Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. prosince 2015

Kapitán dvacítky Mašín: Bez Slavie by ze mě nic nebylo

Tým českých juniorů na mistrovství světa ve Finsku vede bývalý slávista Dominik Mašín. Devatenáctiletý bek prošel v sešívaném dresu mládežnické kategorie a před dvěma lety pak zamířil do zámořské OHL. Talentovaného obránce jsme v Helsinkách vyzpovídali po dvou odehraných zápasech ostře sledovaného šampionátu.

Dominik Mašín (*1. 2. 1996)

  • S hokejem začínal v Kolíně, pak šel do Slavie
  • Momentálně hraje v OHL za Peterborough Petes
  • Kapitán stříbrné U18 na MS 2014
  • V draftu NHL si ho vybrala Tampa Bay Lightning

Jak hodnotíte dosavadní průběh mistrovství světa?
Vstup do turnaje byl z naší strany povedený. Získali jsme proti Rusům sice jenom bod, ovšem předvedli jsme kvalitní výkon. Bylo pak na co navázat. Navíc atmosféra v hale se nám všem moc líbila.

Po dvou zápasech máte čtyři body - na nájezdy jste prohráli s Rusy a pak porazili Slováky. Co zlepšit do zbytku turnaje?
Musíme dát více gólů z přesilovek, protože ty jsou na takových turnajích rozhodující. Na druhou stranu nedostáváme moc gólů. Na dobré defenzivě musíme stavět dál, protože to je základ.

Tým vedete jako kapitán. Jak vám sedí tahle pozice?
Jako kapitán to zatím zvládám. Snažím se kluky povzbuzovat, i když to není občas ani potřeba, protože tým hecuje hodně hráčů. Všechno nám tady jako týmu šlape, známe se dlouho a není tak mezi námi žádný problém.

Navíc se k vašemu týmu připojil David Pastrňák, se kterým bydlíte na pokoji. Jste kamarádi?
S Davidem je to super, známe se z různých reprezentačních akcí. On je srandovní kluk, koukáme spolu dost na filmy. David nám taky vypráví příběhy z NHL, ale na nic si nehraje. Pořád mezi nás zapadá a je to stejný kluk jako my.

Vy jste odešel ze Slavie do zámoří před dvěma lety. Jak velká to byla změna?
V zámoří je menší hřiště, takže hraju více silově a na všechno mám méně času. Puky tudíž musí od hole mnohem rychleji. Už jsem si na to ale snad zvykl. Všichni kluci jsou tam mladí, takže každý létá po ledě jako o život. Kvalita ligy je výborná, takže jsem zatím spokojený.

Dominik Mašín ještě jako dorostenec Slavie

Je v týmu mladých hráčů znát konkurence?
U nás v týmu jsou všichni kamarádi a držíme spolu. Co jsem ale slyšel, tak v jiných klubech to tak nebývá tak přátelské jako u nás. My například chodíme každé úterý společně na večeři a do kina, což nás stmeluje.

A co město a prostředí kolem?
Je to tam oproti Praze trošku menší, takže jsem si na to chvíli zvykal. Ale město je hezké a líbí se mi tam. Bydlím tam u jedné rodiny ještě s našim brankářem. Můžeme pak třeba společně hrát Xbox, což je fajn.

Nechybí vám občas domov?
Po kamarádech v Praze se mi stýská, protože je vidím jenom v létě. Takže si spolu alespoň píšeme. Jinak dost také sleduju bráchu, který hraje útočníka za starší dorost Hradce. Neustále si píšeme, jak mu zrovna vyšel zápas nebo jestli dal gól. Jsem rád, že se mu teď v týmu celkem daří.

Když se vrátíte ke svému působení ve Slavii - vzpomenete si na někoho, kdo nejvíce ovlivnil vaši kariéru?
Klíčový trenér pro mě byl určitě František Pomahač, který mě přivedl na Slavii. Kdybych tehdy zůstal v Kolíně, tak ze mě nic určitě nebude. Domluvil se s mým tátou, že přijdu na trénink Slavie, kde jsem se zalíbil a začal za ní hrát.

Foto: Ronald Hansel

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více