Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. března 2003

Zatím nejlepší sezóna Slavie v extralize

Slavia vstupovala do letošního ročníku Český Telecom Extraligy s velkými ambicemi. Po slabším rozjezdu a bombastické výměně, kdy se do Edenu za Ujčíka stěhovali Duda s Krátoškou, svou roli jednoho z největších favoritů soutěže splnila. S velkým předstihem si zajistila postup do playoff a nakonec vybojovala konečné 2. místo, což je nejlepší umístění po základní části v historii klubu. Generální manažer a kouč Slavie Vladimír Růžička před sezónou vyřkl cíl: být v Praze první a skončit tak před odvěkým rivalem Spartou. Zatím se to jeho svěřencům daří, ale o tom, jestli se bude sezóna hodnotit jako úspěšná, rozhodne až playoff.

Slavia Praha skončila po dlouhodobé soutěži extraligy na 2. místě se ziskem 96 bodů. Z celkového počtu 52 kol vyhrála šestadvacet utkání v normální hrací době a šestkrát zvítězila v prodloužení (nejvíce ze všech mužstev extraligy). Připsala si sedm remíz, dvakrát poznala přemožitele v prodloužení (vždy České Budějovice) a poražena po šedesáti minutách odešla jedenáctkrát (nejméně s Pardubicemi). Slabšími výkony v závěru se Slavia připravila o možnost překonání hranice sta bodů (od sezóny 2000/01 se to postupně povedlo jen třem týmům a vždy lídrům v konečné tabulce – Vsetín, Sparta a letos Pardubice). Slávisté se můžou pyšnit jasně nejlepší obranou v lize – jen 93 obdržených branek je výbornou vizitkou týmu. V útoku už to bylo o něco slabší – 150 gólů stačilo na šesté místo. Slavia patřila k nejlepším celkům doma i venku. V Edenu vyhrály jen tři týmy – České Budějovice 2x (jednou v prodloužení), Liberec a Litvínov. Celkem doma slávisté získali 54 bodů, úspěšnější byly Pardubice, Třinec a Sparta. Venku patřila Slavia k tomu absolutně nejlepšímu, její bodová kořist z kluzišť soupeřů má hodnotu 42 bodů. Stejně na tom byl lídr extraligy z Pardubic.

Před sezónou

V předešlých dvou sezónách Slavii chyběl vždy poslední krok, aby se probojovala do finále. Dvakrát vypadla v semifinále s pozdějším mistrem – nejdříve se Vsetínem a loni se Spartou. Bylo jasné, že i letos bude mít vršovický klub vysoké ambice. K jejím naplnění měly přispět dvě zvučné posily – nejlepší kanonýr extraligy loňské sezóny David Hruška a zkušený obránce a nyní i kapitán reprezentace František Kučera. Dlouholetý bek Sparty se postaral svým přestupem do Edenu o největší přestupovou bombu léta. Z Ameriky se navíc vrátil spolehlivý bek Pavel Kolařík, který si vyzkoušel NHL v dresu Boston Bruins. Dalšími navrátilci byli odchovanci Slavie Jan Horáček a Jakub Klepiš, ze Zlína přišel Marek Posmyk. V kolonce odchodů figurovala řada známých jmen včetně reprezentantů Daniela Brandy, Viktora Hübla či Radka Matějovského; největší opory jako Málek, Kadlec, Beránek však zůstaly. Před začátkem sezóny vyhlásila Slavia za cíl postup do semifinále, vedení pak mluvilo ještě o vyšších příčkách. Další úkol postavil před své svěřence kouč a generální manažer v jedné osobě Vladimír Růžička: skončit v tabulce před městským rivalem, Spartou.

1. čtvrtina

Výborně vstoupila Slavia do soutěže, v 1. kole zvítězila na ledě úřadujícího vicemistra z Vítkovic 5:2, když se o čtyři branky postarala nově složená první řada Hruška – Beránek – Antoš. V domácí premiéře však připravila SLA svým fanouškům zklamání, když asistovala prvnímu vítězství v extralize nováčkovi z Liberce. Po remíze ve Znojmě si hravě poradila před televizními obrazovkami se Zlínem, v derby na Spartě překvapil trenér Růžička svým tahem s Lukášem Hronkem v brance, který vyšel a Hronek vychytal týmu bod za remízu 1:1. Poté SLA na ledě prohrála doma s Pardubicemi, zápas byl však později kontumován ve prospěch Slavie kvůli dopinkovému nálezu obránce Vyhlídala (PCE byly odebrány tři body, ale SLA je nezískala). Menší krize nastala mezi 9.-11. kolem, kdy SLA získala jen jeden bod za domácí prohru v prodloužení s Č. Budějovicemi. První čtvrtinu poté zakončila těsným vítězstvím v Litvínově a remízou se Vsetínem. Po 13 kolech měla SLA na svém kontě devatenáct bodů a patřila jí “až” osmá příčka.

