Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. května 2016

Ohlasy z Ruska. Vas si užívá Petrohradu a kvituje maďarské fanoušky

Maďaři, kteří mají po sedmi letech možnost zahrát si se světovou elitou, sice prohráli své tři úvodní utkání, přesto však jejich nadšení a úsměvy na tvářích nevyprchaly. Nemají k tomu ani důvod. Zahrát si proti hvězdám NHL, jako je Connor McDavid, měl možnost i slávistický útočník János Vas. „Všichni ti hráči se strašně těžko brání, ale nás ženou naši fanoušci, kteří jsou nejlepší na světě,“ říká maďarský útočník z dějiště šampionátu v ruském Petrohradu.

János Vas reprezentuje Maďarsko již na dvanáctém mistrovství světa, z čehož podruhé má možnost hrát s těmi úplně nejlepšími týmy z celého světa. Sešívaný forvard nalezl ve svém nabitém programu skulinu a před třetím utkáním s Francií zodpověděl pro fanoušky Slavie několik otázek. Z jeho slov je patrné, jak úžasné je pro Maďary být zase součástí elity. Nehledě na to, že třeba proti takové Kanadě se uherští hokejisté gólově prosadili poprvé za 78 let.

Nejhůře se bránil Ryan O’Reilly

Jánosi, máte za sebou dvě utkání. Obě jste prohráli, avšak můžete si z nich vzít něco dobrého?
Podle mě jsme předvedli mnoho pozitivních aspektů naší hry. Musíme se zaměřit na naše chyby a zopakovat ty dobré věci.

Cítil jste větší tlak od maďarských fanoušků během duelu se Slovenskem - velkým rivalem?
Necítili jsme žádný zvláštní tlak. Fanoušci nás prostě podporují každý zápas stejně, a to senzačně. Jsou ti nejlepší na světě. Jsme za to strašně vděční.

Co utkání s Kanadou? Užil jste si nastupovat proti hvězdám NHL?
Bylo úžasné hrát proti takovým hráčům. Samozřejmě jsme je nemohli až natolik respektovat, protože jsme s nimi chtěli něco uhrát. To je jediný způsob, jak proti takovým hráčům můžete nastoupit. Snažili jsme se na ledě odevzdat to nejlepší. Jak jsem již řekl, musíme se poučit z našich chyb, ale obecně vzato to byl dobrý zápas, který si každý hráč naplno užil.

Který Kanaďan se vám nejhůře bránil?
McDavid byl opravdu dobrý. Oni všichni ti hráči jsou zkušení a rychlí. Pro mě bylo však zřejmě nejtěžší zápolit s Ryanem O’Reillym. To bylo opravdu komplikované. Samozřejmě bylo těžké bránit i Brassarda, Perryho či Halla, ale O’Reilly byl pro mě největší oříšek. Všichni byli senzační.

Žádný souboj nemůžete vypustit

János Vas (vlevo) si se svým bratrem Mártonem (uprostřed) a Istvánem Bartlisem užívá petrohradskou atmosféru

Co říkáte na fanoušky, kteří vám opět vytváří takřka domácí prostředí?
Fanoušci jsou prostě úžasní. Je to jako hrát doma. Vždycky říkám, že jsou našim sedmým hráčem na ledě. Podporují nás šedesát či pětašedesát minut, a to i když nevyhráváme. Oni vědí, že na ledě odvádíme maximum. Ani by nešlo něco vypustit, když vás takhle podporují.

Máte v kádru mnoho hráčů, kteří nejsou původem z Maďarska. Jak tedy probíhá komunikace?
V kabině se mluví převážně anglicky. Ti kluci zatím maďarsky neumí, ale není to velký problém. Takřka všichni mluví dobře anglicky, takže komunikace nepředstavuje potíže.

Úsměv najdete snad na každém hráči této uherské země. Maďaři se hokejem opravdu baví.

Maďarsko se hodně zlobilo kvůli tomu, že bylo nasazeno do skupiny s Německem a Francií. Ani jeden z těchto týmů totiž nemůže letos sestoupit. Co byste k tomu řekl?
Není to úplně to nejlepší, co nás mohlo potkat. Francie a Německou zůstávají, i když prohrají. Na druhou stranu samozřejmě víme, že pro to, abychom zůstali mezi elitou, musíme sami vyhrávat. Na ledě odevzdáme to nejlepší a snad se nám poštěstí tyto týmy porazit. Myslím si, že šest bodů bude stačit na záchranu. Dáme do toho prostě všechno a speciálně se budeme soustředit na hratelnější soupeře.

Nyní máte před sebou důležitá utkání právě o záchranu. Co musíte zlepšit, abyste dosáhli na vítězství?
Musíme hlavně eliminovat chyby v rozehrávce a v obranném pásmu. Potřebujeme také přidat více branek, protože s jedním vstřeleným gólem v utkání se těžko vyhrává. Pokud budeme hrát ze zajištěné obrany, přidáme několik branek a budeme se držet plánu, máme šanci vyhrát několik utkání.

Mistrovství světa je skvělá příležitost poklábosit s bráchou

Jaké to je hrát se svým bratrem opět v jednom týmu?
Je to skvělé. O to víc, že je to v národním dresu. On je kapitán, já jeho asistent. To je výborný pocit. Jsme spolu na pokoji, což si užíváme, jelikož se v průběhu celé sezony vlastně nevidíme. Když už máme volno, tak jsme taky každý jinde. Mistrovství světa je tedy skvělá příležitost poklábosit s bráchou.

Jak se vám líbí atmosféra v Petrohradu a město samotné?
Petrohrad je nádherný a ta atmosféra tu je šílená. Kromě hokeje se tu slavil i Den vítězství, takže je tu teď opravdu narváno. Z hokejového hlediska je tu ale samozřejmě nejvíce Maďarů. Také je tu dost Finů. Celkově je ta atmosféra parádní a moc si to užívám.


Rozhovor s Jánosem Vasem po zápase s Kanadou (1:7)

Autor Viktor Maudr
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více