Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
18.2.2003

Sparta Slavii poprvé porazila, ale bez přerušení se to neobešlo

31. kolo, úterý 18.2.2003, Sparta - Slavia
Sparta
4:2
3:1, 0:1, 1:0
Slavia

Branky a nahrávky: 2. Tomík (Kubinčák, Jiruš), 3. Paroulek (Leška, Šrek), 11. Leška (Bělohlav), 56. Tomajko (Ujčík, Nedvěd) - 3. Hejda (R. Dlouhý), 29. Duda (Sup, Beránek). Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 10:10. Bez využití. Diváci: 7450. Střely: 31:46.

Sestavy

Sparta

Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Tomík, Šimíček, Kubinčák - Ujčík, P. Martinec, Špaňhel

Slavia

Málek - P. Kadlec, Hejda, J. Novák, Graňák, Kolařík, O. Staněk, Posmyk - Šaffer, Beránek, Antoš - Duda, Krátoška, Sup - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Sailer, Fadrný, Klepiš - Kukla

Na derby přišla opět vynikající návštěva, polovina kapacity haly. Znovu mohli být diváci velmi spokojení s hrou, kterou předváděla obě mužstva. Ovšem i v opakovaném zápase je neznámý výtržník donutil předčasně opustit hlediště, tentokrát v 52. minutě. Tentokrát se však diváci po více než hodinové přestávce mohli vrátit zpět a utkání se dohrálo. Sparta nakonec poprvé v sezóné Slavii porazila. Vítězný gól vstřelil Petr Leška, za Slavii stříleli Hejda s Dudou.

Derby 31. kola letošní sezóny bylo zakleté. V původním termínu, 10. prosince, se utkání nedohrálo kvůli vhozené dýmovnici a ani opakovaný duel neproběhl bez excesu. V čase 51:09 byl zápas za stavu 3:2 pro Spartu přerušen a stadión vyklizen, vše měl na svědomí telefonát anonyma o uložení bomby v T-Mobile Aréně. Nic nepomohla zpřísněná bezpečnostní opatření. Po více než hodině se hráči obou mužstev vrátili na led, Sparta přidala čtvrtou pojistku a poprvé v letošní sezóně dovedla derby do vítězného konce. Strhující byl především úvod utkání, v prvních třech minutách padly tři góly. Slavii asi citelně chyběl v obraně zkušený František Kučera, naopak v dresu soupeře se po zranění objevil Viktor Ujčík a poprvé si tak vychutnal derby jako sparťan. Na vítězství svého týmu se podílel jednou asistencí, gólem a nahrávkou se zaskvěl Petr Leška. V závěru se nervozita přenesla i na led, diváci se po skončení zápasů málem dočkali hromadné rvačky. V asi největším konfliktu figurovali Radek Duda a Roman Šimíček.

Kdo přišel do holešovické T-Mobile Arény trochu později, musel hodně litovat. Obě mužstva předvedla raketový vstup do utkání, už v patnácté sekundě od úvodního bully se ocitl před Břízou v dobré pozici Adam Šaffer. Na druhé straně kontroval po závaru Leška, jenž střílel do poloodkryté branky. Romana Málka však překonal až v čase 1:05 slovenský krajánek v dresu Sparty, Róbert Tomík. Přihrávku Kubinčáka tečoval umně mezi betony slávistického brankáře - 1:0. Ve třetí minutě ideálně naservíroval Petr Leška z rohu kluziště puk na úplně volného Paroulka a ten za “asistence“ Posmyka s Kolaříkem překonal Málka střelou do jeho protipohybu - 2:0. Slavii dostal do hry hned za sedmnáct vteřin Jan Hejda, když jeho ránu z velké dálky od mantinelu možná trochu Bříza podcenil - 2:1. Za chvíli pak poprvé testoval Málka bývalý slávista Viktor Ujčík, rušnou pětiminutovku zakončil nebezpečným pokusem Beránek. Hra se trochu zklidnila, na řadu pak přišlo první vyloučení (za katr šel Ujčík). Za chvíli ho následovali za vzájemnou potyčku dva “kohouti“ Nedvěd a Jaroš, dobrou příležitost si vypracovalo přesilovkové komando Duda-Beránek-Sup. Za naražení na mantinel (postiženým Krátoška) byl pak vyloučen Tomajko a slávisté měli možnost hrát devět vteřin v pěti proti třem. Nic z toho však nebylo a naopak udeřilo na druhé straně. Po pravém křídle ujel Leška a rychlou střelou zápěstím trefil horní růžek slávistické svatyně - 3:1. První přesilovku hrála poté Sparta, v oslabení ujel Beránek, ale skvělým obranným zákrokem ho zastavil Šrek. Domácí zahrozili jen Srdínkem, slávisté se v pohodě ubránili. V 16. minutě vyslal svou typickou “jedovku“ Ujčík, Bříza měl zas problémy se střelou Klepiše. Obrovskou šanci vypracoval v 19. minutě kapitán Beránek pro Supa, vršovický kanonýr však tváří v tvář proti Břízovi neuspěl a ani dorážka Beránka nevedla ke gólu. Těsně před koncem první třetiny ještě vyslal Kadlec po křídle do brejku Dudu, ten však zamířil bekhendem nad. Do kabin se šlo za stavu 3:1, střelecký poměr vypovídal o útočném naladění obou týmů – 14:20.

