Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. února 2016

S brankáři o maskách (2): Tomáš Král

Seriál o maskách sešívaných brankářů má své druhé pokračování. Tentokrát se zaměříme na Tomáše Krále, který je velkým fanouškem motorsportu. Dříve se na jeho masce objevil Ayrton Senna, tato sezona pak patří Michaelu Schumacherovi. Nebyli to však vždy pouze závodníci, kteří zdobili masku slávistické dvojky. Co dále se objevilo na přilbě Tomáše Krále? A jak moc našemu brankáři záleží na motivu masky? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Michael Schumacher na masce Tomáše Krále

Tomáši, vaše maska je poměrně pestrá. Co na vše ní máte?
Letošní maska je věnovaná Michaelu Schumacherovi. Na levé straně masky mám jeho portrét v helmě. Ta fotka se mi velmi líbila, takže jsem si jí vybral na masku. Na druhé straně pak mám koníka Ferrari, který si myslím, že je s Schumacherem spojený nejvíce. Od dětství jsem byl velkým fanouškem motorsportu a Formule 1 speciálně. Ferrari byl vždy můj oblíbený tým. To je tedy jeden z důvodů, proč jsem si vybral Michaela na masku. Rád vzpomínám na dobu, kdy u nás doma všichni fandili Mercedesu a Mikovi Häkkinenovi a já byl jediný, kdo měl rád Ferrari a Schumachera. Byla to zábava. Abych se vrátil k té masce. Je na ní ještě Schumacherův podpis, další malý portrét a dole potom mám sedmičku jako symbol sedmi titulů mistra světa, které Michael vyhrál.

V úvodu jste říkal slovíčko „letošní“. Jak často tedy měníte design masek?
Většinou mám na novou sezonu nějaký nový motiv. Vlastně ta aktuální maska navazuje na tu minulou. Na té byl Ayrton Senna, také velká legenda Formule 1 a můj dá se říci idol. Ayrton byl velkou a zajímavou osobností, takže jsem tu masku loni věnoval jemu a letos jsem na to chtěl navázat. Michaela jsem si vybral i s ohledem na to, že mu osud v poslední době příliš nepřál a chtěl bych připomenout, že toho v kariéře hodně dokázal a stále ještě bojuje o život, i když je to extrémně těžký boj.

Ten design těch masek si vytváříte sám, nebo to na někom necháváte?
Motiv si v drtivé většině případů vytvářím převážně sám. Když mám nějakou představu, jak by to mělo vypadat, tak mi záleží, aby ta maska byla dle mého gusta. Již od první masky v dětství spolupracuji s panem Korálem. Musím říct, že za tu dobu co spolu spolupracujeme, se dostal na neskutečnou úroveň a odvádí skvělou práci. Já mu vždy předám, co bych na té masce chtěl mít, a moc se na to těším. Poté, když ta maska přijde, tak je ještě hezčí, než jsem si jí představoval. Musím mu velmi poděkovat, protože tu práci odvádí neuvěřitelnou.

Kůň Ferrari a další části Královy masky

Říkal jste, že vám hodně záleží na tom, jak ta maska vypadá, je to tak?
Nosím to celý rok. Je to část, která je hodně vidět. Vždy se snažím, aby to, co mám na masce, něco znamenalo a nebyl to jen nějaký nesmysl. Ta maska je dle mého nějaká cesta, kterou se dá něco vyjádřit. Proto si myslím, že je hezké, když si na tom dá člověk záležet, a to, co má na masce, je nějak smysluplné.

Měl jste někdy na masce také motivy týmu, nebo jste se vždy vydával takovou tou univerzální cestou?
Když jsem hrával v Plzni, tak jsem tam měl její motivy, protože to byl můj domov. Navíc těch masek bylo několik, takže na to byl prostor. Ale poslední dobou, když je ta maska někomu věnovaná, tak je těžké najít nějaký prostor pro daný klub. Navíc těch různých motivů týmu je po celé naší výstroji hodně. Proto si myslím, že není třeba dávat další na masku.

Nechával jste si dělat masky v Česku, i když jste působil ve Finsku a Norsku?
Samozřejmě. Všechny masky mi dělal pan Korál.

