Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
FANOUŠCI
7. dubna 2003

Jsou fanoušci na hokeji v bezpečí?

V nejznámějším českém "městě hokeje" je finálová série play-off pochopitelně událostí číslo jedna. Město hokejem žije a je to dobře. Hranice té správné míry je však velmi mlhavá a zdá se, že Pardubice na ni právě dospěly. Ve druhém zápase mnozí fanoušci neunesli hořkost porážky a zasypali sektor fanoušků Slavie i hostujícící hokejisty při odchodu do kabin sprškou nejrůznějších předmětů. Mezi slavící fanoušky Slavie létalo z proslulé Jižní tribuny ledacos, bohužel včetně skleněných lahví. Jedna z nich zasáhla do obličeje patnáctiletou dívku, pro kterou výlet na hokej skončil v pardubické nemocnici...

Vyhecovanost celé série se dala očekávat. Ještě v sobotu se také zdálo, že to tak bere i pardubická městská policie, jež zajišťovala bezpečnost na stadionu. Zasáhla se vší vážností dokonce i případě vhození pouhé papírové vlaštovky, dotyčného vyvedla a následovalo vysvětlení o nebezpečnosti házení JAKÝCHKOLIV předmětů na stadionu. Zde se dá samozřejmě souhlasit, kamerový systém rozliší pohyb ruky, ne však již předmět. Bylo před začátkem prvního zápasu a všichni byli nervozní. Potud vše v pořádku.

V neděli dopoledne se jedné ze skupinek slávistických fanoušků, pohybujících se v okolí stadionu, stal již vážnější incident, který již mohl skončit zraněním. Řidič Favoritu (SPZ byla zaznamenána) asi psychicky nezvládl pohled na "cizácké" dresy v blízkosti "svého" stadionu (konkrétně na přilehlém parkovišti) a se řvoucím motorem doslova prosvištěl okolo dotyčné skupinky. Ti sice uskočili, ale chybělo málo a celá záležitost skončila neštěstím. Takto vše skončilo pouze poškozením jejich zavazadel a sprškou nadávek…

Tato událost jen dokresluje přehnanou atmosféru ve městě, kterou slabší jedinci dohánějí až do extrému a dokonce ji přenášejí do ulic. To "nejlepší" však teprve mělo přijít. Nedělní zápas sliboval velkou sportovní podívanou. Na rozdíl od soboty se oba "kotle" výrazně zapojily i do zpěvu státní hymny a vůbec všechno vypadalo klidněji, než před čtyřiadvaceti hodinami při nervozním začátku celé série. Obrat však nastal ve chvíli, kdy bylo jasné, že Pardubice druhý zápas nevyhrají. S blížícím se koncem utkání nervozita domácích na ledě i v ochozech výrazně stoupala a pohled na zpívající a jásající sektor hostů musel být mnohým solí v očích.

Události nabraly spád při gólu slávisty Hrušky do prázdné pardubické branky asi půl minuty před koncem. O výsledku bylo rozhodnuto, Slavia vyválčila cenný bod na hřišti soupeře a výhoda domácího prostředí v sérii byla rázem na její straně. Na něco takového však pardubické publikum není letos příliš zvyklé. Také tuto porážku neslo velmi nelibě a část již začala opouštět ochozy. Již v sobotu bylo obvyklé házení "vítězných perníčků" na led "obohaceno" o více či méně prázdné plastové lahve. V neděli se mezi nimi objevily i lahve skleněné. Už v tuto chvíli měla podle zdravého rozumu policie zasáhnout. Těch několik jejích příslušníků, kteří stáli na schodišti podél Jižní tribuny, tak vychvalované coby nejsportovnějšího publika v lize, však nevzrušeně pozorovalo déšť předmětů na led a asi doufalo, že tím to také skončí. Na sektor hostů se (prozatím) snášely pouze nadávky.

Situace však začala gradovat ještě mnohem více v okamžiku závěrečného hvizdu. Je místním zvykem naházet část perníčků i fanouškům hostů. Někdo ho hodí z upřímné radosti ze hry, někdo třeba i jako symbol potupy pro soupeře, to však není předmětem diskuze. V neděli se však i tyto nevinné perníčky staly jakýmsi nástrojem pomsty a začaly létat výrazně rychleji a důrazněji, než je obvyklé. I to by se ale dalo pochopit a omluvit. I tato drobnost však přispěla svým dílem k vystupňování nevraživosti. Mezi perníčky se začaly čím dál více objevovat i již zmíněné plastové lahve a koule z ledové tříště, vyrobené pod nohama pořadatelů. To už legrace příliš není, nicméně policisté na schodišti mezi oběma tábory stále nevzrušeně přihlíželi.

