Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. února 2016

Jdeme do boje! Představujeme čtvrtfinálového soupeře

Před sezónou si slávisté dali jasný úkol – postoupit zpátky do extraligy. Tomu odpovídalo i mocné předsezónní posilování. Nicméně základní část rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou a sešívaní vědí, že první ročník play-off WSM ligy nebude o nic lehčí, spíše naopak. Jako první soupeř, a věříme, že ne poslední, se Slavii do cesty postaví Prostějov, se kterým Pražané v základní části odehráli čtyři velmi vyrovnané duely.

Něco z historie

V Prostějově se hokej hraje již od roku 1913, kdy vznikl v moravském městě hokejový odbor SK Prostějov. Prostějovským se historicky první utkání příliš nevydařilo, protože v něm podlehli vysoko 1:12 Kroměříži. Největší úspěch na domácím poli zažili Jestřábi v sezóně 1931/1932, kdy se probojovali do celostátního mistrovství, v jehož finále nakonec podlehli LTC Praha těsně 3:4 a brali tak „jen“ stříbro.

Nejstarší dochovaná fotografie SK Prostějov z období mezi lety 1913 - 1919 (zdroj: lhkjestrabi.cz)

Za zmínku ale také rozhodně stojí trojnásobné vítězství v Tatranském poháru z let 1932, 1946 a 1952. Jistě si vzpomenete, že i slávisté jsou tradičním účastníkem tohoto turnaje, který také sami dvakrát vyhráli (1929, 1933). V poválečném období se Prostějov ocitl několikrát ve velké krizi a v 70. Letech spadl dokonce až do divize. Nicméně novodobá historie přinesla oživení a v sezóně 95/96 dokonce bojovali Moravané o postup do extraligy, ale z play-off je vyprovodila později postupující Opava. O dva roky později však přišel prodej licence a mnoha hráčů do Rosic, ale hned další sezónu se Prostějov vrátil zpět do druhé nejvyšší soutěže. Mezi lety 2008 – 2014 kolísal Prostějov mezi třetí a druhou nejvyšší soutěží, kde se po sezóně 2013/14 usadil a letos se po třinácti letech bude v Prostějově opět hrát o postup do extraligy.

Náš soupeř v základní části

Výrazně obměněná sestava Prostějova nevstoupila do sezóny vůbec dobře. Na první výhru čekali Jestřábi až do pátého kola a do té doby dvakrát prohráli dokonce 2:7 s Kladnem a Českými Budějovicemi. Prostějov často střídal úspěšná a neúspěšná období, což byl případ také druhé čtvrtiny sezóny. Na jejím začátku přišly nejprve čtyři výhry v řadě a zanedlouho poté naopak sedm proher po sobě. Byla to vůbec nejdelší série bez vítězství za celou sezónu.

TýmVVPPPPSkóreBody
4. HC Slavia Praha248614172:13594
5. LHK Jestřábi Prostějov2241016148:15684

Přibližně deset kol do konce základní části se Prostějov pohyboval na hranici přímého postupu do play-off. Ale právě finish se Jestřábům náramně vydařil. Sedm výher z posledních devíti zápasů je nakonec katapultovalo až na pátou příčku. Paradoxně na tom měla zásluhu i Slavia, která v posledním kole porazila konkurenta o páté místo Přerov a „vybrala“ si tak do čtvrtfinále Prostějov.

Hlasy z obou táborů

Už základní část ukázala, že souboje těchto dvou týmů budou hodně vyrovnané. Prostějov sice vyhrál tři ze čtyř duelů, vždy ale jen o gól. Pro Slavii naopak hovoří mimo jiné i fakt, že Michal Dragoun, který ve vzájemných zápasech nasbíral celkem sedm bodů (5+2), se vrátil zpět do Sparty a do čtvrtfinále tak nezasáhne. Slavia měla také výrazně lepší skóre a to jak v obraně, tak i v útoku.

Markovič slaví gól v jediném vítězném utkání proti Prostějovu (zdroj: lhkjestrabi.cz)

„Slavia je extraligový pojem a má za sebou dlouho historii. Těším se strašně moc, budou to vyhecované zápasy a mají skvělý tým. Určitě to budou dobré duely a doufám, že pro nás s nějakou vítěznou tečkou,“ soudí o čtvrtfinále nejproduktivnější obránce Prostějova a nejlépe střílející obránce celé WSM ligy Marek Drtina.

O týmu z hlavního města se rozpovídal i trenér Kamil Přecechtěl: „Slavia i v sezóně dokázala, že je velice kvalitním mužstvem. Pro mě měla poměrně dost náladových výsledků, kdy porazila Kladno i Budějovice a pak doma prohrála jednoduchý zápas. Jde o tým, který stabilně sice nepodává standardní výkony, ale je nesmírně zkušený. Určitě chce minimálně do baráže a my jsme si dali jediný úkol, hodně, hodně jim to znepříjemnit a pokud možno je tam ani nepustit.“

A jaká slova změní před klíčovou částí sezóny ze slávistické kabiny? „Budou to nesmírně těžká utkání. Potvrdilo se nám to i v zápasech, které jsme již s Prostějovem hráli. Musíme do toho jít úplně naplno a nemyslet na to, že se nám s nimi v základní části moc nedařilo,“ hodnotí Jestřáby Antonín Růžička. „Prostějov bude každopádně velmi nepříjemným soupeřem. Moravské týmy jako právě Prostějov mají velkou kvalitu a rozhodně to nebudou lehká utkání," přitakává i kouč Milan Razým.

Fanoušci Jestřábů chystají do Prahy velkou invazi, proto věříme, že každý opravdový slávista si najde v pondělí a v úterý cestu do Edenu, ze kterého společnými silami uděláme v play-off nedobytnou tvrz!

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více