Bilance: 13 – 6 0 3 1 3 – 34:21 19 bodů

2. čtvrtina

Už od začátku soutěže se projevovala stará slávistická bolest – špatná koncovka. Po bezbrankové remíze doma s Vítkovicemi se rozhodlo vedení SLA jednat. Den po utkání došlo k překvapivé a hlavně bombastické výměně s Plzní. Na západ Čech putoval kanonýr a oblíbenec fanoušků Viktor Ujčík, opačným směrem další reprezentant Radek Duda a Aleš Krátoška. Fanoušci Slavie dokonce v prvním domácím utkání po trejdu (Znojmo 5:3) vystoupili s tzv. jedenáctkovým (symbolická 11 = číslo dresu Ujčíka) protestem. Odchod Dudy z Plzně zase provázely jeho rozepře především s kapitánem keramiků Řezníčkem. Hned ve své premiéře v Liberci přispěly obě nové posily k debaklu Bílých Tygrů 0:9 – Duda (2+2), Krátoška (0+1). Trenér Růžička vytvořil první elitní řadu Duda – Beránek – Sup a tento tah se ukázal jako velice dobrý. Z reprezentace osvědčená spolupráce Duda – Beránek zafungovala i ve Slavii, na levém křídle se rozstřílel Michal Sup (ten se dočkal své první branky sezóny právě až v Liberci). S výměnou SLA nastartovala sérii třinácti utkání bez porážky v normální hrací době (mezi 12.-25. kolem). Za zmínku stojí především vítězství v derby doma v Edenu 3:2 (premiérově se v dresu SLA trefil Krátoška) a pak výhry po delší době na kluzištích soupeřů, kde se Slavii tradičně moc nedaří – 5:3 v Třinci, 3:1 v Plzni a 5:1 v Karlových Varech. Slavii ani moc nevadila série čtyř utkání za sebou venku, kdy si kvůli summitu NATO vyměnila pořadatelství s Plzní a s K. Vary. Jen ve 23. kole SLA prohrála v prodloužení v Českých Budějovicích. Pak po více než měsíci prohrála SLA v normální hrací době v dohrávce 19. kola v Pardubicích (0:1). Polovinu základní části zakončili slávisté, už pevně usazení v první čtyřce, remízou ve Vsetíně.

Bilance: 13 – 7 1 3 1 1 – 42:19 27 bodů

3. čtvrtina

Nejlepší úsek Slavie v základní části. Ze třinácti utkání prohrála jen doma s Českými Budějovicemi a poté v dohrávaném derby na Spartě. To zůstalo 10. prosince nedohráno kvůli vhozené dýmovnici ze sektoru sparťanských “fanoušků“ (za stavu 2:2), verdikt ředitele extraligy Stanislava Šulce nejprve zněl – kontumace 5:0 ve prospěch Slavie. Zasedání APK ho však změnil a utkání se opakovalo 18. února. Ani to se však neobešlo bez další aféry, tentokrát zaúřadoval anonym s telefonickou hrozbou o uložení bomby v T-Mobile Aréně a postaral se tak v 52. minutě o více než hodinovou přestávku. Sparta nakonec dotáhla derby do vítězného konce (poprvé v sezóně), poprvé také oblékl dres Sparty v utkání proti Slavii Viktor Ujčík (do Sparty vyměněn z Plzně za Brandu). Ještě před utkáním 26. kola ve Vsetíně vyměnila SLA do Českých Budějovic Josefa Štrauba a Petra Míku, za které získala útočníka Petra Sailera. Ten se v prvním utkání v domácím prostředí blýskl vítěznou brankou v prodloužení do sítě Liberce (1:0p). I podruhé SLA vyhrála ve Vítkovicích (4:3), tři body si odvezla i ze Znojma (4:1). Před vánoční pauzou v jednom z nejlepších utkání v Edenu porazila lídra tabulky Pardubice, když ve třetí třetině otočila skóre senzačně z 1:3 na 5:3. Mezi 33.-35. kolem vychytal Roman Málek tři nuly za sebou – venku Havířov 3:0, doma Třinec 4:0 a Plzeň 5:0. V utkání s Třincem vytvořil Málek nový rekord v počtu vychytaných nul za sezónu – byla v pořadí devátá! (předtím drželi rekord 8 shu-toutů Čechmánek, Salfický a Prusek). V dalším duelu s Č. Budějovicemi měl Málek na dosah další rekord – nejdelší sérii neprůstřelnosti. Nakonec se dostal přes 200 minut, bývalého brankáře Třince Martina Vojtka však z historických záznamů nevymazal. SLA doma s Jihočechy prohrála 3:4 a skončila tak její devítizápasová šňůra neporazitelnosti. Na domácím ledě prohrála po dlouhých třech měsících a i poslední prohru měly na svědomí Č. Budějovice. Třetí čtvrtinu SLA zakončila domácími vítězství nad K. Vary (2:0) a Vsetínem (4:1), dva body získala v Litvínově.

