Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. května 2016

János Vas pomohl dvěma góly Maďarsku k první výhře na MS!

Maďarsko patří k hokejovým trpaslíkům, pro které už samotná účast na šampionátu je velkým úspěchem. Hokejisté, kteří hrají v nejvyšší skupině mistrovství světa poprvé od roku 2009, ale zatím předváděli bojovné výkony, na body však až do dnešního dne čekali marně. Zápas s Běloruskem, který byl pro Maďarsko klíčový, co se týká záchrany v elitní skupině, ale zvládla družina kanadského trenéra Chernomaze na výbornou, když zvítězila 5:2. Hned dvěma přesnými trefami k prvnímu vítězství Maďarska v nejvyšší skupině mistrovství světa po 77 letech přitom pomohl slávista János Vas!

Před zápasem byly karty rozdány jednoznačně. Pokud nechtěli Maďaři odehrát poslední zápas s jistotou sestupu, museli zvítězit za tři body. Bělorusové šli do utkání jako jasní favorité, jenže nevyužili úvodní tlak a záhy sami inkasovali, když se povedenou střelou zápěstím trefil přesně Nagy. Bělorusové měli následně k dispozici přesilovou hru, jenže během ní ujeli maďarští hokejisté do přečíslení dvou proti jednomu a přihrávku Jánose Vase si smolně srazil do branky obránce Běloruska.

Po dvou trefách soupeře už se svěřenci Lewise probrali a o chvíli později kontrovali. Další přesilovku totiž využil ještě před přestávkou Platt a o srovnání skóre se po pasu před poloprázdnou Vayovu svatyni postaral Gavrus.

János Vas pečetil výhru svého týmu gólem do prázdné branky

János Vas se svým bratrem Mártonem a spoluhráčem Bartalisem v Petrohradě během mistrovství světa.

Jenže namísto toho, aby se běloruští hráči zkonsolidovali a uklidnili, přišly na řadu další údery houževnatých Maďarů. Nejprve v samostatném úniku překonal Lallanda Sebok a radost hrdým maďarským fanouškům, kteří patří po celé mistrovství k nejhlasitějším, udělal přesnou přízemní střelou k tyčce Gallo. To už bylo moc i na gólmana Bělorusů, který své místo přepustil Kovalovi.

V závěrečné třetině se očekával tlak dotahujících hokejistů v bílých dresech, jenže nic takového se nekonalo. Dobře organizovaná obrana Maďarů svého soupeře do větších šancí vůbec nepouštěla. V závěru to ještě zkusili Bělorusové se šesti bruslaři v poli, překvapení už ale nezabránili. Naopak přišla pátá branka hokejistů v červeném, o kterou se postaral i k radosti fandů Slavie János Vas.

Zachráněni však Maďaři ještě zdaleka nejsou. Nyní jim sice patří sedmá pozice právě před Běloruskem. Oba celky ale před sebou mají ještě poslední zápas. Maďarský celek změří síly s Německem a Bělorusko narazí v posledním kole na Francii. Matematika v tomto případě není nijak složitá. Pokud Maďaři urvou stejný nebo vyšší počet bodů než Bělorusové, udrží se. Pokud se tomu tak nestane, bude to právě tým okolo kapitána Mártona Vase, který elitní divizi opustí, a Bělorusko se udrží.

Autor Adam Kolář
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více