Když začaly létet první odpadky, požádal jeden z fanoušků Slavie muže s cedulkou Hlavní pořadatel, aby pořadatelská služba proti stále sílícímu házení předmětů zasáhla. Odpověď pořadatele? "Jděte do pr...." a na závěr doporučení, aby se zmíněný fanoušek "uklidnil a držel hubu". Ačkoliv jsou pořadatelé obvykle fanoušky domácího klubu, jsou na stadionu od toho, aby dohlíželi na pořádek. Měli by tedy zachovat solidní přístup a oprostit se od emocí.

Ani tím to ještě neskončilo - netrvalo dlouho a mezi uskakujícími slávisty zařinčely první střepy po dopadu lahví skleněných. Nikdo asi nespočítá kolik jich přiletělo, ale rozhodně se nejednalo o výjimky, odhady zní deset až dvacet kusů. Číslo nijak závratné, nicméně rozlišit letící perník či láhev od vodky je v dešti ostatních předmětů dosti nesnadné. Nutno objektivně podotknout, že někteří ze slávistů tlak nevydrželi a začali předměty házet nazpět do sektoru domácích. Členům slávistickému fanklubu ale i dalším se podařilo tyto jedince uklidnit natolik, že se počet vracených předmětů výrazně snížil.

Zasažených tím či oním předmětem byly řádově desítky, nicméně se stalo to, co asi dříve nebo později muselo - jedna ze skleněných lahví naplno zasáhla ve slávistickém sektoru do obličeje 15tiletou divačku a způsobila jí otřes mozku, jež si vyžádal převoz do nemocnice a následnou hospitalizaci. Podle posledních informací by měla být v nejbližší době propuštěna domů.

Fakt, že se ze zranění (doufejme) nevyklubalo nic vážnějšího však nic nemění na situaci. Nezvládnutí pořadatelské služby bylo evidentní. Přímo na místě u jižní tribuny, kde pořadatelé nejenže v klidu přihlíželi, jak rozzuření diváci metají kolem sebe vše možné, ale dokonce pod jejich nohama sbírají ledovou tříšť ze země, vyrábí koule a vrhají je do vedlejšího sektoru. Ale hlavně u vchodů do stadionu, kde muselo dojít k nedodržení osobních prohlídek v neskutečných rozměrech, když prošlo tolik nebezpečných předmětů. Asi se na tom podepsala i euforie z postupu do finále a lokálpatriotický zápal ze "souboje s pražáky". Nic z toho ale není v žádném případě omluva! Pořadatelská služba je tam právě proto a je placena právě za fakt, že se dokáže od fandovství oprostit a udržet rozvášněné fanoušky v daných mezích. A ty zkrátka byly překročeny.

A role policie?? Na jednu stranu v sobotu předvede fanouška hostí za letící vlaštovku a den nato dopustí, aby se relativně malý incident rozrostl do rozměrů, jaké ligové stadiony (snad s výjimkou jednoho nechvalně proslulého stadionu) asi dlouho nepamatují. A rozhodně se nejednalo o nedostatek mužů či podcenění situace, prostředků měla k dispozici dost a dost. Za viníka se dá spíše označit nedostatek profesionality a ovlivněnost místním prostředím. O chvíli později totiž došlo i na donucovací prostředky za pouhé verbální poznámky - to už ale nešlo o zásah proti místním, ale proti slávistům, směřujícím ke svým autobusům. Zda v tom byla či nebyla souvislost, nebo zda se jednalo pouze o frustraci z vědomí, že situaci na stadionu prostě nezvládli, to se s jistotou tvrdit samozřejmě nedá, ale je to další střípek do celkové mozaiky problému.

Co dodat? Jak se "poučit z tohoto krizového vývoje"? Asi je nemožné stavebně upravit relativně nedávno dokončenou Duhovou Arénu a přemístit nešťastně umístěný sektor hostů z blízkosti domácího "kotle" například za protější branku. Menší stavební úpravy ale asi budou muset přijít, možná by stačila i prostá síť, chránící fanoušky obou táborů před dalším podobným zážitkem. Samozřejmě, každá síť se dá přehodit, ale 90% předmětů by nedoletělo… Ale hlavně by byla potřeba větší profesionalita ze strany pořadatelské služby a větší rozhodnost velitele zásahu. Stačilo by i pár organizovaných jednotlivců, kteří by dav uklidňovali, tak jako se o to snažil předseda pardubického fanklubu. Bohužel, zůstal v tomto snažení z celého takřka tisícihlavého kotle prakticky sám...

Autor Jan Čekal
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více