ameriky). Bombastický trejd přichystala Sparta s Litvínovem – na sever Čech uvolnila svého dlouholetého kapitána a symbol klubu (ve Spartě odehrál plných 14 sezón) Richarda Žemličku, což nesli hodně nelibě sparťanští fanoušci. Do Sparty měl za něj přijít Jan Alinč, ale v Holešovicích se nakonec neukázal ani na jediném tréninku. Ukázalo se totiž, že kouč Hadamczik nemá pro něj místo v sestavě (na spadnutí byl navíc příchod Šimíčka). Alinč tak dohraje sezónu v Karlových Varech.

SPARTA vs SLAVIA

Forma týmů
Oba kluby mají v podstatě už zajištěné playoff (Sparta potřebuje k definitivní jistotě bod) a tak můžou hrát v klidu. V tabulce jsou oba kluby sousedé, slávisté mají na třetí Spartu náskok devíti bodů a v závěru základní části tak bude jejich souboj o stříbrnou příčku po základní části ještě zajímavý. Spartě v úterním derby nahrává bilance Slavie z posledních tří utkání venku – vršovičtí prohráli ve Zlíně (1:2), v Pardubicích (1:3) a naposledy utrpěli nejtěžší debakl v sezóně v Třinci (0:6). Jinak však patří slávisté spolu s Pardubicemi k nejlepším týmům v tabulce zápasů venku. Sparta si v posledních duelech také dovolila pár zaváhání – ve 42. kole prohrála v Plzni a v kole následujícím doma jen remizovala s beznadějně posledním Havířovem 1:1. Není to tak dávno, co se oba týmy potkaly na ledě – 28. ledna vyhráli derby v Edenu slávisté 3:1.

Marodka
Před reprezentační pauzou trápila Spartu rozsáhlá marodka, v jednu chvíli chybělo týmu osm a více hráčů. Čtrnáctidenní přestávka však Spartě pomohla a ve dvou posledních utkání chyběl z největších hvězd už jen Viktor Ujčík. Vyhlášený kanonýr se ale už dává dohromady a pravděpodobně se v úterý dočká své premiéry ve sparťanském dresu v derby. Slavii chybí dlouhodobě zraněný útočník David Hruška, citelně chyběli především v utkání v Třinci obránci František Kučera a Marek Posmyk. Jejich start je v derby nejistý.

Michal Sup – kanonýr derby v letošní sezóně
Slávistický útočník prožívá skvělou sezónu, zatím nastřílel 22 branek a to ho řadí k nejlepším kanonýrům extraligy, ve Slavii je jasně nejlepší. Daří se mu i v derby, v Edenu vstřelil Spartě tři branky, z toho dvě byly vítězné (v prvním utkání dával na konečných 3:2, ve druhém nejdříve vyrovnával na 1:1 a pak vstřelil i vítězný gól).
Střelci v letošních derby:
SPA – Kratěna, Broš, Šrek, Havelka
SLA – Sup 3, J. Beránek, Krátoška, R. Dlouhý, M. Kopecký

Historická bilance v extralize
Sparta - Slavia  36 - 21 4 11 -  119:90  
Postavení v tabulce
2. Slavia  46 - 25 4 7 2  8 -  135:74   89
3. Sparta  46 - 21 3 9 2 11 -  128:104  80 
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě i ve Slavii je momentálně po jedné velké hokejové osobnosti, která nastoupila za oba kluby - ve Slavii hraje nyní bývalý sparťan František Kučera a dres Sparty v současné době obléká ještě na začátku letošní sezóny slávista Viktor Ujčík. Nejlepším střelcem Slavie je bývalý útočník Sparty Michal Sup, ve Spartě působil i Radek Duda.Oporou sparťanské obrany je František Ptáček, jenž pomáhal Slavii do extraligy. A slávistickým odchovancem je brankář Petr Bříza.
Poslední zápasy
Plzeň - Sparta 3:1
Sparta - Havířov 1:1
Slavia - Sparta 3:1
Sparta - Litvínov 2:0
Vítkovice - Sparta 3:2p
Sparta - Vsetín 4:1
Slavia - Znojmo 2:1p
Zlín - Slavia 2:1
Slavia - Sparta 3:1
Pardubice - Slavia 3:1
Slavia - Havířov 4:2
Třinec - Slavia 6:0
Sestavy v minulém kole
Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš, Nedoma - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Tomík, Šimíček (41. Špaňhel), Kubinčák - Zelenka, P. Martinec, Havelka Hronek (8.-21. Málek) - Kadlec, Hejda, J. Novák, O. Staněk, Kolařík, Graňák - Duda, J. Beránek, Sup - Šaffer, Fadrný, Antoš - Sailer, Krátoška, Tomica - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Leška 46 10+23=33
2. Viktor Ujčík 42 21+8=29
3. Michal Broš 34 13+16=29
1. Radek Duda 39 13+22=35
2. Michal Sup 45 22+12=34
3. David Hruška 36 13+13=26
Brankáři
Petr Bříza 38 - 1.92 - 94,09
Petr Přikryl 4 - 2.86 - 91,89
Roman Málek 44 - 1.48 - 95,25
Lukáš Hronek 6 - 2.83 - 91,38
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více