Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY - MLÁDEŽ
25.2.2016

Mladší dorostenci nedali Spartě šanci a ovládli derby

35. kolo, čtvrtek 25.2.2016, Slavia - Sparta
Slavia
4:1
1:0, 1:1, 2:0
Sparta

Branky a nahrávky: 10. Hradil (Havrda, Brož), 27. Brož (Hradil), 48. Kižlin (Hradil, Brož), 56. Janča (A. Klapka, Štibingr) – 31. Čížek. Rozhodčí: Souček – Štofa, Karda. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 43. Střely na branku: 35:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Sestavy

Slavia

Pánek – Srdínko, Štibingr, Holý, Kučera, Macek, Zderadička, Mareček – Grim, Janča, A. Klapka – Havrda, Hradil, Brož – Křenek, Petrák, Vaniš – Kižlin

Sparta

Škorpík – Bureš, Haš, Tůma, Hadamczik, Havlín, Kozák, Mysliveček, Kumpošt – Pšenička, Prymula, Pika, Gluzman, Vorobjev, Rubeš, Vitouch, Dani, Arnošt, Čížek, Čech

ELIOD extraliga mladšího dorostu měla ve čtvrtek na programu derby pražských „S“ v rámci 17. kola nadstavbové části. Slávisté se tentokrát představili před domácím publikem a zápas jim vyšel náramně. Už v 10. minutě se dostali domácí do vedení, když se trefil Damien Hradil, a celou první třetinu nepouštěli slávisté sparťany do větších šancí. Druhá třetina byla vyrovnaná a oba týmy vstřelily po jedné brance. V závěrečném dějství ale ukázali červenobílí velkou chuť po vítězství a dvěma brankami rozhodli o své výhře.

Úvodní minuty pražského derby vyšly lépe domácím slávistům. Už ve 3. minutě musel zasáhnout proti Jančově tvrdé střele z mezikruží skvělým reflexivním zákrokem. A v 10. minutě otevřeli domácí skóre zápasu. Damien Hradil dostal na mezikruží nabito zpoza branky od Havrdy a prostřelil Škorpíka ranou mezi betony.

Těsně před koncem třetiny se sešívaní začali radovat z druhé branky, jenže rozhodčí ještě před tím, než kotouč přešel brankovou čáru, odpískal postavení útočícího hráče v brankovišti. Do kabin tak odcházeli spokojenější slávisté, kterým patřilo jednobrankové vedení.

Začátek druhé dvacetiminutovky patřil opět červenobílým. Hned pár vteřin po úvodním buly nastřelil Adam Klapka levou tyč a jen o chvilku později ho napodobil ze stejného místa Hradil. Prosadil se až Jaroslav Brož, jenž ve 27. minutě vypálil při signalizovaném vyloučení od z vrcholu pravého kruhu a jeho ránu si tečoval do vlastní sítě jeden ze sparťanských obránců.

Sparťany ovšem obdržený gól nabudil. Nejprve musel vytáhnout skvělý zákrok, když se už přesouval na druhou stranu branky, ale dokázal se ještě natáhnout lapačkou po tvrdé střele z mezikruží. O pár minut později už ale hosté z Holešovic snížili na rozdíl jediné branky, když se dostal s pukem z rohu kluziště až před branku Marcel Čížek a našel mezeru mezi Pánkovým betonem a vzdálenější tyčí.

S odpovědí mohl přispěchat Brož, který ani ne minutu po sparťanském snížení doklepával puk do sítě, jenže trefil pravou tyčku. Do konce periody už se nic významného nestalo, a tak vedli slávisté po čtyřiceti minutách stále o jednu branku.

Holešovičtí vstoupili do třetího dějství aktivně. Jejich naději ale nalomili domácí dobře sehranou akcí ve 48. minutě. Brož vybojoval puk v rohu, nahrál na modrou Hradilovi, který nahodil puk před branku, kde stál osamocený David Kižlin, jenž se dostal k puku a bez problémů zavěsil bekhendem pod víko.

Sešívaní tak odskočili na rozdíl dvou branek a dostali novou sílu. Začali hrát agresivněji a jejich aktivita přinesla své ovoce. Adam Klapka vybojoval puk ve středním pásmu a nahrál úplně osamocenému Jakubu Jančovi, jenž si v samostatném nájezdu poradil se Škorpíkem bekhendovým blafákem. Sparta už se v závěru zápasu na nic nezmohla, a tak zůstaly všechny tři body v Edenu.

Damien Hradil: Je to parádní pocit, když vyhrajete v derby

„Derby jsme odehráli dobře. Podali jsme týmový výkon. Dobře jsme bránili a zároveň jsme předváděli hezké útočné akce. Náš výkon pak už jen podtrhl gólman, který nás hodně podržel,“ hodnotí vyhrané derby Damien Hradil. Slávistům se v posledních zápasech moc nedařilo, a tak trenéři pro utkání se Spartou změnili taktiku. „Jsou to podle mě změny k lepšímu. Chceme víc napadat, což se nám proti Spartě dařilo a byl to asi klíč k úspěchu,“ říká Hradil.

Mladý slávistický forvard se blýskl v zápase třemi kanadskými body. „Jsem se svým výkonem spokojený,“ říká muž s dvanáctkou na zádech, jenž otevíral skóre derby. „Max Havrda vybojoval kotouč, přihrál mi na střelu z první a povedlo se mi prostřelit jejich gólmana mezi nohy,“ popisuje první brankovou situaci zápasu.

Slávisté se ve čtvrtečním zápase utkali se soupeřem, na kterého pravděpodobně narazí i ve čtvrtfinále. „Je to parádní pocit porazit Spartu a vítězství je o to cennější, že se s ní nejspíš potkáme v play-off. Musíme pokračovat ve výkonu z tohohle zápasu a pokud se nám to povede, tak věřím, že sparťany ve čtvrtfinále porazíme,“ uzavírá sešívaný útočník.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (HC Slavia Praha): „Myslím, že jsme sehráli dobré utkání. Potrestali jsme chyby, které Sparta udělala, i když skóre mohlo být trochu výraznější. Zápas byl bojovný, hodně o bruslení a divákům se určitě musel líbit. Musím kluky za dnešní výkon pochválit, protože jsme včera trochu změnili taktiku a hned v prvním zápase to fungovalo. Na druhou stranu jsme udělali taky spoustu chyb, které klukům ukážeme na videu, a musíme na nich zapracovat.“

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Slavia sehrála derby dobře, z naší strany to bylo naopak velmi nepodařené utkání. Slavia byla lepší v individuálních herních činnostech, hrála dobře do těla, měla efektivnější střelbu. Domácí nás prostě přehrávali a my jsme tahali celý zápas za kratší konec.“

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více