Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. června 2016

"Nej" zápasy slávistické historie - Nejvypjatější zápasy

Ve třetím dílu našeho seriálu se podíváme na ty nejvypjatější zápasy, které slávisté ve své historii sehráli. Vypjatých utkání se sešívaným fanouškům vybaví spoustu, my jsme ale měli prostor jen na čtyři klání. Zavzpomínáme tedy na semifinále s Plzní s památným nájezdem Vladimíra Růžičky mladšího, na otočený rozhodující zápas čtvrtfinálové série s Libercem nebo na mocný finiš červenobílých v sezóně 2013/2014, kterým si vybojovali předkolo play-off.

Sezóna 2008/2009, 27.3.2009, pátý semifinálový zápas
HC Slavia Praha – HC Lasselsberger Plzeň 6:5 sn.

Do této sezóny nastupovali Pražané jako obhájci titulu a už základní část napověděla, že se tentokrát soupeři sešívaných žádné pomistrovské kocoviny nedočkají. Slávisté v základní části posbírali 93 bodů, které znamenaly Prezidentský pohár a nejvýhodnější postavení pro play-off. Už čtvrtfinále ale nabídlo dramatické zápasy a červenobílí potřebovali k postupu všech sedm zápasů. V semifinále pak na Slavii čekala Plzeň. Sešívaní vedli 3:1 na zápasy, v hlavách všech fanoušků utkvěl hlavně následný pátý duel.

Vladimír Růžička mladší - překvapivý exekutor, který svým lišácky provedeným nájezdem poslal Slavii po roce opět do finále.

Již od prvních minut zápasu se oba celky vrhly do útoku a bylo jasné, že nepůjde o žádný opatrný duel. V 11. minutě už přes 15 tisíc diváků v O2 aréně vidělo po gólu na každé straně. Následně se iniciativy chopili Pražané, kteří se do 22. minuty prosadili hned třikrát a na kostce tak svítil stav 4:1. Vše vypadalo slibně a nadějně, sešívaní byli jednou nohou ve finále.

Jenže Západočeši nesložili zbraně. Trvalo totiž pouhých deset minut a na tabuli opět svítil nerozhodný stav - 4:4. V závěrečné periodě měli slávisté opět k vítězství blíže, neboť hattrick zkompletoval Bednář. Plzeňští ale vrhli všechny síly do útoku a v infarktovém závěru se Strakovi, který se do západočeského klubu vrátil před sezonou z NHL, podařilo vteřinu před koncem srovnat na 5:5.

Ani v prodloužení oba celky od útočení neupouštěly, kralovali ale brankáři, a tak zápas musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se neprosadili profíci na tuto technickou disciplinu jako Vlasák, Straka, nebo Bednář, a tak zápas rozsekl překvapivě jmenovaný Růžička mladší. Ten se rozjel hodně pomalu, obkroužil čepelí kotouč a následně vypálil přesně nad vyrážečku.

Ve finále se Slavia střetla stejně jako o rok dříve Karlovy Vary. Tentokrát už se však slávisté museli před svým soupeřem sklonit a po sérii, v níž prohráli 2:4 na zápasy, získali stříbrné medaile.

Sezóna 2010/2011, 16.3.2011, sedmý čtvrtfinálový zápas
HC Bílí Tygři Liberec – HC Slavia Praha 3:4 pp.

Do série s Libercem slávisté vstupovali jako outsideři, v základní části totiž sešívaní skončili šestí, a tak mohli jedině překvapit, což se jim nakonec také podařilo. Už v prvním utkání série na ledě Tygrů ukázala Slavia houževnatost a morální sílu, když dokázala otočit zápas z 2:4 na konečných 5:4. Asi málokdo tušil, že se v tomto případě bude historie opakovat a že slávisté podruhé v sérii vstanou z mrtvých, navíc v rozhodujícím sedmém duelu.

Brankář Kopřiva v utkání pochytal 37 střel a značnou měrou tak přispěl k postupu červenobílých do semifinále.

První polovina utkání ale patřila jednoznačně domácím hokejistům, kteří si za čtyřicet minut vypracovali dvoubrankový náskok. Pražané ale do závěrečné periody nastoupili jako jiný tým a brzy snížili. Na první gól Slavie dokázali Bílí Tygři poměrně rychle odpovědět, jenže sešívaní pokračovali v útočných snahách a brzy přidali další trefy. Na rozdíl jediné branky nejprve snižoval Sklenář a v 59. minutě srovnal stav utkání Svoboda.

