Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.3.2003

Málek inkasoval jen jednou, přesto Slavia prohrála

SF1, sobota 22.3.2003, Slavia - Sparta
Slavia
0:2
0:0, 0:0, 0:2
Sparta

Branky a nahrávky: 43. Havelka (Šimíček, Ujčík), 60. Leška (Nedvěd). Rozhodčí: Homola, Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 4603. Stav série: 0:1.

Sestavy

Slavia

Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, F. Kučera, Posmyk, Kolařík - Duda, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška, Fadrný, Tomica - Šaffer.

Sparta

Bříza - Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jiruš, Nedoma, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav (28. - 32. Kubinčák) - Ujčík, Šimíček, Havelka.

Do ostře sledované semifinálové série vstoupili lépe Holešovičtí. Sparta měla první dvě třetiny více ze hry a Roman Málek tak musel několikrát ukazovat svoje kvality. Slavia se do vyložených šancí nedostala. Jak prorokoval Radek Duda před začátkem série, zápas rozhodlo štěstí - vítěznou branku si připsal při přesilovce Petr Havelka, od jehož brusle se odrazilo Šimíčkovo nahození do sítě. Ve třetí třetině Slavia přitlačila, ale hosté byli v obraně bezchybní. V závěru už jen pečetil do prázdné klece Petr Leška.

Slavia Praha poprvé střídala už po šesti sekundách. První sešívaný útok se vrátil na led po 52 vteřinách, aby se sešel se třetím sparťanským... Tato událost předznamenala taktické manévry, které budou jistě provázet celou sérii. Slavia nastoupila se čtyřmi útoky, Sparta hrála pouze na tři formace.

V první třetině měla o něco více ze hry Sparta. Už ve 2. minutě skvěle uvolnil Viktor Ujčík Petra Havelku, ale Michal Sup v poslední chvíli nasměroval jeho pokus mimo branku. Následně inkasoval Aleš Krátoška trest na čtyři minuty za hru vysokou holí, do faulující pozice ho ovšem do značné míry poslal zákrok sparťanského beka. Dlouho však Slavia v oslabení nehrála. Duda si vykoledoval na Srdínkovi oplácení a hrálo se ve čtyřech. V 10. minutě uvolnil Jan Tomajko Ondřeje Kratěnu, ten zkoušel těsně před Málkem zvednout puk, ale lapačka slávistického mága byla famózní. Kadlec s Hejdou měli své hráče pokryté, u Kratěny trochu chyběl Michal Sup...

Ve 14. minutě si po přihrávce Šimíčka nabruslil před Málka Ujčík, ale puk mu sklouzl. Sparta byla v této fázi zápasu lepší, během první třetiny donutila Břízu k ostrému zákroku jediná střela od útočníka (Beránek), jinak několikrát pálili pouze obránci. Před odkrytou branku si najel Paroulek, ale než stihl dostat přihrávku, včas ho pokryli slávističtí obránci. Pak pohladil na duši domácí fandy Radek Duda, jenž výstavně obešel Jiruše, který se mu pokoušel neúspěšně dát bodyček, dostal se za branku, před kterou mu najel zcela volný Sup, v tu chvíli však už Duda neměl puk ve své moci. V 17. minutě hezky pálil Jan Hejda, ale střela mířila těsně vedle.

První obrovskou šanci Slavie si vypracoval útok mladých pušek až na začátku druhé třetiny. Před Břízou se s pukem objevil Milan Kopecký, ovšem zamířil nad. O tři minuty později odstoupil po souboji s Milanem Antošem Radek Bělohlav. Místo něj se poprvé do play-off zapojil nedávný reprezentant Vojtěch Kubinčák, ovšem Bělohlav se po ošetření ještě do utkání vrátil. Krátce na to chyboval Beránek, jeho přihrávku vystihl Viktor Ujčík, který ujížděl sám na Málka, ale v poslední chvíli ho stihl zablokovat vracející se Hejda. Když se zápas přehoupl do druhé poloviny, byl vyloučen Kolařík a Sparta si vypracovala několik šancí. Leška zpoza branky našel Kratěnu, ale Málek skvěle zachránil. Následně střílel Valdemar Jiruš, puk se odrazil od Kučerovy brusle těsně vedle. Málek nic neviděl a střelu by nechytil...

