Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
14. srpna 2015

Dominik Hůla, nová tvář sešívané juniorky se zkušenostmi ze Švédska

Přípravné období před startem nové sezóny jde pomalu do finále. První přátelské zápasy za sebou má i sešívaná juniorka, které se ale zatím výsledkově příliš nedařilo. Tři prohry ze tří zápasů jdou ale jistě na vrub také novému týmu, který se teprve sehrává a postupně zužuje.

Momentálně trenéři Novák se Srdínkem mají k dispozici čtyři lajny a v obdobném složení nejspíš vyrukují i do sezóny. Souboj o místo zvládl také Dominik Hůla, který úspěšně prošel trenérským sítem, a v příští sezóně tak bude oblékat sešívaný dres. „Konkurence je v každé extraligové juniorce na začátku sezóny vysoká. Přichází noví hráči jak z jiných extraligových klubů, tak z klubů, které hrají nižší soutěž. Jsem rád, že jsem od trenérů dostal důvěru a chci jim to v sezóně vrátit, jak nejlépe můžu,“ říká obránce, který bude hrát za Slavii poprvé v kariéře.

Dominik Hůla v dresu Växjö Lakers, kde strávil polovinu uplynulé sezóny

Loňský rok začal osmnáctiletý hokejista v kádru Letňan. V prosinci ale přišel velký zlom v jeho kariéře, dostal totiž nabídku ze Švédska. „O vánoční pauze jsem dostal nabídku jít to zkusit do Växjö Lakers. Po několika trénincích mi řekli, že mě berou a ať přijedu po Vánocích.“ Byl to opravdu nečekaný, ale o to hezčí vánoční dárek. Hůla pochopitelně nabídku znamenající velkou životní změnu přijal. „Věděl jsem, že Växjö je hodně kvalitní klub, takže jsem byl ochotný postavit se této výzvě a teď jsem za to rád, zkušenost to byla ohromná,“ uvědomuje si bek, jenž pomohl švédskému celku do prvního kola play-off. „Všechno se zařizovalo tak narychlo, někdy jsou takové rychlé změny o nervy,“ doplňuje.

Maturita na prvním místě

„Mentalita lidí ve Švédsku je úplně jiná než v Čechách. Přistupují ke všemu prostě jinak. Hlavně je tam hokej propojený se školou, klub a škola jdou ruku v ruce,“ hledá talentovaný hokejista různé rozdíly mezi oběma státy. On sám ale zvolil variantu studovat dálkově gymnázium v Praze. „Přes maily jsem posílal učitelům různé projekty a úkoly, co mi zadávali. Přes spolužáky jsem si sháněl probíranou látku,“ popisuje. Právě studium však nakonec přinutilo rodáka z Brandýsu nad Labem k návratu do Čech. „Někteří učitelé mi během pobytu ve Švédsku dělali velké problémy. Příští rok mě bude čekat maturitní ročník a navíc jsem věděl, že juniorka ve Švédsku bude hodně nabitá, tak jsem se rozhodl pro návrat,“ říká.

Nyní již působí Hůla ve Slavii. V nadcházející sezóně by měl nastupovat za její juniorský tým

Samotnou zkušenost se švédským hokejem si ale Hůla nemůže vynachválit. „Co se týká fyzické stránky, určitě jsem zesílil. Hokejově to byla velká zkušenost, dorostenecká nejvyšší soutěž je ve Švédsku o něco rychlejší a silovější než dorostenecká extraliga v Čechách, ve které se víc kombinuje. Osobně jsem se ve Švédsku psychicky zklidnil. Oni ke všemu přistupují s klidem a radostí. Z ničeho si moc nedělají hlavu.“ Pokud mladý talent nechtěl, aby byla švédská destinace jeho poslední zastávkou kariéry, musel si pochopitelně po svém příletu najít angažmá. Volba nakonec padla na Slavii z jednoduchých a pochopitelných důvodů. „Slavii mám od své školy nejblíže a slyšel jsem na ní dobré reference. Do Švédska bych se rád někdy vrátil, ale tady se mi líbí a chtěl bych tu zůstat co nejdéle,“ uzavírá.

Autor Adam Kolář
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více