Bilance: 13 – 9 2 0 0 2 – 44:19 31 bodů

4. čtvrtina

Nejdiskutovatelnějším zápasem poslední čtvrtiny bylo utkání Slavie v Liberci a nebylo to kvůli výsledku (SLA vyhrála 5:3). Po bitce na ledě putovali do sprch po trestu 5+TDKU domácí obránce Čakajík a Duda. Následná tzv. kabinová aféra pak několik dní plnila novinové články a televizní zprávy. Duda měl navštívit libereckou kabinu a tam udeřit do Čakajíka do obličeje. Duda se nařčení bránil, záznam průmyslové kamery ho však z návštěvy LIB kabiny usvědčil. Údajné napadení mu však prokázáno být nemohlo (jak to bylo, ví jen sami dva aktéři aféry) a tak dostal trest jen za následnou lež. Klubové vedení Slavie mu udělilo trest na dvě utkání, což disciplinární komise později potvrdila. Jelikož se v utkání v Liberci jednalo o druhý Dudův vysoký trest, přišel celkem o čtyři zápasy. Dalším postihem byla ne-nominace na Švédské hokejové hry a finanční pokuta. SLA už měla zajištěný postup do playoff s velkým předstihem, v závěru bojovala jen už o udržení druhé příčky. Chvíli se dokonce zdálo, že by možná mohla atakovat první Pardubice. Výkony SLA už ale moc slavné nebyly, třikrát v řadě prohrála venku – 1:2 ve Zlíně, 1:3 v Pardubicích a 0:6 v Třinci. Nejlepší zápas sehrála Slavia v derby se Spartou, když v Edenu zvítězila 3:1 (dva góly Sup). Fanoušky Slavie mohl potěšit fakt, že v celkové bilanci sezóny byla v derby úspěšnější Slavia (2 výhry, remíza, prohra) a patří jí tak titul nekorunovaného krále Prahy po základní části. Po vítězství nad Plzní (3:2 – rozhodující branka Duda) přišly dvě úspěšná prodloužení – v Č. Budějovicích (2:1p) a doma s K. Vary (2:1p). Po 50. kole získala Slavia jistotu druhého místa, závěrečná dvě utkání jí už vůbec nevyšla – doma s Litvínovem (2:5) a ve Vsetíně (4:6). Na Lapači se SLA představila bez řady opor a s velkým počtem juniorů. V závěru základní části chyběl mužstvu dlouhodobě zraněný Hruška (naposledy hrál v 38. kole) a Kučera (kvůli operace vynechal posledních osm zápasů).

Bilance: 13 – 4 3 1 0 5 – 30:34 19 bodů

STATISTIKY

Celkem:        52 – 26 6 7 2 11 - 150:93 96 (2.)
Bilance doma:  26 – 15 4 3 1 3  –  77:36 54 (4.)
Bilance venku: 26 – 11 2 4 1 8  –  73:57 42 (2.) 

Nejvyšší vítězství doma: 5:0 (8. kolo Třinec, 35. kolo Plzeň)
Nejvyšší porážka doma: 2:5 (51. kolo Litvínov)
Nejvyšší vítězství venku: 9:0 (15. kolo Liberec)
Nejvyšší porážka venku: 0:6 (47. kolo Třinec)
Utkání bez obdržené branky: 11 (doma 2x Třinec, Zlín, Liberec, Vítkovice, Litvínov, Plzeň, K. Vary: venku Zlín, Liberec, Havířov)
Utkání bez vstřelené branky: 5 (doma Vítkovice a Č. Budějovice; venku Pardubice, Třinec, Zlín)
Bezbrankové remízy: 2 (doma Vítkovice, venku Zlín)


Nejproduktivnější hráči:
39 – Michal Sup, 31 – Josef Beránek, 27 – Radek Duda, 26 – David Hruška, Milan Antoš
Nejlepší střelci:
25 – Michal Sup, 13 – David Hruška, 12 – Radek Duda, 11 – Milan Antoš, 10 – Josef Beránek
Nejlepší nahrávači:
21 – Josef Beránek, 19 – Petr Kadlec, 15 – Radek Duda, Aleš Krátoška, Milan Antoš
Nejproduktivnější obránci:
23 – Petr Kadlec, 19 – František Kučera, 17 – Jan Hejda
Nejvíce vítězných branek:
9 – Michal Sup, 4 – David Hruška, 3 – Petr Sailer
Góly v oslabení:
2 – Aleš Krátoška, Petr Sailer, 1 – Michal Sup, Milan Antoš
Góly v prodloužení:
2 – Petr Sailer, Petr Kadlec, 1 – Michal Sup, Aleš Krátoška

Ve statistikách gólů a nahrávek započítány jen utkání hráčů v dresu SLA!

Nejvíce zápasů:
52 – Jan Hejda, Pavel Kolařík, 51 – Milan Antoš, 50 – Aleš Krátoška, Roman Málek
Hodnocení +/- účasti na ledě:
23 – Petr Kadlec, 18 – Jan Hejda, 17 – Michal Sup
Nejtrestanější hráči:
152 minut – Radek Duda, 68 – Aleš Krátoška, 54 – Milan Antoš, 46 – Petr Kadlec

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více