Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
6.4.2003

Slávisté rozhodli v první třetině a vyrovnali sérii!

F2, neděle 6.4.2003, Pardubice - Slavia
Pardubice
2:4
0:2, 2:1, 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 23. Koukal (Průcha, Kolář), 33. Jaroslav Kudrna (Průcha, A. Novotný) - 10. Sup (Hejda), 14. Hejda (Antoš, Hruška), 25. Sailer (Hejda, P. Kadlec), 60. Hruška (Hejda, Sup). Rozhodčí: Homola, Kolísek - Bláha, Pešek. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. Diváci: 9300 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Sestavy

Pardubice

A. Svoboda - Janecký, Čáslava, A. Novotný, Duben, Mudroch, Pácal - P. Sýkora, T. Divíšek, D. Pospíšil (21. Rolínek) - Tvrdík, Mikeska, Pištek - Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Lubina - Kolář, Koukal, Průcha.

Slavia

Málek - P. Kadlec, Hejda, J. Novák, Kolařík, Posmyk, Graňák - Duda, Krátoška, Sailer - Šaffer, J. Beránek, Sup - Hruška, Fadrný, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, Z. Novák.

Podobně jako v semifinále, i nyní slávisté vstoupili do druhého zápasu série mnohem aktivněji, než v prvním utkání, a po zásluze vyhráli. Zápas nasměrovali k vítěznému konci už v první třetině. Nejprve Sup jemně tečoval Hejdovu střelu od modré, pak Hejda po úniku s Antošem trefil růžek Svobodovy branky. Pardubice hráli v defenzivě hůř, než v sobotu, naopak slávisté lépe bruslili a to byl klíč k vítězství. Důležitý gól vstřelil v 25. minutě po parádním průniku Petr Sailer - opět z přihrávky Jana Hejdy. Ten asistoval také u posledního gólu do prázdné branky a jeho večerní účet tak zní na čtyři body (1+3). Série pokračuje ve středu v Praze.

Slavia nastoupila mnohem koncentrovaněji a mnohem aktivněji než v sobotu. V útoku jí chyběl bojovník Marek Tomica, pro virózu opět nenastoupil ani Radek Dlouhý. Do útoku mladíků tak naskočil Zbyněk Novák. Už ve 38. vteřině sekl přemotivovaný Jan Hejda Pišteka a putoval na trestnou lavici. Pardubice nic nevymyslely a hned po skončení přesilovky se začalo hrát hlavně na jejich branku. Ve 4. minutě si do hezké střelecké pozice najel Sailer, následovala nebezpečná střela Posmyka, kterou strážce pardubické svatyně Svoboda vůbec neviděl. Po Beránkově střele se pak snažil před Svobodou dorážet Sailer, ale krosčekem ho poslal k zemi Mudroch. V přesilovce zavezl puk do útočné třetiny Posmyk, po půlminutovém zámku poslal zpoza branky Duda přihrávku Hruškovi, tomu však střela úplně nesedla.

V 8. minutě obešel aktivní Beránek Pišteka a dobře vystřelil. První větší příležitost na druhé straně měl po Koukalově přihrávce Průcha, ale Málkův pravý beton byl na místě. Přesně v polovině první třetiny poprvé udeřilo. Beránkův útok konfrontoval poprvé v utkání své síly nikoliv s defenzivním Mikeskovým útokem ale s ofenzivnější a hůře bránící formací Tomáše Blažka a hled se to projevilo na skóre zápasu. Obránce Jan Hejda nahazoval puk na Svobodu, nahození tečoval nejprve jeden z pardubických obránců a poté ho skvělou tečí usměrnil k pravé tyči Michal Sup. Pohotová reakce nejlepšího střelce Slavie v základní části i play-off byla k vidění poprvé už v okamžiku, kdy se lámalo pražské derby, jeho nedělní kousek byl velice podobný!

Po průniku veterána Otakara Janeckého měl vyloženou příležitost k vyrovnání Petr Průcha, ale Málek proti němu vymrštil svou lapačkou a předvedl skvělý prvotřídní zákrok. Ve 14. minutě najížděli Antoš s Hejdou na obránce Mudrocha. Antoš slávistickému obránci přihrál krátce po přejetí modré čáry a ten mu již puk nevrátil, pálil totiž přesně k pravé tyči Svobodovy branky a Slavia vedla dvougólovým rozdílem. V 19. minutě se dvakrát za sebou ocitl v náznaku šance Pištek, ale to byly jen kapky ve slávistickém moři. Vršovičtí byli po celou první třetinu jasně lepší a zcela zaslouženě vedli o dva góly.

V pardubické šatně asi probíhalo o přestávce pořádné mytí hlav a domácí vstoupili do utkání mnohem odvážněji. Ve 23. minutě nevyhodil Jaroš puk z obranného pásma, Průcha našel zadovkou Petra Koukala, který otřel puk o levou tyč Málkovy branky. Málek měl při střele zakrytý výhled. Při hře čtyř proti čtyřem však Slavia opět odskočila Pardubicím na rozdíl dvou branek. Petr Sailer brilantně objel obránce Dubna a zavěsil pod víko nad Svobodovu lapačku! Svůj třetí bod v zápase si za přihrávku připsal obránce Jan Hejda. Vzápětí mohli hosté ještě zvýšit. Tutové šance měli Kadlec, který po své střele dojel vyražený puk, ale nezvedl ho nad ležícího Svobodu, a Josef Beránek, jenž stále čeká na první gól v play-off při hře pět na pět. Od desátého ledna se zatím trefil jen při samostatném nájezdu a pak do prázdné branky během semifinále.

