Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
17. července 2015

Při rybaření se dobře trénuje trpělivost, vypráví Tomáš Jiránek

V současném kádru sešívaných je i jeden velký rybář, takový slávistický „Jakub Vágner“. Tomáš Jiránek se sice nevěnuje svému koníčku příliš dlouho, přesto má již na svém seznamu úlovků i ryby přesahující jeden metr. Sám je ale skromný. „Nepovažuji to za bůhvíjak zajímavé úspěchy. Doufám, že se mi podaří chytit mnohem větší ryby,“ prozradil o svých cílech.

Tomáš Jiránek

  • Post: útočník
  • Věk: 24
  • Poslední klub: AZ Havířov

Kdy jste s rybařením začal?
Není to příliš dlouho. Poprvé jsem byl na rybách teprve nedávno, je to asi dva roky zpátky. Hodně mě to tehdy chytlo.

Kdo vás zasvětil do tajů rybaření?
Dostali mě k tomu kamarádi, kteří už chytají delší dobu. Když vyrazili k vodě, tak mě brali s sebou a postupně mi ukazovali základy.

Co vás na chytání ryb nejvíce baví?
Na rybaření je nejlepší klid a relax u vody. Člověk si tak perfektně odpočine a na chvíli nemyslí na hokej.

Jiránek s jedním ze svých úlovků

Proč jste se rozhodl zrovna pro rybaření?
Nejspíš kvůli skvělému odpočinku, kdy si dokáži velmi dobře vyčistit hlavu. Také mě hrozně baví samotná příprava, která trvá přibližně hodinu. Musím si nachystat všechny věci, abych na něco nezapomněl, připravit si jídlo pro sebe i pro ryby, aby mě pak u vody už nic nezdržovalo.

Co jste vůbec musel udělat k tomu, abyste mohl chodit chytat?
Samozřejmě je potřeba udělat rybářské zkoušky, a poté si zajít na městský úřad pro povolení.

Kde chytáte nejraději?
Abych pravdu řekl, tak zatím nemám žádné oblíbené revíry. Pokaždé se s kamarády dohodneme a někam vyrazíme. Většinou ale chytám kolem Mladé Boleslavi.

S kým nejčastěji chodíte na ryby?
Nejvíce času na rybách trávím určitě s mým velkým kamarádem Markem Loskotem. Když jsme spolu hráli v minulé sezóně v Havířově, tak se dá říci, že jsme rybařili téměř každý druhý den.

Vzpomínám si, že když jsme chodili chytat na jezero Nebesák, tak všichni už něco chytili, jen Tomáš neměl záběr i několik hodin. Od té doby se ale hodně zlepšil.
- Marek Loskot

Jaký je váš rekordní úlovek?
Největší byli zatím jeseter (115 cm, 10 kg) a kapr (101 cm, 12 kg). Sice to zatím není nic moc, ale věřím, že se ještě prochytám k těm větším rybám.

Kolik času trávíte u vody?
Na ryby chodím hlavně ve dnech, kdy mám dostatek času. Během sezóny ho tolik není, tak se to snažím dohánět, když se nehraje. To chodím chytat téměř každý den.

Jaké je nutné vybavení pro rybáře?
Mezi základní náčiní patří prut s navijákem, podložka a podběrák. Samozřejmě je také potřeba něco, na co se dá sednout, každý to řeší podle své potřeby. Co se týká prutu, tak já používám prut kaprářský. Cena vybavení je hodně rozdílná. Někdo by dokázal utratit i několik desítek tisíc, já se ale vejdu maximálně do dvaceti tisíc.

Jakou návnadu používáte?
Nejraději chytám na boilies, což je speciální návnada z vařeného těsta obalená v různých dipech a pastách. Občas to ale vyměním za kukuřici nebo obyčejný chleba.

Liší se nějakým způsobem typy návnad pro různé druhy ryb?
To má každý rybář podle sebe, každý chytá na něco jiného. Určitě jsou ale potřeba jiné nástrahy na dravce, to se používají malé rybičky nebo woblery. To jsou umělé napodobeniny malých rybek.

Jakým typem rybáře jste?
Já jsem sportovní rybář, takže rybu pokaždé pustím zpět do vody. Nikdy si domu ryby neberu.

Byl už jste někdy rybařit i v zahraničí?
Tak takhle daleko jsem se ještě nedostal, ale jednou bych to určitě rád zkusil. Lákají mě hlavně jiné druhy ryb, které v Česku nemáme.

Má podle vás hokej a rybaření něco společného?
Možná trpělivost. Když vás trenér během zápasu posadí, tak je to často hodně podobné. Stejně jako na rybách se může stát, že dlouho čekáte a mnohdy se třeba ani nedočkáte. Pak ještě preciznost, ta je nesmírně důležitá v obou činnostech.

Zvládáte ještě jiné aktivity?
Rád si zahraji i jiné sporty jako tenis. Také rád trávím čas s přáteli, rád si dopřeji dobré jídlo nebo si pustím kvalitní film.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více