Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
19. května 2016

Malování, golf a mistrovství. Tuominen už vyhlíží novou sezonu ve Slavii

Letos v lednu se Henri Tuominen vydal na své první zahraniční angažmá. Po dlouhých letech ve Finsku a téměř sto padesáti zápasech v tamní nejvyšší lize zakotvil tento urostlý útočník ve Slavii. Po spanilé jízdě, která skončila těsně před branami extraligy, se Fin rozhodl v sešívaném dresu setrvat i pro následující sezonu. Přípravu na příští rok mu zpestřuje čas strávený s kamarády, zápasy MS v Rusku či malování bytu.

Jedenáct zápasů s osmi body. Tak si vedl při první zahraniční štaci Henri Tuominen. I když sešívaní na postup nedosáhli, čas strávený v Praze dal Finovi velmi mnoho. „Město pro mě bylo úplně nové, jazyku jsem vůbec nerozuměl. Zpočátku to pro mě byla pořádná výzva. Poznal jsem také trochu jiný styl hokeje, i tréninky jsou jiné než ve Finsku. Musel jsem se učit nové věci, ale líbilo se mi to. Poznal jsem se spoustu nových věcí i sám o sobě,“ říká.

Nyní už se Tuominen těší na další sezonu, kterou odehraje znovu v sešívaném dresu. Co ho nakonec dovedlo k tomu, že v Praze zůstane další rok? „Čas strávený ve Slavii jsem si užíval. To byl hlavní důvod toho, že jsem zůstal. Navíc vím, že tady mohu skvěle rozvíjet mé schopnosti,“ pokračuje Fin, který by příští rok dosáhl ještě většího úspěchu než loni. „Doufám, že budeme mít silný tým, který vybojuje o tu jednu výhru, která nám chyběla k postupu, navíc.

Finové mají skvělé přesilovky, silní budou i Češi, ví Tuominen. Sledoval i Jánose?

Po sezoně útočník Slavie odletěl domů, do Finska. Čas tráví s přáteli a období před sezonou si snaží hlavně užít. „Zajdeme se podívat na fotbal, hrajeme golf nebo vyrazíme popovídat si někam do hospody.“

Tuominenova oblíbená posezonní aktivita? S přáteli na golfu.

„Po sezoně se snažím na hokej nemyslet a dělat něco úplně jiného. Například letos maluji byt, je to skvělý způsob jak přijít na jiné myšlenky,“ líčí Tuominen. K tomu provozuje s přáteli rekreačně sporty, většímu vytížení se zatím ale vyhýbá.

Jedna událost mu přece jen ale nedovolí od hokeje odtrhnout zrak. Probíhající mistrovství světa sleduje Tuominen pravidelně. „Viděl jsem ale jen finské zápasy. Na volně dostupných kanálech jiné nevysílají. Naši se zatím prezentují velmi dobrou hrou, mají skvělé přesilovky. Ty v dnešním hokeji rozhodují ty nejdůležitější zápasy,“ nepochybuje urostlý útočník.

Z finské reprezentace se navíc dobře zná s Barkovem. S aktuálně druhým neproduktivnějším borcem v dresu Suomi (3+6) odehrál několik zápasů v jednom dresu. Po očku sleduje Tuominen i představení spoluhráče Vase a českého týmu. „Češi vypadají hodně silně, mají dobrý tým. Řekl bych, že minimálně do semifinále by měli projít. Jánose jsem viděl hrát proti Finsku, v zápase se mu velice dařilo. Navíc s Maďary vybojoval výhru mezi elitou po dlouhé době,“ uzavírá.

Autor David Soumar, Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více