Ve 43. minutě byl vyloučen Marek Posmyk za držení Ujčíka a Sparta svou přesilovku dokázala využít. Roman Šimíček přihrával před branku a od brusle Petra Havelky se odrazil puk do sítě. Ani Kučera ani Kolařík nedokázali přihrávku sparťanského centra zblokovat. O dvě minuty později si hned po buly připravil střeleckou pozici Aleš Krátoška, ale jeho pokus skončil nad. O minutu později Jan Novák neuhlídal Lešku, ale jeho pokus nakonec stihl hokejkou zblokovat. Následně šli tři sparťané na jednoho obránce, Ujčík řešil situaci střelou, ale Málkův semafor mu ukázal červenou. O chvíli později střílel Jan Tomajko a Ondřej Kratěna dorážel nad. V brance asi bylo trochu místa, ale stav zůstal nezměněn.

Největší šance Slavie na vyrovnání přišla v 50. minutě. To se hrálo na obou stranách ve čtyřech a Slavia svého soupeře jasně přehrávala. Petr Sailer přihrál na modrou čáru nejzkušenějšímu beku domácích Františku Kučerovi a ten rozezvučel levou tyč Břízovy branky. Petr Bříza vůbec nic neviděl kvůli clonícímu obránci Jaroslavu Nedvědovi... Pak byl ještě vyloučen Viktor Ujčík za nedovolené bránění, navíc se zdálo, že Sparta hrála v šesti, což ovšem rozhodčí nepotrestali. Slavia však přesilovku nevyužila a krátce po Ujčíkově návratu rozhodčí poslali navíc na trestnou lavici Radka Dudu za čistý zákrok na Petra Lešku. Slavia ještě zkusila power-play. Půl minuty před koncem si najel před branku Jan Hejda, který ovšem minul přihrávku, puk se dostal do středního pásma a Slavia se už do další šance nedostala. Naopak osm vteřin před sirénou pečetil výsledek utkání do opuštěné klece Petr Leška, který hrál svůj 297. extraligový zápas bez přerušení... Sparta se ujala vedení 1:0 v sérii.

Podrobné statistiky

Statistiky zpracoval: Adam Vandrovec
Střely na branku *)
Slavia Sparta
Hejda3
Kadlec0
Kučera1
Novák2
Kolařík2
Posmyk4
Graňák0
Sup0
Beránek1
Duda4
Antoš1
Krátoška0
Sailer2
Tomica0
Fadrny1
Hruška0
Dlouhý1
Kopecký1
Jaroš1
Šaffer1
celkem25
Nedvěd4
Srdínko4
Ptáček1
Jiruš2
Nedoma1
Hanzlík0
Malinský0
Kratěna4
Broš3
Tomajko2
Paroulek0
Leška5
Bělohlav1
Ujčík2
Šimíček0
Havelka4
Zelenka0
Martinec0
Špaňhel0
Kubinčák0
celkem35
*) Střely mířící na bránu,
nikoliv střelecké pokusy
Tříděno dle formací.
Statistika vhazování
Slavia Sparta
Beránek12:9
Kopecký9:6
Krátoška13:6
Antoš5:6
Jaroš2:1
Fadrný2:3
Tomica1:2
Sup1:0
celkem45:33
úspěšnost58%
Broš14:16
Leška9:14
Šimíček10:14
Bělohlav0:1
celkem33:45
úspěšnost42%
Brankáři
Slavia Sparta
Málek97.1%
zásahy33
góly1
Bříza100%
zásahy25
góly0
Nejlepší hráči
Slavia Sparta
MÁLEK
Duda
Krátoška
ŠIMÍČEK
Ujčík
Nedvěd
Ohlasy trenérů
Kamil Konečný (Sparta): Z naší strany to bylo vydařené utkání, hodnotí se mi příjemně. Hráčům mohu jen poděkovat. Začali jsme na tři pětky a plánovali jsme, že zapojíme během utkání i čtvrtou. Nakonec se ale utkání pro nás vyvíjelo dobře, hráči navíc měli hodně sil, takže jsme dohráli se třemi formacemi. Jak budeme hrát zítra, to se rozhodneme až na ranním rozbruslení.

Jiří Kalous (Slavia): Je to škoda, že nám první zápas nevyšel. Nic to ale zatím neřeší, hraje se na čtyři vítězství. Dnes jsme byli v prvních dvou třetinách málo aktivní, nehráli jsme moc ofenzivně a to asi rozhodlo. Vycházeli jsme ze zabezpečené obrany, bohužel jsme pak v oslabení dostali smolný gól. Ve třetí třetině se naše hra zlepšila, tlačili jsme se dopředu, ale vyrovnat se nám už nepodařilo.

Autor David Schlegel, Radek Vokál
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více