Dejá vu bylo na světě – Slavia stejně jako v prvním zápase na ledě Liberce stáhla dvoubrankový náskok, tentokrát muselo utkání do prodloužení, v němž hosté dokonali obrat. V 74. minutě vypálil z nadějné pozice zápěstím Svoboda a jeho střela skončila až v síti. Sešívaní se tedy probojovali do čtvrtého semifinále za poslední čtyři roky. Tentokrát Pražany čekal Třinec, nad kterým sice nadějně vedli už 3:1 na sérii, nakonec ovšem padli.

Sezóna 2013/2014, 2. 3. 2014, 50. kolo
HC Slavia Praha – HC Sparta Praha 3:2 pp.

Sezóna 2013/2014 přinesla pro sešívané vypjaté souboje i v posledních kolech základní části. Slávisté mocně dotahovali v závěru základní části ztrátu na desátou příčku, která by jim zajistila účast v předkole play-off. A tým pod vedením hlavního trenéra Vladimíra Růžičky rozehrál boj o postup nejlepším možným způsobem, když udolal na domácím ledě svého odvěkého rivala z Holešovic.

Petr Kadlec propálil Novotného mezi betony a zařídil Slavii vítězství

Do utkání vstoupili lépe domácí v červenobílých dresech s vědomím, že musejí vyhrát, pokud chtějí pomýšlet na účast v předkole play-off. Vše započal Lukáš Krenželok, jenž dostal parádní přihrávku mezi kruhy a zavěsil puk přesně do horního rohu.

Na začátku druhého dějství sice vyrovnával Radek Philipp, jenže sešívaní odpověděli ani ne dvě minuty nato, když napodobil Krenželoka Kyle Whatron a znovu převážil misky vah na slávistickou stranu. Poslední dvacetiminutovka ale vyzněla lépe pro hostující sparťany. Karel Kubát totiž pět minut před koncem základní hrací doby využil dvojnásobnou přesilovku a vynutil si prodloužení.

Hned v první minutě nastaveného času však dostal od Valacha parádní přihrávku za obranu Holešovických Petr Kadlec, jenž si v samostatném nájezdu věděl rady. Nejprve si rozhýbal gólmana Novotného kličkou do bekhendu a následně poslal kotouč mezi betony brankáře hostů.

Sezóna 2013/2014, 7. 3. 2014, 52. kolo
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov 3:2 sn.

Po ubojovaném vítězství nad Spartou a hravé výhře nad Karlovými Vary čekalo svěřence Vladimíra Růžičky ještě jedno utkání na domácím ledě. V posledním kole základní části se na ledě pražské O2 arény odehrál přímý souboj o postup do play-off, jelikož sešívaní dohnali náskok desátého Litvínova, který neprožil zrovna vydařený konec sezóny.

Adam Svoboda vychytal Litvínovským všechny nájezdy a přispěl k postupu do play-off

Zápas byl od úvodu velmi opatrný a ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Tu první udělali domácí, kteří si dostatečně nepohlídali Robina Hanzla, jenž poslal puk bekhendem za Svobodova záda. Těsně před přestávkou ale naštěstí pro domácí vyrovnal z mezikruží Lukáš Žejdl. I druhé dějství přineslo po jedné brance na každé straně. Tečí nejprve poslal do vedení Severočechy Rostislav Martynek a stejným způsobem se na druhé straně postaral o vyrovnání Marek Tomica.

Branky ze hry se už zaplněné ochozy O2 arény nedočkaly navzdory velkým šancím na obou stranách, a tak následovala nájezdová loterie. Penaltám kralovali gólmani a jako jediný se dokázal prosadit domácí kapitán Petr Kadlec, jenž poslal slávisty do předkola play-off podobným zakončením, jaké předvedl o dva zápasy dříve v derby se Spartou.

„Bylo to vynikající utkání pro diváka. Jsem rád, že diváci vytvořili parádní atmosféru. Musím klukům poděkovat, že to odmakali do konce. Skvěle zachytal Adam Svoboda. Nějakým zázrakem jsme se dostali zase do předkola a těší mě, že jsme si to v tak skvělém finiši vybojovali,“ hodnotil utkání trenér Vladimír Růžička. V předkole play-off ovšem sešívaní nestačili na Pardubice a prohráli 2:3 na zápasy.

Autor Adam Kolář, Michal Toman
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více