Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
22. ledna 2016

Slávisté se připravují na druhý retro zápas

Dvojici retro zápasů odehrají sešívaní v letošní sezoně proti Českým Budějovicím. První se uskutečnil 5. prosince na ledě Motoru, druhý se bude hrát v Edenu v sobotu 23. ledna od 15 hodin. Slavia slaví 115. výročí od založení klubu, do retro zápasu nastoupí v dresech, v nichž si před 80 lety zajistila účast v nejvyšší soutěži.

Sešívaní se představí v červenobílé variantě s klasickou hvězdou, AC Stadion ve 30. letech minulého století hrál v tmavě modrých dresech s červeným "S" na prsou. Obě mužstva vzdají hold těm, kteří vybojovali ligu v romantických dobách hokeje před 80 lety.

Dlouho předlouho trvalo, než se čeští fandové hokeje dočkali pravidelné ligové soutěže. Přestože Mistrovství zemí Koruny české v hokeji se turnajově hrálo poprvé už v roce 1909, a pak se v různých obměnách dočkali Češi hokejového mistra celkem jedenáctkrát (5x vyhrála Slavia Praha, 6x LTC Praha), na soutěž, kde se střetly nejlepší týmy každý s každým, se čekalo ještě dalších 28 let! Až v ročníku 1936-37 se poprvé hrála Státní liga o 8 účastnících. Těmi byli: LTC Praha, AC Sparta Praha, HC Tatry, SSK Vítkovice, Troppauer EV Opava, BK Mladá Boleslav a také AC Stadion České Budějovice a SK Slavia Praha. A jak se postup posledních jmenovaných týmů, které se o návrat do nejvyšší soutěže perou i v letošní sezoně, rodil?

Slavii "vykopnul" do ligy Plzák

V pražské župě byla situace trochu jiná, než ve zbytku Československa. Praha jediná měla k dispozici stadion s umělou ledovou plochou a na výkonnosti pražských týmů to bylo samozřejmě znát. O výhře LTC nebylo vůbec pochyb, druhé místo vybojovala Sparta. O třetí pozici, poslední zajišťující postup do ligy, se strhla přímá bitva. Slavii v pozápase reprezentačního duelu vyzvalo ČASK Praha a po dvou třetinách to na postup sešívaných nevypadalo - prohrávali 0:1. Vyrovnávací gól prostějovské akvizice Aloise "Lolka" Cetkovského už sám o sobě znamenal třetí místo, ještě ho ale pojistil Jan Plzák, který údajně kopnutím zařídil výhru 2:1 a ligovou definitivu Slavie. Sestava, která ligu vybojovala, byla následující: Erich Tylínek (později během války jako poloviční Němec kontroverzní postava v brance Sparty a ještě později slavný fotograf) - Jan Gardavský (další prostějovská posila), Jan Košek (po sezoně do Sparty i reprezentace) - Straka (následně první ligový střelec Slavie), Alois Cetkovský (brzy z něj bude hráč LTC a reprezentant), Jan Plzák (ligu si zahrál následně i za Mladou Boleslav, Tatry či Spartu) - Bedřich Hošek (po sezoně do Vítkovic), Václav Frýzek (následně odešel do ČLTK), Taraba.

Slavia, která měla v té době finanční potíže kvůli angažmá drahých Kanaďanů v předchozích letech, si tak ligu přes nesnáze dokázala vybojovat. Bohužel pro ni ne na dlouho, na základě ne úplně sportovních machinací o ni přišla hned po roce, když skončila v lize i kvůli jedné kontumaci právě s Českými Budějovicemi předposlední. A neuspěla ani v dodatečném a dopředu neplánovaném duelu o udržení s Mladou Boleslaví, za kterou nastoupili i hráči, kteří právě Slavii po jediné ligové sezoně opustili. I takové příběhy byly tehdy možné.

Budějovice vybojovaly na rybníku u Písku

Českobudějovický Stadion byl jedním z nejlepších mimopražských celků v Čechách, dvakrát v předchozích letech to Českobudějovičtí dotáhli až do finále mistrovství Čech proti slavnému LTC Praha. Jenže jižní Čechy oplývaly hned několika velmi dobrými celky a navíc do Jihozápadní divize, odkud si ligu zajistil jen vítěz, patřily i dva celky ze západu Čech - ČLTC Plzeň a HC Sedlec a také středočeská Příbram. Boje pro Stadion začaly den po Vánocích roku 1935, kdy Stadion doma jen remizoval s Plzní 4:4. Když o den později na Štěpána doma dokonce prohrál 0:1 s Táborem, vypadalo to s ambicemi na postup hodně bledě.

Jenže po Novém roce se Stadion rozjel jako dobře namazaný motor. Soupeře kosil vysokými výhrami 5:1, 7:4, 5:1, 5:0, 3:0, 7:0. Jedinou další remízu 3:3 si České Budějovice připsaly opět s Plzeňany. Rozhodnout mělo poslední kolo: 23. února 1936 se na Dobešickém rybníku u Písku (v místech, kde je dnes průmyslová zóna) střetnul AC Stadion s SK Písek. Byl to velký boj velkých emocí, České Budějovice si daly vlastní gól, ale duel nakonec vyhrály 2:1 po trefách Antonína Háry (nikoli Páry, jak je níže ve výstřižku Lidových novin) a Václava Špatného. V tisku si Písečtí stěžovali, že rozhodující gól padnul z ofsajdu, ale rozhodčí Winkler ho uznal a historie na to dávno zapomněla.

České Budějovice se tak pro následující sezonu staly příslušníkem české hokejové elity, což platilo po většinu klubové historie. S bilancí 7 výher, 2 remíz, 1 prohry a se skórem 41:15 se o to v Jihozápadní divizi postarali tito hráči: Karel Dědič - Bohumil Neumann, Josef Ryneš (kapitán a ve 35 letech výrazně nejstarší hráč mužstva), Karol Vališ (první Slovák v historii klubu), Josef Zasadil - Václav Špatný, Antonín Hára, Vítězslav Aibl, Bohumil Cvach, Narcis Kotous, František Mizera (bylo mu tehdy 16 let!), Josef Piloušek a Leopold Vávra.

Autor Klub, Tomáš Kučera
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více