Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
22. února 2003

Hráči chtějí udržet druhou příčku

Po dvou porážkách v řadě - v Třinci a na Spartě, slávisté naplno zabodovali, když po těžkém boji porazili keramiky z Plzně. Vítěznou branku vstřelil ve třetí třetině bývalý útočník Zápodočechů Radek Duda a navázal tak na svůj střelecký úspěch z prvního vzájemného utkání v Edenu v letošní sezóně. Ještě předtím otočil skóre vršovický kanonýr č.1 Michal Sup, který byl i díky dvěma poněkud šťastným gólům vyhlášen nejlepším slávistou zápasu.

Obě mužstva vstupovala do utkání s jinou motivací. Plzeň bojuje o postupovou osmičku do playoff a tak jsou poslední kola pro ní otázkou “života a smrtí“. Naopak slávisté mají už účast ve vyřazovacích bojů zajištěnou, závěrečná kola tak slouží k nabrání herní pohody do vrcholu extraligy. Ze šesti posledních utkání Slavia čtyřikrát prohrála, před utkání s Plzní neuspěla v Třinci ani na Spartě. “Pro nás to bylo hrozně důležité utkání, protože jsme prohráli dvakrát za sebou a nechtěli jsme dopustit, abychom měli tři prohry v řadě. To by bylo asi hodně těžké na psychiku a před playoff by to určitě nebylo nic dobrého. Chceme si udržet druhou příčku po základní části, takže jsme potřebovali nutně bodovat a šli jsme tedy jasně za výhrou,“ naznačil pevné odhodlání Slavie před začátkem utkání Radek Duda. Nepříliš dobrou bilanci z posledních pár utkání neviděl další slávistický útočník Michal Sup až tak černě. “Třeba na Spartě jsme hráli docela dobře, akorát jsme dostali více gólů než jsme dali. My jsme je tlačili, pak tam byla ta bomba, to nás trošku vykolejilo a už jsme se nedostali do takového tempa. Poslední zápasy nebyly špatné, my jsme zkoušeli různou herní taktiku od trenérů, takže se de facto už připravujeme na playoff,“ uvedl po zápase střelec dvou branek do sítě keramiků. S tím také souvisí i velká rotace v sestavě Slavie, trenéři neustále mění složení především útočných řad a pravidlem bývá, že tým nekončí zápas ve stejně sestavě v jaké ho začal. “Trenéři zkouší sestavu, kdyby se náhodou něco stalo, tak aby věděli, kdo s kým by mohl hrát,“ potvrdil Michal Sup. Ke změnám v sestavě nutí trenéry i fakt, že se na marodce objevilo několik borců – proti Plzni chyběli Kučera, Hruška, Tomica a Sailer.

Duel s Plzní si vychutnával především Radek Duda, ještě na začátku sezóny hráč keramiků. Během pátečního večera se opět potkával s plzeňským kapitánem Josefem Řezníčkem, se kterým je po svém odchodu ze západu Čech na kordy. Stejně jako v předchozích dvou zápasech vyšel ze souboje vítězně Duda. Nejenže dal gól, ale navíc se na něm Řezníček dvakrát vyfauloval. “Už je asi starší, nestíhá :-),“ poznamenal k tomu Duda. Nejhezčí chvilky se dočkal ve třetí třetině. Za vyrovnaného stavu 2:2 vzal puk, objel s ním branku Libora Barty a zasunul jej do poloprázdné klece. “Nevím jestli se to tam odrazilo od beka nebo co, dostal jsem prostě puk za bránu a jel jsme jako že budu přihrávat. Myslím, že i Libor čekal přihrávku a hlídal si spíše tyčku, tak si vyjel hodně z brány. A pak bylo už jen na mně, abych se co nejrychleji rozhodl a zasunul puk do brány, což se povedlo,“ popisoval svou rutinérskou akci úspěšný střelec. Po gólu se Radek Duda rozjel ke “kotli“ plzeňských fandů a dvakrát se jim uklonil. “Byl jsem rozhodnutý, že to udělám, až potom co na mě křičeli "Radku děkujem." Na mě tedy bylo, abych dal góla a jel jim poděkovat. Oni mi vlastně děkovali za to, že jsem byl vyloučený, když vyrovnali na 2:2. Tak jsem jim to chtěl nějakou pěknou mincí oplatit,“ vysvětloval netradiční oslavu po gólu Radek Duda. Proti Plzni se možná chtěl ukázat i z důvodu, že měl být na utkání přítomen i Jiří Hudler, velký Radkův kamarád z reprezentačních srazů. “Nevím, jestli tady byl, on má teď hodně starostí, je totiž na roztrhání od ženských, takže má asi trochu jiné starosti než hokej :-),“ prozradil na svého kumpána z národního týmu edenský útočník. Na ledě měla nad utkáním dohled čtveřice mužů v pruhovaném, což už zdaleka není neobvyklý jev. V playoff budou už jako tradičně nasazováni do každého zápasu dva hlavní rozhodčí, závěrečných pět kol základní části má sloužit k jejich “sehrání“. “Já si myslím, že ty dva rozhodčí jsou v pořádku, vidí více faulů, neoplácí se, není to takové zákeřné,“ jednoznačně si pochvaloval Radek Duda.

