Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. dubna 2003

Mladé pušky: Na východní frontě klid. Zatím.

I ve finále budou proti sobě stát dva brankáři, kteří bojují o nominaci na mistrovství světa. Tentokrát však v našem seriálu nebudeme sledovat muže s maskou, ale konfrontaci dvou útoků mladíků. Jaroš, Kopecký, Dlouhý na straně Slavie proti Kolářovi, Koukalovi a Průchovi v barvách Pardubic. Sázka na mládí se trenérům Růžičkovi i Říhovi letos vyplatila. Mladíci dokáží rozhodovat zápasy a právě jejich souboj bude jedním z důležitých faktorů série, která rozhodne, kdo získá mistrovký titul. Mladé pušky své zbraně dosud nevytasily, na východní frontě je zatím klid, ale v sobotu začne "válka gangů" na plné obrátky.

Slávisté - důraz a přímočarost

levé křídlo centr pravé křídlo
#13 Radek Dlouhý #91 Milan Kopecký #16 Petr Jaroš
13.1.1982
186 cm - 76 kg - L
11.5.1981
184 cm - 78 kg - L
15.6.1982
185 cm - 73 kg - P

Jejich hlavy zdobí nyní blonďaté přelivy. Potkávají se spolu již od dorostu. Útok juniorských mistrů republiky z roku 2000 patří k nejpřímnějším překvapením Slavie v této sezóně. Vladimír Růžička je znám tím, že pokud neodpovídá hra týmu jeho představám, neváhá udělat ve složení formací pořádný průvan. Až na jednu výjímku, kterou jsou právě "mladé pušky". Na začátku sezóny se dostal do základní sestavy pouze Petr Jaroš. V prvním derby se Spartou v 5. kole si odbyl premiéru v tomto ročníku Milan Kopecký. Nejpozději se k áčku připojil v devátém kole v Plzni Radek Dlouhý. Všem třem velmi pomohlo rozehrání se v první lize, Kopecký hostoval v Berouně a Jaroš s Dlouhým v Kadani. Od druhé čtvrtiny základní části hrají všichni tři spolu.

Pravé křídlo Petr Jaroš si libuje v tvrdé hře a napadání soupeře, centr Kopecký je skvělý bruslař a technik, který rozdává puky i zakončuje, Radek Dlouhý jako levé křídlo má převážně obrannou práci. Úkolem mladíků je především rozbíjet hru soupeře a nutit soupeře k chybám, což se jim díky výbornému pohybu často daří. Na ledě o sobě vědí, dokážou zavézt puk do útočného pásma a tam ho dlouho držet. Nevadí jim ani tvrdá hra. Šanci dostávají i v přesilovkách. I když mají za úkol hlavně neinkasovat, prosazují se i ve hře dopředu - v základní části dohromady nastříleli 14 gólů.

Ani v play-off nezůstávají pozadu. Ve vyřazovacích soubojích vyšel gólově naprázdno zatím jen Petr Jaroš, Kopecký a Dlouhý slavili úspěch jak proti Vsetínu, tak v semifinále se Spartou. Právě čtvrté semifinále na Spartě se mladíkům vyvedlo nejvíce. Ve 25. minutě vyrovnával na 1:1 Radek Dlouhý a osm minut před koncem dával už na 3:1 Milan Kopecký, když díky výbornému forčekingu obral o puk Broše a při nájezdu na Břízu chladnokrevně zavěsil.

Pardubáci - kombinace a technika

levé křídlo centr pravé křídlo
#73 Petr Průcha #42 Petr Koukal #48 Jan Kolář
16.8.1982
176 cm - 74 kg - L
14.9.1982
178 cm - 73 kg - P
21.3.1981
182 cm - 85 kg - L

I Pardubice se můžou chlubit skvělou formací mladých hráčů. Před dvěma lety vybojovali pro pardubické juniory mistrovský titul, před rokem jej Koukal s Průchou pomohli obhájit a nyní budou válčit o mistrovskou trofej i mezi dospělými. V minulé sezóně hráli Východočeši většinou na tři útočné řady a tak se mladíci do hry příliš nedostávali. Trenér Říha ale začal hrát na čtyři útoky a tak Koukal a jeho křídla dostávají pravidelně šanci již od začátku sezóny. Stejně jako jejich soci ve Slavii nastupují i na přesilovky a oslabení.

Jan Kolář s Petrem Průchou si v extralize zahráli už před rokem, nějaký čas nastupovali dokonce na křídlech útoku, který vedl Otakar Janecký. Petr Průcha ještě v minulé sezóně vydatně pomáhal pardubické juniorce, za kterou v 25 zápasech nastřílel 33 gólů a přidal 23 asistencí. O rok a půl starší Kolář v téže sezóně už sbíral zkušnosti mezi muži v prvoligové Jihlavě, kde také občas vypomohl místnímu juniorskému týmu. Podobně jako slávisté, i pardubáci loni i letos hráli na střídavý start v první lize - Koukal s Průchou vydatně pomáhali sousednímu Hradci Králové.

Trojice se dala dohromady během letní přípravy, v juniorech vedle sebe hráli pouze Koukal a Průcha. Oproti hře Slavie založené na důrazu jsou pardubičtí benjamínci spíše hráčičkové a vyznávají jako celý tým technický hokej. V produktivitě jsou ve srovnání se slávistickými souputníky o něco vepředu. Díky výborným výkonům v základní části dostávají pardubičtí mladíci důvěru od trenéra Říhy i v play-off a splácejí jí měrou vrchovatou. Starají se o klíčové momenty. V šestém čtvrtfinálovém zápase na ledě Znojma vstřelil vítěznou branku Jan Kolář. Pardubice se pak radovaly z postupu do semifinále, kde narazily na Třinec. V něm dvakrát skóroval Petr Koukal, při jeho druhém gólu si v 56. minutě za stavu 4:3 pro Oceláře srazil jeho nahození do branky domácí obránce. Utkání pak došlo do prodloužení, ve kterém posunul Pardubice do finále Tomáš Blažek. V něm se "mladé pušky" Slavie a Pardubic utkají v přímém souboji o první titul mezi seniory.

Statistiky "mladých pušek" v této sezóně

         z g+a  b +/-  tm  -  totéž v play-off:
Jaroš   44 5+6 11  +6  36  -  10  0+1 1  +2  16
Kopecký 33 4+6 10  +6  20  -  10  2+0 2  +3   4
Dlouhý  43 5+6 11  +4  28  -  10  2+1 3  +3  12  

Kolář   51 7+6 13  +3  41  -  11  3+1 4  +7   4
Koukal  50 5+6 11  +6  14  -  10  3+2 5  +7   0
Průcha  49 7+9 16  +5  12  -  10  1+3 4  +7   4
Autor Lukáš Hykš, Radek Vokál
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více