Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. června 2016

Míchání brankářské chemie: Kluci jsou občas pokusní králíci, směje se Málek

Alexandr Hylák a Dominik Frodl? Silná dvojka. Na tom se před novou sezonou shoduje jak první jmenovaný, tak trenér brankářů Roman Málek. Příprava sešívaných gólmanů probíhá s týmem pouze částečně, protože Málek se plně snaží využít prostoru k tomu, aby naplánoval Hylákovi s Frodlem tréninky šité přesně na míru.

Už dávno totiž neplatí, že brankáři absolvují celou část letní přípravy společně s mužstvem. Náročné sprinty nebo těžké činky si můžou slávističtí gólmani do jisté míry odpustit. Místo toho Málek ordinuje cviky, které jsou pro brankáře vhodnější. „Příprava hráčů a gólmanů je úplně jiná, na což se dřív vůbec nehledělo a brankáři třeba běhali nesmyslné štreky,“ přibližuje osmatřicetiletý kouč.

„Gólman ale pracuje v brankovišti většinou po krátký čas zhruba patnácti sekund. Všechno se tedy snažíme dělat do tohohle limitu. To znamená hlavně rychlost – aby pak gólman rychle vyjel z brány, rychle šel do rozkleku. Síla je samozřejmě také důležitá a cvičíme ji. Nejde ale o žádné těžké váhy,“ doplňuje Málek, který je rád, že dostává dostatek prostoru, aby s brankáři trénoval sám.

Roman nás celý rok posouvá dopředu, říká Hylák

V málem hloučku na běžném místě ledové plochy tak každý den najedete Hyláka a Frodla společně s trenérem Málkem, zatímco zbytek týmu se na druhé straně hřiště rozcvičuje u fotbálku. Sešívaní brankáři v teniskách naskakují na balanční podložku, z otočky chytají míčky, přesouvají se mezi kuželkami jako mezi tyčemi nebo rychle poklekávají na jedno koleno. Všechno musí být co nejrychlejší a nejpohotovější.

Slávistická příprava zahrnuje i florbal

„První tři týdny jsme šli s klukama, teď máme tyhle individuální tréninky,“ popisuje gólmanskou přípravu Alexandr Hylák. „Nejde jenom o fyzičku, ale hlavně postřehy, balancování a výbušnost,“ doplňuje zkušený brankář a přípravu pod Málkem si pochvaluje.

„Kvalitní trenér gólmanů je dneska prostě nutnost, pokud to opravdu myslíte vážně a chcete s týmem něco dokázat. V Košicích jsme měli parádní zimák, klub byl finančně zabezpečený, ale tři ze čtyř let jsme neměli trenéra gólmanů,“ říká Hylák. „Naše psychická zátěž je docela jiná než u hráčů. Roman je člověk, který nám pomáhá komunikovat s hlavním trenérem a celou sezonu nás nějakým směrem zlepšuje, přináší nové trendy,“ pochvaluje si spolupráci s bývalým slávistickým extraligovým šampionem.

Málek jeho slova vzápětí sám potvrzuje. „Dřív nás učili, abychom hodně vyjížděli a zmenšovali úhly. Dnes je to naopak a má se hlídat brankoviště, brankáři se mají snažit ještě více rozehrávat puky, aby se hra zrychlila,“ říká s tím, že ho nové trendy v chytání zajímají a snaží se je neustále studovat. „Někdy jsou tady kluci takoví pokusní králíci. Buď to bude fungovat, nebo ne,“ směje se Málek.

Málek: Nemám strach, že by tahle dvojice nefungovala

Někteří slávističtí fanoušci možná zaznamenali úsměvné video, kde Roman Málek hází z lavičky oběma brankářům hrací karty, načež Hylák s Frodlem se je snaží co nejrychleji chytit. „Myslím, že jsme s Frodem v chytání karet celkem vyrovnaní,“ usmívá se Hylák. „Vypadá to jako blbost, ale i tahle věc je na postřeh hodně dobrá. A na druhou stranu je to pro nás odreagovaní, že nemusíme pořád tahat železa v posilovně.“

Právě s Dominikem Frodlem zatím tvoří slávistická jednička nový tandem v brance sešívaných. Dvacetiletý Frodl kryl Hylákovi záda už během krátkého úseku v minulé sezoně. Nakonec mu trenéři dokonce dali důvěru v posledním zápase základní části v Přerově a zachytal si i v baráži proti extraligové Energii.

„Kdykoliv se Dominik dostal do brány, tak ukázal kvalitu. Pracuje na sobě a má v hlavě všechno uspořádané,“ pochvaluje mladšího kolegu Hylák, který by se nezlobil, kdyby stávající podoba brankářského složení vydržela i do sezony. „Mít tady za každou cenu dva zkušenější gólmany není asi nutné,“ dodává.

„Je to silná dvojice,“ přitakává Roman Málek. „Saša to předvedl minulý rok, měl skvělou sezonu a díky němu Slavia byla tam, kde byla. Dominik je dvacetiletý kluk, který toho má hodně před sebou. Je pracovitý a hodně toho o něm určitě uslyšíme. Pokud budou oni dva zdraví, tak nemám strach, že by něco nefungovalo,“ předpovídá dva a půl měsíce před začátkem nové sezony.

Hylák s Frodlem chytají hrací karty

Nejlepší trénink brankářů? Chytat hrací karty. 😂 #hcslavia #slavia #sesivani #goalie #training #hazard

Video zveřejněné uživatelem HC Slavia Praha (@hcslavia),

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více