Další dvě branky přidal do své skvělé bilance nejlepší kanonýr Slavie, Michal Sup. Nejdříve trošku kuriózně vyrovnával na začátku druhé třetiny na 1:1. Po několika záhadných odrazech se jeho “střela“ dostala za záda nešťastného Libora Barty. “To byla taková satisfakce za to, co jsem předtím neproměnil. Bylo to hodně šťastné, jsem trefil hokejku obránce, pak se to ještě odráželo do jeho nohou a šlo to k tyči.“ Při své druhé brance se motal spolu s Radkem Dudou v těsné blízkosti plzeňského brankoviště, nakonec to byla jeho hokejka, od které se dostal puk podruhé za Bartova záda. “Káca vystřelil, já jsem to trošku přizvedl a gólman asi nic neviděl .“ Do vyrovnání svého osobního střeleckého rekordu ze sezóny 1998/99 (26 branek) mu tak chybějí už jen dva zásahy do černého. Byla snad už v případě překonání rekordu vypsána ve slávistické kabině částka, kterou by případně musel Sup do společné kasy vyplatit? “Ještě jsme se o tom nebavili, je to dost daleko. Doufám, že si nechám góly především pro playoff, tam to bude rozhodovat,“ vyslovil přání oblíbenec vršovických tribun.

Plzeň možná v Edenu ztratila hodně důležité body v boji o playoff, k hodnocení její hry se dostal i Radek Duda. “Oni dá se říct, na co šáhli, tak z toho dali gól a to bylo pro nás takové hodně těžké. Dobře jim chytal Libor Barta a ten je tady vlastně držel ve hře.“ Keramici po utkání se Slavií ztrácí na poslední postupové místo do playoff dva body, do konce dlouhodobé soutěže chybí čtyři utkání. Doma je čekají Vítkovice a Pardubice, venku Litvínov a Liberec. O postupových šancí svých bývalých spoluhráčů smýšlí Radek Duda už negativně. “Myslím, že kluci plzeňský už si můžou přemýšlet o dovolené. Já jsem koukal na jejich los a mají ho docela těžký, takže už nevěřím tomu, že by playoff udělali.“ Slavii čeká v neděli zápas na ledě Českých Budějovic, které ještě slávisté v letošní sezóně neporazili. Je docela možné, že si svěřenci Vladimíra Růžičky pojedou na jih Čech otestovat svého čtvrtfinálového soupeře. “Uvidíme, co zvolí trenéři za taktiku, to nejde teď říct po zápase. Na České Budějovice se teprve začneme připravovat od zítra na tréninku,“ nezabýval se ještě nejbližším soupeřem Michal Sup. Do posledních čtyř utkání půjdou slávisté s jasně daným cílem. “Vždycky je nejlepší jít z co nejvyššího místa, takže my bychom chtěli udržet druhé místo a z toho jít do playoff,“ nechal se na závěr slyšet Radek Duda.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více