Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. července 2015

Slávisté se představí na druhém nejstarším hokejovém turnaji v Evropě

V závěru srpna se sešívaní hokejisté přesunou do Vysokých Tater, kde se představí na Tatranském poháru, nejstarším hokejovém turnaji na Slovensku. Svěřenci trenérů Pavla Hynka a Milana Razýma odehrají v Popradu tři zápasy, postupně se střetnou s běloruským, slovenským a rakouským soupeřem.

Rozpis zápasů Slavie na turnaji

  • 20. srpna 15:00: Minsk – Slavia
  • 21. srpna 18:00: Poprad – Slavia
  • 22. srpna 15:00: Graz – Slavia

Tatranský pohár je druhým nejstarším hokejovým turnajem v Evropě, hraje se v Popradu a účastní se ho jak slovenské, tak i evropské kluby a výběry. Starší, než tento slovenský turnaj, je jen Spenglerův pohár.

První mezinárodní turnaj o Tatranský pohár byl uspořádaný v sezoně 1929/30. Vítězem prvního ročníku turnaje, který si od svého vzniku zakládal na mezinárodní účasti, se stalo mužstvo SK Slavia Praha, které ve finále porazilo BBTE Budapešť v poměru 6:0.

1929
Vítězem prvního ročníku turnaje o Tatranský pohár se stali hokejisté Slavie

Podruhé se z prvenství na turnaji radovali sešívaní v sezoně 1933/34. V tomto roce se v Popradu odehrály dva turnaje – jeden mezinárodní a jeden národní. A vítězem šestého mezinárodního ročníku o Tatranský pohár se za silné konkurence stali podruhé v jeho historii hokejisté SK Slavia Praha.

Letos je na programu už 68. ročník. Turnaj je sice o osmnáct let starší, ale v minulosti se hrál nepravidelně. V letech 1943/44 a 1944/45 se navíc nehrálo v důsledku 2. světové války.

Tatranský pohár v Popradu ovládli v minulosti také hokejisté Vítkovic nebo Třince

Přestože se jedná o nejstarší hokejový turnaj na Slovensku, tak i takto starý turnaj měl svého předchůdce. Vůbec prvním hokejovým turnajem, uspořádaným v oblasti Vysokých Tater, byl turnaj o Pohár ministra zdravotnictví a tělesné výchovy, který se odehrával ve Starém Smokovci, Tatranské Lomnici a na Štrbském plese v sezoně 1927/28. Vítězem se stalo mužstvo LTC Praha.

Letošní 68. ročník se uskuteční od čtvrtka 20. do soboty 22. srpna. Slávisté změří síly postupně s běloruským týmem Junosť Minsk, slovenským HK Poprad a rakouským Graz 99ers.

Junosť Minsk hraje běloruskou hokejovou ligu, v roce 2007 a 2011 triumfoval na Kontinentálním poháru. V kádru běloruského týmu působí například bývalý litvínovský útočník Jakub Černý, který se v uplynulém ročníku běloruské extraligy stal jejím nejproduktivnějším hráčem.

Posledním vítězem Tatranského poháru je HK Poprad.Ten se z vítězství radoval dvakrát za poslední tři roky. Pravidelně hraje slovenskou nejvyšší soutěž, Bartečko a spol. se v poslední sezoně umístili na čtvrtém místě. Třetím soupeřem slávistů na turnaji bude Graz 99ers, který působí v rakouské lize.

Autor Petr Horčička
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více