Do druhé třetiny trošku trenér Slavie Vladimír Růžička přeházel sestavu, do útoku k Dudovi se Supem vrátil Beránka a zhruba od poloviny zápasu se v obraně točili víceménně jen čtyři obránci. V nástupu do druhého dějství byla aktivnější prohrávající Slavia, už v první minutě se v ideální pozici mezi kruhy objevil po přihrávce Antoše zcela osamocený Krátoška, jeho střelu z voleje Bříza vyrazil. Při signalizovaném vyloučení Kubinčáka měl šanci Duda, vzniklý závar poté vyřešil přerušením hlavní rozhodčí Šindler. Sparta se oslabení s přehledem ubránila, sama pak po zaváhání mladého obránce Ondřeje Staňka zahrozila Brošovým útokem. V 29. minutě předvedla pěknou akci elitní slávistická řada – Beránek poslal puk po mantinelu za branku, pro něj si dojel Sup a předložil ho jako na zlatém podnosu Radku Dudovi. Ten střelou po ledě podruhé rozjásal slávistické fanoušky - 3:2. Za chvíli se hned ve dvojnásobné šanci ocitl Ujčík, nebylo mu však přáno a ani jednou netrefil bránu. Po gólu především volala první akce po perfektní přihrávce Martince. V podobné pozici poté minul odkrytou branku Kubinčák. Po vyloučení Hejdy a Šimíčka se hrálo ve čtyrech, po tečované střele Antoše se odvážně vrhl do sparťanského brankoviště Krátoška a srazil se přitom s Břízou. Za nedovolené bránění byl pak vyloučen Kadlec a Sparta tak měla 45 vteřin možnost hrát přesilovku 4 na 3. K infarktovým momentům došlo na obou stranách – nejdříve předvedl zázračný zákrok Málek, když bleskově přesunul beton proti střele Lešky z bezprostřední blízkosti. Vzápětí se rozjeli na druhou stranu dva na nikoho vracející se Hejda z trestné lavice a Beránek. Slávistického kapitána však zastavila v nájezdu na Břízu píšťalka čárového rozhodčího. Hostující střídačka to nesla dosti nelibě a verdikt se jim pramálo zamlouval, tím také skončila druhá třetina.

Po změně stran nebezpečně pálil Broš, za faul na Lešku byl poté vyloučen Krátoška (hra vysokou holí). Sparta však sehrála přesilovku hodně špatně, zajímavější byla šance Milana Kopeckého na opačném konci kluziště. Stejně jako v předchozím derby v Edenu to zkoušel po objetí branky ranou nahoru, Bříza tentokráte puk vyrazil ramenem. Po střele Šaffera se dostal do střetu s Břízou Radek Duda, do role mstitele se pasoval Patrik Martinec. Jejich konflikt zpoza branky pokračoval až do středového kruhu, vzájemné pošťuchování zakončil Martinec rukou v obličeji Dudy a byl vyloučen. Na ledě i v hledišti vzplály emoce, slávisté se v přesilovce nedostali do kloudné akce. Přišlo však něco neočekávaného, bohužel v letošní sezóně na extraligových stadionech ne ojedinělého. V čase 51:09 bylo utkání přerušeno, hlasatel sdělil divákům, že byla ohlášena BOMBA na stadiónu. Za bouřlivé nevole fanoušků byla T-Mobile Aréna vyklizena, ale s tím, že utkání bude stůj co stůj dohráno. Přestávka nakonec trvala něco přes hodinu, hráči i trenéři Slavie jí převážně strávili v autobuse obklopeném slávistickými fanoušky. Do hlediště se pak vrátila už jen asi polovina diváků z původní sedmitisícové návštěvy. Zhruba ve čtvrt na deset se opět začalo hrát, po chvíli byl vyloučen Krátoška. Na konci přesilovky se ve své třetí šanci objevil Ujčík, střela mu však nesedla. Do betonů Málka pak pálil Bělohlav. V 56. minutě se strhla za sparťanskou brankou hromadná bitka. Ze strany Slavie se do ní zapojily “mladé pušky”, na trestnou lavici putovali s trestem 2+2 Jaroš a Špaňhel, menší trest dostali Dlouhý a Šimíček. Když se znovu začalo hrát, ujeli sparťané ve dvou na jediného obránce, Ujčík obehrál Kolaříka a naservíroval “lahůdku” pro Tomajka - 4:2. Závěr utkání se nesl v nervózním duchu, třináct vteřin před koncem se do sebe pustili Duda se Šimíčkem a odstartovali tak málem hromadnou rvačku. Nakonec vyfasovali dvouminutový trest jen oba hlavní aktéři, úplní klid však nebyl ani po závěrečné siréně. Nakonec skončil souboj obou pražských rivalů podáním rukou, Sparta se radovala z prvního vítězství v derby v letošní sezóně.

Ohlasy trenérů
Alois Hadamczik (Sparta Praha): "Derby bylo dle mého soudu velice kvalitní, s plným nasazením. Začali jsme velmi dobře, druhá třetina už pak nebyla tak dobrá, ale k dispozici máme nyní konečně plný počet hráčů. Stínem je zranění Kratěny a Nedomy. Přerušení zápasu kvůli údajné bombě je smutnou záležitostí. Každý by se měl kolem sebe lépe dívat a v podezřelém případě informovat policii. A jsem pro vysoké tresty, takové, po nichž si i člověk bez rozumu musí podobné jednání rozmyslet."

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Úvod byl z naší strany velice špatný. Dostali jsme se sice rychle znovu do hry, ale Sparta nám dala třetí gól a my naopak příliš nevyužili herní převahy ve druhé části, kdy byl poměr střel téměř dvojnásobný v náš prospěch. Když už jsme se začali dostávat do tlaku, utkání bylo přerušeno. Chtěli jsme se i potom tlačit před branku, nicméně Sparta z protiútoku skórovala počtvrté a už jsme nestačili nic udělat. Opravdu nevím, jak podobným excesům s bombovými výhrůžkami předejít. Snad hrát bez diváků."
Autor Miroslav Votava, David Schlegel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více