Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. května 2016

Chceme mužstvo omladit a zrychlit, říká Bukač. Posily představí Slavia později

Sportovní manažer HC Slavia Praha Luděk Bukač hodnotí v rozhovoru uplynulou sezonu a informuje o tom, jak probíhají přípravy na nadcházející ročník.

Pane Bukači, jak hodnotíte uplynulou sezonu?
Přestože jsme nepostoupili do extraligy, což je velká škoda, protože jsme měli baráž dobře rozehranou, tak si myslím, že mužstvo bylo úspěšné. Z týmů, které deklarovaly atak na postup jako České Budějovice nebo Kladno, jsme skončili v celkovém hodnocení nejlepší, a to je určitá meta, na které chceme stavět a posunout se dál.

Mužstvo se v průběhu sezony nevyvarovalo několika výkyvům, došlo i ke změně trenéra…
Pro nás bylo hodně těžké sestavit tým, protože spousta hráčů odešla. Tvorba každého mužstva trvá delší dobu a podle toho vypadala i příprava, kdy jsme se potýkali s tím, že tady byl jediný střední útočník Kašpařík, a ten tým se postupně doplňoval, ať už přišel Vas jako další střední útočník nebo třeba Šafránek z 2. ligy. S některými hráči jsme se v průběhu museli rozloučit, což je vždy náročný proces, jak pro hráče, tak pro trenéry i celý klub. Sice jsme začali nad očekávání, ale to nám paradoxně trochu uškodilo, protože jsme usnuli na vavřínech a v další části soutěže byly naše výkony rozpačité a nemohly se fanouškům líbit. Samozřejmě ani nám, ani vedení, a vyvrcholení celé krize byl konec Pavla Hynka. Ačkoli ho považujeme za kvalifikovaného odborníka, byla to daň za výsledky mužstva. Potřebovali jsme nastartovat, trochu jiný proces, přitvrdit na hráče, některé věci změnit. A stejně to pak dlouho trvalo a mužstvo si vlastně nakonec sedlo až před play-off.

Ztracené vedení s Litvínovem bylo pro nás zlomové

Překvapilo vás, jak snadno jste zvládli vyřazovací boje? Na postup do baráže stačilo osm zápasů.
My jsme tomu týmu věřili, že není špatný a byli jsme rádi, že v play-off takhle zahrál. Byla to taková satisfakce pro nás i pro fanoušky za to trápení v průběhu sezony. Mužstvo se semklo, výborně nám zachytal brankář a hodně nám pomohl i Fin Tuominen, který přišel před koncem přestupního termínu. Musím říct, že play-off bylo nad očekávání dobré.

Baráž se vám povedlo také skvěle nastartovat, ale v průběhu se výsledky postupně horšily. Kde hledat příčinu?
My jsme v baráži hráli velmi dobře až do utkání s Litvínovem. Všichni jsme si vědomi toho, že ten zápas byl dost zlomový, kdy jsme ho nedokázali za stavu 3:0 dotáhnout do vítězného konce. Je třeba ale také říct, že spousta našich obránců se potýkala před play-off, během něj a během baráže se zraněními. V podstatě na padesát procent nám hrál Milan Hruška, Pavel Kolařík dva měsíce pauzíroval, Ronald Knot chytl angínu, Tonda Růžička po třech zápasech baráže skončil, Angel Krstev nehrál čtrnáct dní. A to se pak projevilo v koncovkách zápasů, kdy našim obráncům docházely síly a bylo to vidět i na zápase s Litvínovem. Přesto jsme měli i další šance proti Karlovým Varům a Jihlavě, ale z mužstva trochu vyprchala vítězná vlna.

Co vám ukázala konfrontace s extraligovými mužstvy v baráži?
Myslím si, že jsme nebyli o moc horší než Karlovy Vary. Přestože měly spoustu posil před sezonou, jiné ambice a podle jmen měly kvalitnější kádr, tak herně nebyly nad námi. Na druhou stranu ale víme a viděli jsme, že Litvínov byl herně úplně jinde. V podstatě měli bez tří hráčů stejný kádr, co vybojoval rok předtím titul, a nějakou souhrou okolností se dostali do baráže. To mužstvo tam podle našeho názoru nepatřilo, možná s někým jiným bychom měli větší šanci. K baráži bych chtěl ještě říct, že by bylo lepší, kdyby ji vedle nás hrálo Kladno nebo Budějovice, protože jsme si byli vědomi, že existuje nějaká spolupráce Karlovy Vary- Jihlava.

Jsme přesvědčeni, že mužstvo bude lepší, než uplynulou sezonu

Jak probíhají přípravy na nadcházející sezonu?
Co se týče nové sezony, tak jsme s trenéry a s vedením za jedno, že mužstvo musíme trochu omladit, zrychlit. Už před koncem sezony jsme podepsali některé hráče, kteří tu minulý rok působili, s některými jsme dohodnutí. Řada hráčů bude mít smlouvy až od 1. června, takže bychom chtěli dát posily na vědomí koncem května, kdy bude mužstvo začínat letní přípravu. Každopádně jsme pracovali na kádru a se spoustou vyhlídnutých hráčů jsme se domluvili, aby se k nám připojili v červnu nebo v červenci a jsme přesvědčeni, že mužstvo bude lepší než uplynulou sezonu.

Na oficiálních webových stránkách Jihlavy byla Slavia napadena, že jednala s jejich hráčem v průběhu baráže. Můžete se k tomu vyjádřit?
Od nás z klubu včetně mě s Mihou Štebihem nikdo nemluvil. Dostali jsme v březnu nebo v dubnu od agentů list volných hráčů na příští rok a agentovi jsme signalizovali, že to je hráč, který nás zajímá a je to eventuálně hráč, o kterého bychom měli zájem. Ale doposud jsme smlouvu nepodepsali, není to tedy tak, jak píše pan Ščerban, že byla uzavřena během baráže.

Kdy mužstvo nastoupí na letní přípravu?
Začínáme 23. května, kdy bychom měli dát vše ve známost, včetně složení realizačního týmu.

Autor Redakce
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více