Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
27. srpna 2015

Srbská posila dorostenců! S červenou hvězdou hrál už v Bělehradě

Ve třinácti letech učinil odvážné rozhodnutí - doma v Bělehradu nechal celou rodinu a odjel hrát hokej do Prahy. Mladý srbský útočník Pavel Vojinovič se stal posilou mladšího dorostu Slavie a pomalu si zvyká na nové prostředí. „Jsem tady zatím na jednu sezonu, ale rád bych určitě zůstal déle. Ve Slavii se mi líbí,“ říká mladý střelec z Balkánu, kde hokej není zrovna v kurzu.

V sešívaném dresu zažil povedený start - v prvním zápase přihrával na gól, ve druhém sám skóroval. Stejně jako na ledě si se svými novými spoluhráči rozumí i v kabině. „V týmu se mi líbí, jsou tady fajn kluci. Bavíme se anglicky a já už se snažím zapojit i česky,“ říká Pavel Vojinovič. Jako důkaz dává k dobru pár slovíček: „Dobrý den, na shledanou, jak se máš?, dobře, výborně,“ jmenuje zřetelnou češtinou.

Cestu do české mládežnické extraligy započal Pavel Vojinovič v ne zrovna hokejové zemi - Srbsku. Hlavní město Bělehrad nabízí i přes převahu fotbalových klubů odpovídající prostředí i pro začínající hokejisty. „Začal jsem hrát hokej v šesti letech. Nejdřív jsem byl v bělehradském klubu HK Taš, potom HK Beostar a hrál jsem i za KHK Crvena zvezda Bělehrad,“ jmenuje Pavel Vojinovič. Právě KHK Crvena zvezda Bělehrad mu díky červené pěticípé hvězdě ve znaku připomíná Slavii.

Sportovní manažer Slavie Luděk Bukač přivedl mladého Srba do Edenu

Po sedmi letech strávených v domovském Bělehradě se Pavel Vojinovič rozhodl zkusit štěstí v tradičně hokejové České republice. „Navštívil jsem letní hokejový kemp Luďka Bukače v Letňanech. Pan Bukač mi potom nabídl, abych se zkusil prosadit ve Slavii,“ vypráví. Trenérovi mladšího dorostu Jiřímu Doležalovi se mladý Srb během přípravy zalíbil, a nabídl mu tak místo v týmu.

Rodiče tedy doma v Bělehradě neváhali a svolili, aby si Pavel plnil v Praze svůj hokejový sen. „Do Prahy jsem se přestěhoval sám. Všichni zůstali v Srbsku, ale ani se mi moc nestýská,“ říká na chodbě v Edenu a odpovídá při tom na pozdrav procházejícímu spoluhráči. Mladý Srb měl štěstí, že se do Prahy před nedávnem přestěhoval jeho strýc, u kterého teď na Praze 2 bydlí.

S rychlou změnou země, jazyka i kultury vyvstávají pro Pavla Vojinoviče i další otázky - kde například bude dále chodit do školy. „Ještě v tom nemám jasno, ale bude to něco blízko Edenu,“ říká bezstarostně. Tak jako ve všem nehledá zbytečné obtíže - hlavní je hrát hokej, a to v co nejlepším týmu. I proto hned dobře zapadl do party mladších dorostenců Slavie. Jeho noví spoluhráči po něm během rozhovoru se zájmem pokukují a následně vytvoří kolečko a na všechno se vyptávají.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více