Ve 28. minutě se opět skvěle předvedl pardubický mladík Petr Průcha, jenž pěkně objel Antoše, ale Málek jeho střelu zlikvidoval. Podobně si počínal i proti Kudrnovi, ale to už Pardubice stupňovaly svůj nápor. Málek pak předvedl další vynikající zákrok proti Tvrdíkovi, který se snažil dorazit puk do branky, ale levý Málkův beton nepovolil. Vzápětí pomstil Posmyk Dubnův zákrok na Dudu krosčekem do obličeje a krev v obličeji pardubického beka ho posadila na čtyři minuty na trestnou lavici. Poseděl si tam nakonec kratší dobu, neboť Průcha našel Jaroslava Kudrnu, který střelou bez přípravy mezi Málkovy betony skóroval. Do té doby hráli perníkáři přesilovku úplně bezzubě. Krátce poté byl vyloučen Sailer za nebezpečnou hru vysokou holí a Pardubice hrály minutu a 38 vteřin pět na tři. Krátoška s Kolaříkem a Beránkem skvěle ubránili první část přesilovky a dílo úspěšně dokončili Kadlec, Sup a Antoš. Málek sice v jednu chvíli přišel o hokejku, ale klíčové oslabení hosté zvládli. Poslední šanci druhé části měli hosté, když se ve 37. minutě do šance dostával Krátoška, ale pardubičtí obránci mu znemožnili v nadějné pozici zakončit.

I do třetí třetiny vstoupily Pardubice tlakem. V první šanci se ocitl Janecký. Pak Pardubice dokonce vstřelily branku, ale slávisté v tu dobu již nehráli. Rozhodčí po faulu Průchy na Sailera přerušili hru, pardubický mladík však hrál dál a ranou k pravé tyči Málka překonal. Protesty Pardubic zůstaly oprávněně nevyslyšeny. V přesilovce udělala Slavia chybu a po přihrávce Lubiny se řítil na Málka v nájezdu Blažek, ovšem Málek držel Slavii nad vodou. Ve 47. minutě Duda stihl vyprostit hokejku ze sevření obránců a nebezpečně vystřelil na Svobodu. Slavia však v tuto chvíli hlavně bránila svou modrou čáru a Pardubice přes ní přecházely jen velice ztěžka.

V 50. minutě domácí obranný val překonali, ovšem střela Divíška z úhlu jen těžko mohla koncentrovaného Málka ohrozit. V 53. minutě odešel na trestnou lavici za držení Sup, ale největší šanci v následujících dvou minutách měl paradoxně Beránek, kterého ale vychytal Svoboda. V závěru se Pardubice snažily vyrovnat, ale k nějaké větší příležitosti jim nepomohl ani time-out ani hra bez brankáře. Trenéř Říha poslal na vhazování v útočném pásmu šest útočníků, ale Beránek vyhrál vhazování a Sup našel na červené najetého Hrušku, který dovezl puk do opuštěné branky. Slavia tak dokázala v Pardubice zvítězit 4:2 a vyrovnala stav série na 1:1.

Statistický koutek

Statistiky zpracovali: Ladislav Kučera, Radek Vokál
Střely na bránu + mimo
Pardubice Slavia
Blažek 4+1
Čáslava 1+1
Divíšek 1+1
Duben 2+3
Janecký 0+1
Koukal 1+0
Kudrna 4+0
Lubina 3+2
Mikeska 1+1
Mudroch 3+2
Novotný 1+4
Pištek 0+2
Pospíšil 1+2
Průcha 5+0
Rolínek 0+1
Tvrdík 2+0
celkem 50
13 - 19 - 18
Antoš 0+1
Beránek 5+3
Duda 5+1
Fadrný 0+1
Hejda 3+0
Hruška 4+0
Kadlec 5+0
Kolařík 1+1
Kopecký 1+0
Krátoška 1+1
Novák 0+1
Posmyk 2+1
Sailer 4+3
Sup 2+2
Šaffer 2+0
celkem 50
19 - 20 - 11
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny po třetinách
"Nulové" střelce neuvádíme.
Statistika vhazování
Pardubice Slavia
Divíšek 5:12
Janecký 4:1
Kolář 1:0
Koukal 2+2
Lubina 2:15
Mikeska 5:11
Průcha 8:2
Tvrdík 0:1
celkem 27:44
úspěšnost 38 %
Antoš 11:6
Beránek 17:7
Fadrný 3:2
Kopecký 1:4
Krátoška 12:7
Sailer 0:1
celkem 44:27
úspěšnost 62 %
Brankáři
Pardubice Slavia
Svoboda91,1%
zásahy31
góly3
Málek93,1%
zásahy27
góly2
Nejlepší hráči
Pardubice Slavia
PRŮCHA
Koukal
Svoboda
HEJDA
Sailer
Beránek

Gólové situace



10. Sup - 0:1


14. Hejda - 0:2


23. Koukal - 1:2


25. Sailer - 1:3


33. Kudrna - 2:3


60. Hruška - 2:4
Ohlasy trenérů
Jiří Seidl: Za stavu dva jedna jsme rychle inkasovali na tři jedna. Pak se nám nepodařilo využít přesilovku pět na tři. To byly hlavní důvody, které dnes rozhodly.

Jiří Kalous: Po včerejší prohře pro nás bylo tohle utkání těžké. Myslím si, že nepostrádalo na dramatičnosti a jsme maximálně spokojeni s vítězstvím.

Vladimír Růžička: Byli jsme aktivnější, lépe jsme bruslili. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy se nám povedlo rychle odpovědět na snížení Pardubic. Sailerův gól byl velice důležitý. Jeli jsme do Pardubic pro jednu výhru, takže jsme spokojení.

Autor Radek Vokál, David Schlegel
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více