A co jste měl za motivy na maskách ve Skandinávii?
V zahraničí si ze mě hodně kluků dělalo srandu za to, odkud jsem. Prostě ty klasické provokace. Já však byl o to víc hrdý na to, z jaké země pocházím. Na maskách jsem měl tedy vždy velkého českého lva společně se státním znakem. Na tom jsem si zakládal. To byla jedna strana masky. Na té druhé pak byl motiv pro danou sezonu. Myslím si, že ten lev byl obecně dlouhou dobu takovým poznávacím znamením mých masek. Až když jsem se vrátil do Čech, tak jsem od toho upustil.

Pořád jste ještě poměrně mladý. Pozorujete přesto na sobě nějaké změny, co se týče designu?
Když jsem byl malý, tak jsem hodně spolupracoval s tátou. Tu úplně první masku mi dal vlastně vyrobit on jako překvapení. Pak jsem tam měl často nějaké králíky. Třeba Bugse Bunnyho (nostalgicky se směje), to bylo skvělé. Ten mi vydržel dlouho. Pak jsem odešel do zahraničí, kde jsem ukazoval, z jaké země jsem, abych na to nezapomínal a aby se to obecně vědělo. Teď tam mám poslední dva roky motivy toho motorsportu, tak se uvidí, co mě bude bavit dále.

Zadní strana na maskách brankářů bývá často takovou soukromou. Platí to i pro vás?
Poměrně ano, mám tam iniciály rodiny. Navíc i obrázek Tedyho, kterého měl Mr. Bean. To byl takový můj talisman, kterého jsem dostal pro štěstí jako dítě. Dřív jsem si ho nosíval s sebou, ale teď už ho mám jen na masce zezadu. Dávám si ho tam pro štěstí. No a nakonec tam mám ještě jednu smutnější věc. Dal jsem si tam iniciály Julese Bianchiho, který zahynul ve Formuli 1. Je to maska věnovaná motorsportu, a když se stala tato tragédie, tak jsem chtěl vzdát nějakou poctu alespoň tím, že jsem si tam dal ty iniciály.

Z letošní masky jsem nadšený

Vymýšlíte si design té masky hodně dopředu? Narážím na to, že sezona se pomalu chýlí ke konci, tak jestli máte nějakou představu o své budoucí masce.
Skoro mě mrzí, že se blíží začátek nového ročníku. Samozřejmě doufám, že nám skončí co nejdéle, ale už se zase blíží to, že začne nová sezona a já jsem z té letošní masky nadšený. Neměl jsem jí hned od startu sezony, protože jsme dlouho vybírali ten motiv, takže si jí stále užívám. Některé sezony jsem měl dopředu vybraný motiv a nemohl jsem se dočkat, až si to budu moct na tu masku dát. Letos mi to naopak skoro mrzí, že bych to měl měnit. Možná s ní teda ještě vydržím.

Tomáš Král se svou maskou

A vy měníte celou tu masku, nebo lze pouze předělat ten motiv?
Přesně tak, na té masce se dá předělat pouze ten design. Maska zůstává a člověk si jí nechá přestříkat na jiný motiv. Ta maska může vydržet klidně více než dva roky. S tím přestřikem uvidíme. Jestli mě něco napadne, tak to nechám předělat. To je otázka chvíle.

Snažíte se ty své staré masky nechávat, nebo zůstávají v klubu?
Byl jsem rád, když jsem ty masky ukořistil pro sebe. Většinou jsem se v tom klubu domluvil a masky jsem odkoupil, abych si je mohl nechat. Mám doma takovou výstavku, na které jsou vystavené. Jsem moc rád, že mi jich dost zůstalo. I ve Finsku mi vyšli vstříc a tu masku mi nechali.

Máte nějaký vzor, co se týče masek?
Mně se líbí víc nějaký velký motiv, než když tam je spousta malých detailů a zdálky to není poznat. Samozřejmě v NHL mají všichni brankáři krásné masky. Navíc teď na těch maskách mají i ty speciální efekty, jako že ty masky svítí, když se v hale zhasne. Pro drtivou většinu gólmanů v NHL to dělá Švéd Gunnarsson, ty masky jsou krásné, ale extrémně drahé. Osobně se mi však líbí třeba Henrik Lundqvist, který má svůj neměnný styl.

Autor Viktor Maudr
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více