Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
25. února 2003

Slavia proti Energii - souboj skvělých brankářů

Zatímco Slavia má již druhou pozici téměř jistou, její dnešní soupeř bude mít závěr základní části ještě velmi náročný. Hokejisté týmu HC Energie Karlovy Vary jsou tři kola od historického úspěchu – postupu do playoff. V tabulce jim zatím sice patří až devátá příčka, týmy na 7.-9. místě však mají bodů stejně a desátá Plzeň jen o bod méně. Každý bod je tedy pro tým ze západu Čech hodně důležitý, aby varští nějaké vybojovali i v Edenu, museli by však podat daleko lepší výkon než v prvním vzájemném duelu v Praze. Karlovy Vary před více než měsícem prohrály na Slavii 0:2 a Málka tehdy prakticky neohrozily. Na západě Čech se radovali jednou oba soupeři, celková bilance v extralize je naprosto vyrovnaná – slávisté mají jen lepší skóre. Ozdobou utkání by měli být oba brankáři - podle statistik nejlepší (Málek) a třetí nejlepší (Franěk).

Náš soupeř
Klub založen: 1932
Trenéři: Marek Sýkora a Jan Votruba
Největší úspěchy: 10. místo v sezoně 2001/02
Posledních pět let: 13.> 11.> 11.> 14.> 10.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Petr Franěk, Martin Hlavačka, Ladislav Svoboda


Zápasy Energie

V Karlových Varech ještě během jejich pětiletého působení v extralize diváci nikdy na play-off nešli. V minulé sezóně dosáhli Západočeši na své zatím nejlepší umístění, kterým bylo 10. místo. Letos je tým bez velkých hvězd překvapením extraligy, od října se drží v lepším středu tabulky na místech zaručujících postup do play-off. Z postupové osmičky vypadla Energie až v neděli po nešťastném zápase s Litvínovem. Domácí vedli ve třetí třetině 3:2, v závěru se ale u Fraňka házela bully, bývalý hráč Varů i Slavie Steiner z ní našel hůl ex-slávisty Proroka a ten dvě vteřiny před sirénou srovnal na 3:3. V prodloužení alespoň domácí získali prémiový bod. Tři asistence si připsal bývalý kapitán Slavie Jan Alinč, který do Varů přišel v lednu z Litvínova.

Ještě před utkáním s Litvínovem nezvládly Karlovy Vary duely s dalšími “bojovníky“ o playoff – v zápodočeském derby prohrály doma s Plzní 1:3 a v televizním utkání dostaly za vyučenou na ledě Českých Budějovic (2:5). V závěru mají Vary dost těžký los - dvakrát jedou do Prahy a doma hostí Vsetín, bojující také o playoff.

Sýkora spoléhá na Fraňka

Největší podíl na úspěšném tažení Energie má stratég na střídačce Marek Sýkora a možná nejužitečnější hráč celé extraligy Petr Franěk. O tom, jak moc je ex-litvínovský Franěk důležitý pro svoje mužstvo, svědčí pohled do brankářských statistik. Přestože je co do průměru branek na zápas až sedmý, v úspěšnosti zákroků je třetí za Málkem a Břízou. Důvod tohoto nepoměru? Propustná karlovarská obrana. Žádný brankář v extralize nečelil tolika střelám, jako Franěk -průměr střel na zápas vychází na 41. Pro srovnání - u Málka je to 29, u Břízy 33. Z pozice dvojky mu kryje záda zkušený Rudolf Pejchar, který strávil pár sezón i ve slávistickém dresu.

Dalším důležitým mužem v karlovarské sestavě je obránce Martin Hlavačka, druhý nejproduktivnější hráč týmu a nejtvrdší střelec extraligy. S ním tvoří první obranný pár spíše defenzivně zaměřený obránce Lukáš Krajíček a oba se tak dobře doplňují. Nejzkušenějším bekem je jeden z ex-kladenských hokejistů v týmu Michal Mádl, cizineckou legii tvoří Slovák Marek Topoli a Estonec Dmitrij Rodin.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Ladislav Svoboda, kterému se daří především ve spolupráci s dalším ex-kladeňákem Václavem Skuhravým. Zajímavostí je, že v pořadí nejlepších střelců týmu jsou nejvýše tři pravá křídla – Svoboda (19 branek), David Balázs (15) a Slovák Martin Opatovský (11). Před playoff se Karlovy Vary posílily na pozici středního útočníka – z Finska se do extraligy vrátil zlínský odchovanec Petr Vala a ze Sparty přišel Jan Alinč. Bývalý kapitán Slavie hrál ve Varech i vloni (po známém trejdu kapitánů putoval ze Slavie na západ Čech výměnou za Steinera). Před letošní sezónou se vrátil do Litvínova, tam se mu ale nedařilo a byl vyměněn za Richarda Žemličku do Sparty. Trenér Alois Hadamczik však o něj neprojevil zájem a Sparta ho pustila do Karlových Varů. Z Havířova ještě zápodočeský klub získal střelce Lukáše Bednaříka, který ve Varech také už v minulosti působil. Obrovským talentem je Vojtěch Polák, nejmladší reprezentant v historii. Nejdéle ze současného kádru hraje ve Varech ostřílený centr Jaromír Kverka.

Historická bilance v extralize
Slavia - Karlovy Vary    23 - 9 5 9 - 73:60 
Postavení v tabulce
2. Slavia    49 - 26 5 7 2 9  -  142:81   94
7. K. Vary   49 - 19 4 2 3 21 -  127:135  70 
Co mají oba týmy společného
Z týmu Karlových Varů mají zkušenosti ze slávistického dresu Rudolf Pejchar, Ladislav Svoboda a Robin Bacul. Před playoff posílil Energii bývalý kapitán Slavie Jan Alinč. Naopak na západě Čech dříve působil David Hruška.
Poslední zápasy
Pardubice - Slavia 3:1
Slavia - Havířov 4:2
Třinec - Slavia 6:0
Sparta - Slavia 4:2
Slavia - Plzeň 3:2
Č. Budějovice - Slavia 1:2p
K. Vary - Liberec 1:2p
Zlín - K. Vary 6:4
K. Vary - Plzeň 1:3
Havířov - K. Vary 1:4
Č. Budějovice - K. Vary 5:2
K. Vary - Litvínov 4:3p
Sestavy v minulém kole
Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, Graňák, Posmyk, Kolařík - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Duda, J. Beránek, Sup - Kukla, Krátoška, Antoš - Šaffer, Z. Novák, Tomica - Fadrný Franěk - Hlavačka, Krajíček, Bauer, Němeček, Topoli, Mádl - V. Polák (35. Opatovský), Alinč, Košťál - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický (17. Kraus) - Balázs, Pavliš (31. Kverka), Bednařík
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 49 - 25+13 - 38
2. Radek Duda 42 - 15+22 - 37
3. Josef Beránek 44 - 10+20 - 30
1. Ladislav Svoboda 47 - 19+18 - 37
2. Martin Hlavačka 49 - 7+23 - 30
3. David Balázs 42 - 15+12 - 27
Brankáři
Roman Málek 48 - 1.57 - 94,95
Lukáš Hronek 6 - 2.83 - 91,38
Petr Franěk 43 - 2.49 - 93,96
Rudolf Pejchar 2 - 1.97 - 95,35
Autor Miroslav Votava, Radek Vokál
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více