Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
30. května 2016

“Nej“ zápasy slávistické historie – Nejdůležitější zápasy

V druhém dílu našeho seriálu se podíváme na utkání, která hrála v sešívané historii nejdůležitější roli. V tomto ohledu byl výběr zcela jasný. Přiblížíme si zápas, který katapultoval tým z Vršovic do extraligy a pochopitelně také na oba mistrovské duely.

Sezóna 1993/1994, 10. 4. 1994, baráž o extraligu
HC Slavia Praha – HC Vajgar Jindřichův Hradec 4:2

Již před začátkem této sezóny zažila Slavia velké posílení mužstva, což mělo pochopitelně pozitivní vliv na celý průběh základní části. Tu zakončili červenobílí na druhém místě s patnáctibodovou ztrátou na suverénní Vsetín.

V play-off první ligy narazila Slavia nejprve na Havířov, se kterým si poradila poměrem 3:1 na zápasy. Dalším týmem z Moravy, který se sešívaným postavil do cesty, bylo KP Brno. Tento soupeř dělal Pražanům ještě menší problémy – Slavia slavila postup do baráže již po třech zápasech. Do té mířil také mistr ze Vsetína.

Z extraligy naopak spadly do baráže celky Hradce Králové a Jindřichova Hradce. Baráž se hrála systémem dvakrát každý s každým a slávistickému vedení se před jejím startem povedl velký kauf. Do týmu získalo navrátilce z NHL, Vladimíra Růžičku. Jako první si postup do nejvyšší soutěže zajistil Vsetín, naopak u Slavie to dlouho na úspěch nevypadalo (3 zápasy – 1 výhra). Poté přišla remíza se Vsetínem a poslední dva zápasy se vydařily perfektně. V tom předposledním porazila Slavia po velkém dramatu Hradec Králové 6:5 na jeho ledě.

Po tomto klání měla Slavia 5 bodů, Hradec 4 body a Jindřichův Hradec 3 body (výhra byla za 2 body). Vzhledem k lepším vzájemným zápasům, stačila sešívaným k jistotě postupu remíza. Lepší vstup do utkání měla Slavia, první branku vstřelil v osmé minutě Vladimír Růžička, hosté však ještě v první třetině stačili vyrovnat. Rozhodující část utkání byla ta prostřední. V té se nejprve prosadil Najda a následně také Placatka. U prvního gólu asistoval Růžička a u druhého Kulabuchov. Pro oba to znamenalo sedmý kanadský bod v baráži, a byli tak nejúspěšnějšími hráči v červenobílém. V poslední třetině navýšil vedení ještě Dopita a Slavia mohla slavit. Nic na tom nezměnil ani gól hostujícího Cmunta dvě vteřiny před koncem.

Konečná barážová tabulka

Poř.TýmZáp.VRPSkóreBody
1.HC Zbrojovka Vsetín642029:1310
2.HC Slavia Praha631221:217
3.HC Stadion Hradec Králové612317:214
4.HC Vajgar Jindřichův Hradec611417:293

Sezóna 2002/2003, 17. 4. 2003, sedmý finálový zápas
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Slavia Praha 0:1

Pardubice a Slavia. Dva nejlepší celky základní části se spolu utkaly ve finále extraligy. Slavia do něj postoupila nejprve přes Vsetín, který přejela 4:0 na zápasy. V semifinále následovalo šest pražských derby, ve kterých byl úspěšnější tým z Vršovic a postoupil v poměru 4:2. Pardubice na své cestě do finále porazily Znojmo a Třinec, oba série vyhráli “perníkáři“ 4:2.

První titul slavili slávističtí borci v Duhové aréně v Pardubicích

Vítěz základní části začal finále lépe, když doma vyhrál 1:0 brankou Mudrocha. Další tři zápasy ale byly všechny v režii Slavie. Druhý zápas v Pardubicích skončil 2:4, v Edenu se radovali domácí po výhrách 5:4 v prodloužení (rozhodl sváteční střelec Kolařík) a 2:0 (oba zásahy si připsal Duda). Slavia tak měla k dispozici tři “mečboly“. Ten první odvrátily Pardubice výhrou 4:3 v prodloužení. Slavia mohla slavit titul doma, ale zápas se jí hrubě nevydařil a prohrála 1:5. Bylo to jediné finálové utkání, které skončilo takto jednoznačně.

Rozhodovat tak musel až sedmý finálový zápas. Beznadějně vyprodaná Duhová aréna sledovala nesmírně dramatickou, taktickou a vyrovnanou bitvu. První třetina nabídla minimum šancí, oba celky se soustředily hlavně na bránění. Rozhodla tak druhá třetina. Na světelné tabuli svítil čas 33:14, když Radek Duda našel zpoza brány mezi čárkami volného Michala Supa, který pohotovou střelou pod břevno nedal Svobodovi šanci. Sup byl navíc s osmi brankami nejlepší střelec play-off. Jeho branka byla nakonec ve finále jediná a Slavia slavila první extraligový titul.

Sezóna 2007/2008, 16. 4. 2008, sedmý finálový zápas
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 4:2

Psal se rok 2008, když slávisté v základní části opět obsadili druhou příčku, lepší byly jen České Budějovice. Čtvrtfinále zvládli sešívaní bez větších problémů a po pěti zápasech postoupili přes Oceláře z Třince. V semifinále se Pražané utkali s Libercem a do finále šli po velmi vyrovnané sérii výsledkem 4:3 na zápasy. Vary se nejprve vypořádaly s Litvínovem a v semifinále vyřadily ke všeobecnému překvapení po sedmizápasové bitvě vítěze základní části z Budějovic.

Druhý si již užili před vlastními fanoušky v O2 aréně

Slavia rozehrála sérii před domácím publikem neúspěšně, když v přestřelce podlehla Energii 4:5. Další dva zápasy už byly podařenější. Druhý zápas v O2 aréně vyhráli sešívaní 5:2 a následně vyloupili karlovarskou “plechárnu“ 4:3. Následoval výpadek ve čtvrtém duelu, kdy domácí rozstříleli Slavii 8:2. Na vlastním ledě si Pražané spravili chuť a vyhráli 4:0, ale po výhře Energie v šestém klání bylo jasné, že i nyní zápas směřuje k sedmému duelu.

V 17 hodin a 25 minut bylo v O2 aréně vhozeno úvodní buly posledního finálového zápasu. 17123 fanoušků poprvé jásalo v sedmé minutě, kdy otevřel skóre Jakub Klepiš. Dvě minuty nato se trefil také Jaroslav Bednář a pro domácí to vypadalo skvěle. Nadvládu Slavie stvrdil dvě minuty před koncem druhé části Roman Červenka. Posledním slávistickým střelcem se stal Jiří Vašíček a nikomu v černenobílem tak příliš nevadily následné branky Poláka a Hanzlíka, které už však nemohly na osudu zápasu nic změnit. Slavia tak podruhé ve své historii mohla zvednout nad hlavu mistrovský pohár.

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více